Het grootste verschil tussen financial en operational lease zit hem in het eigendom van de auto. In het geval van financial lease ben je namelijk meteen economisch eigenaar van de auto en komt deze ook op jouw naam te staan. Na het aflopen van de leaseperiode krijg je ook het juridische eigendom, mits je aan alle betalingsverplichtingen hebt voldaan. Bij operational lease blijft de auto altijd het eigendom van de leasemaatschappij. Je huurt de auto voor een bepaald bedrag per maand en de verhuurder blijft verantwoordelijk voor zaken als onderhoud, wegenbelasting en verzekeringen. Na afloop van het contract lever je de auto weer in. Deze wordt dus niet van jou.

Financial lease

Financial lease betreft vaak tweedehands auto’s. Operational lease vaak nieuwe auto’s. Dit is het geval, omdat bij financial lease de auto vaak helemaal wordt afbetaald binnen een vooraf overeengekomen looptijd. Logischerwijs betaal je per maand dan erg hoge bedragen als je een nieuwe auto gaat afbetalen. Een tweedehands auto is een stuk goedkoper, wat het afbetalen goed haalbaar maakt. Financial lease is interessant voor ondernemers die wel een auto willen kopen, maar hier niet ineens een grote investering in willen doen. Je leaset de auto en betaalt hem zo langzaamaan af. Je bent wel direct economisch eigenaar van de auto, waardoor er fiscale voordelen zijn. Denk hierbij aan investeringsaftrek bij een bedrijfswagen, afschrijving en rentekostenaftrek. Je bent wel ook zelf verantwoordelijk voor wegenbelasting en verzekeringen. Als je na de leasetermijn aan alle betalingsverplichtingen hebt voldaan, dan is de auto ook juridisch jouw eigendom.

Operational lease

Bij deze vorm van leasen huur je in feite de auto. Deze blijft zoals gezegd eigendom van de leasemaatschappij. Je bent dus nooit formeel de eigenaar van de auto. Hierdoor heb je niet dezelfde fiscale voordelen als bij financial lease. Dit kan voor ondernemers dus minder aantrekkelijk zijn. Na afloop van de leasetermijn lever je de auto weer in. Na deze termijn heb je de auto dus niet afbetaald en is deze niet van jou. Soms kun je de optie tot kopen wel krijgen, maar het aanbod is meestal niet gunstig. Het voordeel van deze leasevorm is wel dat je van tevoren weet welke kosten je gaat maken en niet voor verrassingen komt te staan. Je betaalt enkel een vast bedrag per maand en de andere kosten en verantwoordelijkheden blijven bij de leasemaatschappij. Je hebt dus geen omkijken naar zaken als onderhoud en wegenbelasting.

De verschillen samengevat

Je zou de verschillende leasevormen kunnen vergelijken met het huren of het kopen van een huis. Operational lease is dan het huren van het huis; je huurt een (vaak nieuwe) auto en hebt geen omkijken naar het onderhoud. Na afloop van het contract lever je de auto weer in bij de maatschappij. Als je de auto in bezit wilt krijgen en je wilt meer vrijheid in het gebruik, dan kies je voor financial lease. Je betaalt dan gedurende de leasetermijn de auto af en daarna is deze van jou. Deze leaseconstructie biedt ook meer fiscale voordelen.

Laatst geüpdatet