Stap 1)Kies je merk
Stap 2)Kies je looptijd
Stap 3)Kies je km's
Stap 4)Kies je bijtelling

Auto leasen zonder kredietcheck

Kredieten: zonder deze manier om aan kapitaal te komen zouden tal van grote aankopen zoals een huis of auto niet plaats kunnen vinden of pas mogelijk zijn na een spaarperiode van enkele tientallen(!) jaren. Met een krediet hoeft er gelukkig niet voor het volledig bedrag gespaard te worden en kan de gewenste aankoop voortgang vinden. Natuurlijk moet bij de aanvraag van een krediet wel voldaan worden aan een aantal voorwaarden en is een krediet check daar ook deel van. Dit is een standaard werkwijze die door leasemaatschappijen wordt gehanteerd, maar zijn er daar natuurlijk ook uitzonderingen op.

Een leasecontract wordt als een “lening” beschouwd

Het is belangrijk om te weten dat zo een langlopend leasecontract op het inkomen, of het nou om een particulier of een bedrijf gaat, een vaste verplichting vormt die financieel een beperking zal vormen in de toekomst. Het Bureau Krediet Registratie is wettelijk bevoegd alle kredieten bij te houden en de informatie ook te delen met alle erkende financiële instellingen. De informatie wordt eveneens verkregen van dezelfde financiële instellingen en zijn deze in principe ook verplicht alle informatie met betrekking tot kredietverschaffing aan te geven aan het BKR.

Het centraal bijhouden van alle informatie en de toegang ertoe zorgen voor een grote mate van transparantie die tot doel heeft niet alleen de kredietverschaffers te beschermen, maar zeker ook de kredietnemer. Die loopt anders het gevaar terecht te komen in een neerwaartse spiraal van steeds maar oplopende aflossingsverplichtingen waarbij het gevaar groot is dat er niet meer aan de verplichtingen voldaan kan worden. Dit heeft op zijn beurt weer vergaande gevolgen zoals het kwijtraken van de woning of de auto.

Toch is soms een kredietcheck niet gewenst

Ondanks de beschermende functie van het BKR is een kredietcheck niet altijd gewenst. Dit gebeurt wel alleen in gevallen waarbij de aanvrager over een negatieve notering beschikt. Geen enkele leasemaatschappij zal in zee willen gaan met een persoon of bedrijf die te boek staat als een “wanbetaler” en is dat eigenlijk wel logisch. Er wordt van de zijde van zo een maatschappij namelijk tal van kosten gemaakt om zo een lease auto ter beschikking te stellen en is het de bedoeling dat er natuurlijk ook winst wordt gemaakt.

Een lessee die op een gegeven moment niet meer in staat zal zijn de maandelijkse tarieven te betalen zal het bedrijf niet alleen administratief meer werk geven (aanmaningsbrieven versturen, opsporen van de auto), maar ook haar inkomstenpatroon negatief beïnvloeden. Indien het maar tot een klein aantal auto’s beperkt blijft kan het verlies nog enigszins gecompenseerd worden. De leasemaatschappij heeft echter ook haar vaste verplichtingen en komt het vaak voor dat de lease auto’s ook niet contant aangeschaft zijn door de maatschappij, maar ook middels financiering. Uitblijven van betaling door de lessee betekent automatisch dat de leasemaatschappij in haar reserves zal moeten duiken om het bedrag voor te schieten.

Er zijn wel leasemaatschappijen die geen kredietcheck uitvoeren

Dat klinkt misschien wel te gek in de oren, maar is leasen van een auto zonder kredietcheck wel mogelijk bij tal van leasemaatschappijen. Dit komt mede door de felle concurrentiestrijd die er heerst tussen de verschillende maatschappijen en men met allerlei aanbiedingen probeert klanten naar zich toe te trekken. Afsluiten van een lease contract waarbij er geen kredietcheck is uitgevoerd zorgt wel voor een verhoogd risico voor de maatschappij en is dat ook terug te vinden in de hoge boete clausules die er opgenomen worden in het contract. Die kunnen bijzonder zwaar aankomen, vooral wanneer je al over tal van andere schulden beschikt.

Soms wordt er daarom ook gevraagd naar een aanbetaling op het totaal te betalen leasetarief of wordt er als extra garantiestelling ook nog gevraagd wat de inkomsten zijn van bijvoorbeeld een partner. Er kunnen zich natuurlijk altijd gevallen van overmacht voordoen waarbij geheel buiten de schuld om van de lessee de betalingsverplichtingen niet meer kunnen worden voldaan. Voor dit soort bijzondere gevallen wordt er soms wel dispensatie verleend en kan het leasecontract zonder enig probleem worden beëindigd.

De eindverantwoordelijkheid ligt toch bij jezelf

Alle controlemechanismen en boeteclausules maken het wel minder aantrekkelijker om met een negatieve BKR beoordeling een auto te leasen en ligt het uiteindelijk aan de lessee hoe die om zal gaan met alle financiële verplichtingen. De voornaamste reden dat men toch ertoe over gaat een auto te leasen ondanks de minder rooskleurige financiële situatie is de behoefte aan een betrouwbaar vervoer en het feit dat in de meeste gevallen al met de relatief kleine maandelijkse betalingen al een goede auto beschikbaar is. Aankoop van een eigen auto vergt voor deze groep te veel kapitaal dat niet beschikbaar is en wordt met een lease auto dan voorzien in de dringende behoefte aan vervoer. Bij het aangaan van een lease waarbij de financiële midellen beperkt zijn is het beter te kiezen voor een tweedehandse auto. Die levert veel lagere tarieven op en blijven de overige voordelen nagenoeg hetzelfde.

Zonder een kredietcheck is het bij lang niet elke leasemaatschappij mogelijk aan een auto te komen en zal het meestal wel even zoeken zijn om er eentje te vinden. Het is daarbij belangrijk goed naar de voorwaarden te vragen en eveneens de mogelijkheid te bekijken om een tweedehandse auto te leasen. Vraag ook altijd naar wat garanties vanuit de zijde van de maatschappij in gevallen waarbij je door overmacht niet in staat zal zijn de lease te betalen. Zo voorkom je om in moeilijke tijden in nog grotere problemen te komen.

Een auto leasen voor particulier gebruik heeft niet altijd tot de mogelijkheden behoord. Echter, tegenwoordig behoort het eigenlijk tot de trends. Steeds meer particulieren kiezen er namelijk voor om een auto te leasen. Dit heeft op de eerste plaats natuurlijk te maken met het feit dat er door te leasen voor particulier gebruik nieuw gereden kan worden tegen een aantrekkelijk maandtarief. Echter, er zijn nog veel meer voordelen te noemen. Daarnaast zien we door de toename van privé lease ook steeds minder oude(re) auto’s op de weg, en dit is natuurlijk zeer gunstig voor het milieu.

Privé lease of private lease

Er wordt wel gesproken van privé lease en van private lease. Dit is in principe hetzelfde. Het gaat om een leasevorm die speciaal bedoeld is voor particulieren. Voor mensen die (voornamelijk) zakelijk gebruik maken van de leaseauto zijn er weer andere, beter geschikte, opties. Bij LeasePlan kunt u goed terecht voor private lease, ofwel de mogelijkheid tot een auto leasen voor particulier gebruik. De opties binnen private lease worden steeds breder. Zo komen er steeds meer merken en types voertuigen beschikbaar voor private lease. Hierdoor kunt u kiezen voor een grote gezinsauto, maar bijvoorbeeld ook voor een kleine auto speciaal voor de wekelijkse boodschappen.

Veel kosten zijn inbegrepen

Een groot voordeel van private lease is wel dat de meest uiteenlopende kosten zijn inbegrepen. U betaalt een vaste maandprijs voor het leasen van een auto voor particulier gebruik. In dit maandbedrag zijn de kosten voor onderhoud inbegrepen en ook de kosten voor eventuele reparaties, schadeherstel en ruitreparatie. Ook bandenvervanging en vervangend vervoer na een tijdsbestek van 72 uur zijn inbegrepen. Uiteraard heeft u een goede verzekering, namelijk een WA + Casco dekking, waarbij een eigen bijdrage van 300 euro geldt wanneer iemand anders niet aansprakelijk kan worden gesteld. U hoeft geen afleverkosten of een verwijderingsbijdrage te betalen en ook met belasting heeft u niets te maken. Dit alles is inbegrepen bij de maandprijs van private lease. De auto wordt met een volle tank afgeleverd. Verdere tankbeurten komen wel voor uw rekening.

Wat gebeurt er bij boetes?

U bent zelf verantwoordelijk voor het gedrag dat u op de weg vertoont. Wanneer u te hard rijdt, door rood licht rijdt of op een verkeerde plaats parkeert, dan loopt u uiteraard ook met een lease auto het risico op een boete. Deze boete is het gevolg van verkeerd gedrag van uw kant, en hiervoor kan de leasemaatschappij uiteraard niet verantwoordelijk worden gehouden. Dit betekent dat boetes, van welke soort ook, voor uw eigen rekening komen.

Financiële zekerheid

Als u kiest voor een lease auto voor particulier gebruik, dan tekent u hiervoor een contract voor een bepaalde periode. U gaat daarmee een financiële verplichting aan. Echter, u heeft als voordeel dat de kosten vast zijn en er geen drastische prijsverhogingen mogen worden doorgevoerd wanneer u leaset onder dit contract. Wel kan het zo zijn dat, wanneer u de lease auto na afloop van het contract omruilt voor een nieuwe leaseauto, de maandprijs wat hoger uitvalt. U gaat immers een nieuwe overeenkomst aan en de prijzen kunnen in de tussentijd gestegen zijn. Echter, zo lang als dat u een auto leaset volgens uw overeenkomst, kunt u zeker zijn van het maandbedrag dat u hiervoor betaalt. Dit is prettig, want u weet financieel gezien precies waar u aan toe bent.

Leasen met een keurmerk

Een auto leasen voor particulier gebruik, bij LeasePlan, betekent dat u leaset bij een maatschappij met een Keurmerk Private Lease. Dit levert u diverse voordelen op. Zo heeft u het recht om gebruik te maken van twee weken bedenktijd. Binnen deze tijd mag u van het leasecontract afzien zonder nadelige gevolgen. Daarnaast weet u financieel precies waar u aan toe bent en weet u ook zeker dat de voorwaarden volledig eerlijk zijn. U profiteert van bescherming wanneer uw financiële lasten onverhoopt te hoog worden, en u kunt zeker zijn van een professionele afhandeling van eventuele klachten.

Andere voordelen van private lease

Private lease levert u uiteraard meer voordelen op. Wanneer u kiest voor het leasen van een auto voor particulier gebruik, dan hoeft u niet meer te denken over Apk-keuringen. Nieuwe auto’s hoeven nog niet elk jaar gekeurd te worden. Voor verreweg de meeste nieuwe auto’s geldt dat deze pas na vier jaar voor de eerste Apk-keuring moeten. Dit betekent dat u uw nieuwe leaseauto nooit Apk hoeft te laten keuren. Uiteraard kunt u onderhoud laten uitvoeren aan uw auto, en deze kosten hoeft u niet te betalen. Vaak vindt het onderhoud plaats na een jaar of na 15.000 kilometer. Rijdt u schade? Dan hoeft u zich ook niet druk te maken over reparatiekosten. Schadeherstel wordt gedekt en u betaalt enkel het eigen risico wanneer de schade niet kan worden verhaald op een ander. Uiteraard is het grootste voordeel dat u altijd nieuw rijdt zonder dat u de auto hoeft te kopen.

Deze maand is Ikrij verkozen tot ‘leasemaatschappij van de maand’. Mede door de scherpe prijzen, goede persoonlijke service en de tevreden klanten in deze maand hebben zetten wij Ikrij.nl deze hele maand bovenaan in ons overzicht.

Website: Ikrij.nl

Auto leasen zonder kredietcheck
4.3 (85.88%) 34 votes