Als zzp’er kan je lang niet altijd zonder auto. Bij het bezoeken van klanten is een auto vaak noodzakelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om als zzp’er een auto aan te schaffen. Maar als je net begint is er vaak nog geen groot startkapitaal. Het geld dat je bij elkaar gespaard hebt is bedoelt om je bedrijf op te bouwen. Een alternatief voor een auto kopen is financial lease.

Wat is het verschil tussen financial lease en operationele lease?

Bij operationele lease leen je als het ware tijdelijk een auto. Je leent de auto voor een vast bedrag per maand voor een bepaalde periode. Meestal gaat dit om 3 jaar of langer. Bij financial lease sluit je eigenlijk een financiering af voor een nieuwe bedrijfsauto. Dit betekent dat je auto na de leaseperiode jouw eigendom wordt.

Als je kiest voor financial lease, dan wordt je per direct economisch eigenaar van de auto. De auto komt meteen op jouw naam te staan. Bij operationele lease is de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Na de looptijd van het contract kan je besluiten om de auto door te verkopen. Bij operationele lease mag je de auto na afloop inleveren bij de leasemaatschappij. In het contract staat bij operationele lease afspraken opgenomen over het onderhoud van de wagen. Bij financial ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Ook de verzekering en wegenbelasting moet je bij financial zelf regelen en betalen. Bij de operationele lease zit dit inbegrepen.

Elke maand betaal je net als bij operationeel een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit aflossing en rente. Vooraf spreek je met de leasemaatschappij af in hoeveel jaar je de auto gaat aflossen. Het is mogelijk om de wagen voor een korte looptijd te leasen bijvoorbeeld 48 maanden. Maar ook een lange looptijd behoort tot de mogelijkheden.

Aan het einde van de looptijd heb je twee opties. Je betaald het laatste termijn en de auto is volledig afbetaald. Hierna kan je met de auto doen wat je wil. Of je ruilt de auto in bij de leasemaatschappij. Het slottermijn is een vooraf afgesproken bedrag. Stel de auto kost € 10.000. Je hebt in 48 maanden € 7.000 afgelost. Dit betekend dat er nog € 3.000 openstaat. Het slottermijn is € 3.000 plus rente. In plaats van het slottermijn te betalen kan je ervoor kiezen om de auto in te ruilen. Vaak sta je daarna quitte en kan je eventueel weer een nieuwe auto financial leasen.

Direct op de balans van je bedrijf

Doordat je direct economisch eigenaar wordt van de auto komt deze op de balans te staan. De auto wordt gezien als een eigendom van je onderneming. Dit betekent dat je de wagen fiscaal kan aftrekken, zonder dat je deze volledig afbetaald hebt. Daarnaast kan je direct gebruik maken van de fiscale voordelen van een auto. De BTW die je vooruit betaald hebt kan je weer terugkrijgen. Maar ook brandstof, onderhoudskosten en de afschrijvingskosten kan je fiscaal aftrekken. Bij operationele lease kan dit allemaal niet en ben je fiscaal onvoordelig uit.

Een groot nadeel aan operationele lease is dat je een hoop gedoe hebt met de kilometers. Je moet vooraf gaan inschatten hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden. Als je hier overheen gaat, dan kan je flink wat geld kwijt zijn. Bij financial lease ben je economisch eigenaar. Dit wil zeggen dat je geen kilometers meer hoeft op te schrijven voor de leasemaatschappij. Je ontvangt ook nooit meer een naheffing van de teveel gereden kilometers.

Wat is het grootste voordeel aan financial lease?

Uiteindelijk betaal je meer voor je nieuwe auto, dan dat je deze direct bij de dealer aanschaft. Het grote verschil is dat je de kosten kan spreiden over een aantal jaren. Dit is vooral fijn als je nog niet voldoende vermogen hebt opgebouwd om een auto aan te schaffen. Het grootste verschil vergeleken met operationele lease is dat je altijd eigenaar wordt van de auto. Het is mogelijk om via deze methode als zzp’er een auto in termijnen af te betalen.

Economisch gezien ben je direct eigenaar en kan je profiteren van de fiscale voordelen. Privé ben je pas eigenaar zodra de looptijd van het leasecontract is verlopen. Je mag namelijk op dat moment met de auto doen wat je wil. Je kan dan de auto overschrijven als privé eigendom of verkopen aan een garage.

Laatst geüpdatet