Hoe kom ik van mijn leaseauto af? Kan ik mijn contract zomaar opzeggen?

jul 28, 2018 | Auto Leasen

jul 28, 2018 | Auto Leasen

Wie stopt met een eenmanszaak en een leaseauto heeft, heeft vaak ook een probleem. Als je stopt met je eenmanszaak worden alle zaken privébezit, dat betekent dus dat je met auto leasen ook in een keer een leaseauto als prive bezit hebt, waar moet je allemaal op letten als je de lease auto wil opzeggen en wat zijn de risico’s en gevolgen van deze contractbreuk?

Wat gebeurt er als je de lease auto wil opzeggen?

Als je stopt met je zaak dien je een eventuele auto te verkopen, dit kan ook aan jezelf, maar je bent wel inkomstenbelasting en btw verschuldigd aan de belastingdienst. Het is niet mogelijk om auto aan jezelf te verkopen voor een symbolisch bedrag. Heb je niet de financiële middelen om de auto zelf te kopen, dan zijn er diverse mogelijkheden.

Je bent hoe dan ook gebonden aan het leasecontract, dit moet je in principe gewoon uitdienen. Een eenmanszaak is geen rechtspersoon, dus in feite houd jij je contract met de leasemaatschappij. Die kun je voortzetten en zal je dan dus uit eigen zak moeten betalen. Je moet er ieder geval wel rekening mee houden dat de BTW niet meer aftrekbaar is, daar staat weer tegenover dat je ook geen BTW- correctie en/ of bijtelling hoeft te betalen. Er zijn echter ook andere opties.

Afkopen van de lease auto

Je kunt overwegen om je contract af te kopen. Dit is geen onmogelijke, maar wel een kostbare optie. Leasemaatschappijen staan in het algemeen niet te trappelen om een contract af te laten kopen en hebben het daarom financieel zeer onaantrekkelijk gemaakt. De maatschappij kijkt naar de marktwaarde van de auto en naar het bedrag dat jij betaalt hebt.

Heb je nog maar kort een contract, dan is er een behoorlijk verschil tussen wat jij betaalt heb en de marktwaarde van de auto. De maatschappij zal in dat geval verlies lijden en dat willen ze uiteraard niet, dus berekent de maatschappij het gat tussen het bedrag dat jij betaalt hebt en de marktwaarde aan jou door. Daarbij zal dat de maatschappij ook de winstderving optellen, omdat je je contract niet helemaal uitdient. Al met al betaal je dus een flink bedrag als afkoopsom en dit is beslist niet aantrekkelijk.

Doorverkopen van lease auto

Je kunt er ook voor kiezen om de auto door te verkopen aan iemand anders. Het kan voor degene die jouw contract overneemt zeer aantrekkelijk zijn. Hij neemt immers een contract over met een kortere looptijd. Zou hij zelf een contract afsluiten voor een dergelijke korte tijd, zou hij bovendien een veel hoger maandbedrag moeten betalen. Leasemaatschappijen staan hier meestal wel welwillend tegenover, het contract blijft immers gewoon doorlopen. Daarbij krijgen ze misschien ook nog wel een nieuwe klant binnen als het contract afgelopen is. Het contract moet wel overgeschreven worden en soms berekenen ze hier administratiekosten over.

Er zit nog wel een addertje onder gras, vooral als je een incourante leaseauto hebt. Iedereen heeft natuurlijk het liefst een auto die goed in de markt ligt en waardevast is. Heb jij echter een auto van een minder gangbaar merk en is hij qua opties helemaal aangepast aan jouw wensen, zal hij lastiger te verkopen zijn. In dit geval is het gebruikelijk om de overnamekandidaat een bonus aan te bieden. Dit kan een geldbedrag ineens zijn, of een korting op de maandelijkse kosten, jij blijft dan per maand een bedrag betalen aan degene die het contract overneemt.

Doorverkoop aan een leasemaatschappij

Er zijn maatschappijen die jouw contract willen overnemen. Zij zullen dan overnamekosten berekenen, maar dit staat niet in verhouding tot een afkoopsom. Meestal neemt de maatschappij het contract alleen over als het zelf een gegadigde heeft gevonden voor jouw contract (eigenlijk is het een soort bemiddelaar), het kan dus enige tijd duren voor een overname plaats vindt. In die tijd zal je toch aan je leaseverplichtingen moeten voldoen. Doorverkoop aan een maatschappij is duurder dan zelf op zoek gaan naar een overnamekandidaat, het bespaart je echter wel tijd en moeite.

Advies voor het opzeggen van je leasecontract

Wat kun je nu het beste doen als je stopt met je eenmanszaak en je nog een leaseauto hebt? Er is een aantal factoren die meespelen in je keuze. De belangrijkste factor is de resterende looptijd van het contract. Hoe langer de looptijd, des te lastiger zal het worden om (nog enigszins voordelig) van de auto en dus het contract af te komen. De leasemaatschappij zal een hoge afkoopsom eisen en het contract doorverkopen zal ook lastig worden. In dat geval kun je het beste doorverkopen en daarbij een bonus aanbieden. Als de looptijd ongeveer de helft van het contract is, lijkt doorverkopen de beste optie.

Zeker met een courante auto zal dit waarschijnlijk weinig problemen opleveren. Zit er nog een korte looptijd van het contract op de auto, zijn in principe alle opties haalbaar. Het risico is voor alle partijen namelijk het minst. Je zou ervoor kunnen kiezen het contract zelf uit te dienen, of een geringe afkoopsom te betalen, maar ook doorverkoop zal waarschijnlijk weinig strubbelingen opleveren. Wat je ook doet, het blijft een kwestie van de juiste, lees voordeligste, afweging maken.

 

Waar zoeken mensen in Nederland naar als het gaat om de lease auto opzeggen?

  • private lease opzeggen
  • operational lease opzeggen
  • lease contract opzeggen
  • opzeggen lease
  • lease auto opzeggen
lease kleine auto

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 12 tot 14 weken

Maandelijkse prijs 

€ 454

Innovatief & duurzame aanbieder

Mogelijkheid tot Mobility Card Athlon

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Afhankelijk van voorraad

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 350

Altijd inclusief verzekeringen

Altijd perfect onderhoud

Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 3 tot 4 weken

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 232

Ook elektrische auto's beschikbaar

Adverteren voor mijndomein mogelijk

✓ Keurmerk Private Lease

Deze vergelijking is tot stand gekomen met de volgende gegevens: Volkswagen Golf 5 deurs - Kilometers: 10.000 - Looptijd: 48 maanden - Incl BTW

Kun je zonnepanelen ook leasen?

Meedoen aan de groene revolutie door gebruik te maken van groene elektriciteit. Zoals het plaatsen van zonnepanelen op je dak, met als doel je elektriciteitsrekening omlaag brengen onder andere. Met een vette bankrekening kun je de zonnepanelen aanschaffen. Maar als...

Van eigendom naar lease: stopt mijn verzekering dan? Copy

Wanneer je besluit om je eigen auto vaarwel te zeggen en over te stappen in een leaseauto, heeft dat natuurlijk de nodige financiële consequenties. Er zijn tegenwoordig verschillende vormen van leasecontracten, waarbij over het algemeen de kentekenhouder ook de...

Van eigendom naar lease: stopt mijn verzekering dan?

Wanneer je besluit om je eigen auto vaarwel te zeggen en over te stappen in een leaseauto, heeft dat natuurlijk de nodige financiële consequenties. Er zijn tegenwoordig verschillende vormen van leasecontracten, waarbij over het algemeen de kentekenhouder ook de...

Bezoek de Amerikaanse droom in een huurauto

Voor iedereen die dagelijks al een auto least, zal hetgeen er nu verteld wordt al gesneden koek zijn, maar voor alle andere lezers is het beter dat er toch nog even wat hierover uitlegd wordt. Een auto leasen is namelijk als het huren van een appartement. U betaalt...

Laatst geüpdatet