Hoe werkt een auto leasen? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

jul 10, 2018 | Auto Leasen

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 12 tot 14 weken

Maandelijkse prijs 

€ 454

Innovatief & duurzame aanbieder

Mogelijkheid tot Mobility Card Athlon

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Afhankelijk van voorraad

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 350

Altijd inclusief verzekeringen

Altijd perfect onderhoud

Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 3 tot 4 weken

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 232

Ook elektrische auto's beschikbaar

Adverteren voor mijndomein mogelijk

✓ Keurmerk Private Lease

Deze vergelijking is tot stand gekomen met de volgende gegevens: Volkswagen Golf 5 deurs - Kilometers: 10.000 - Looptijd: 48 maanden - Incl BTW

jul 10, 2018 | Auto Leasen

Een auto leasen zit niet altijd eenvoudig in elkaar omdat er sprake is van een aantal mogelijkheden en afwijkende voorwaarden. In grote lijnen komt het leasen van een auto erop neer dat je zo een voertuig voor een langere periode zal huren met natuurlijk alle daarbij horende plichten, maar zeker ook de voordelen die er verbonden zijn aan zo een lease. Het is niet zonder reden dat de vraag naar lease auto’s alsmaar blijft stijgen, zowel voor particulieren als bedrijven. Er zijn daarbij verschillende leasesoorten die er worden aangeboden, maar blijft het principe voor allemaal hetzelfde.

 

Leaseauto’s zijn voor een ieder bestemd

Waar het leasen van een auto vroeger puur de aangelegenheid was van bedrijven om er hun middellange- en lange termijn vervoersbehoeftes mee te kunnen voldoen, is dat nu wel compleet verandert. Dit heeft allemaal te maken met niet alleen het gemak die zo een leaseauto met zich meebrengt, maar ook het groot aantal die er aangeboden worden. Zo is er voor bijna elke doelgroep wel een leaseauto te vinden die voldoet aan hun wensen.

Het principe van elke leaseauto berust op het feit dat de leasemaatschappij de eigenaar is van het voertuig en die onder stricte voorwaarden verhuurd. Omdat het hier echter om een lange periode gaat van minimaal een jaar, zullen de voorwaarden wel verschillen vertonen met die van een normale leaseauto. De lessee garandeert middels het contract een vaste periode waarover de auto geleased zal worden en biedt dit de nodige garantie voor de leasemaatschappij om haar kapitaal te investeren in een geschikte auto. Vooral bij nieuwe auto’s gaat het om nogal grote bedragen en moet de leasemaatschappij ook de zekerheid hebben haar investering niet alleen terug te verdienen, maar er ook nog winst op te maken.

Als tegenprestatie neemt de maatschappij alle verantwoordelijkheden op zich

Nou, bijna allemaal omdat schade aan de auto veroorzaakt door nalatigheid of eigen schuld niet vergoed zal worden. Dat zal allemaal bekostigd moeten worden uit jouw eigen zak. Zover komt het echter zelden omdat zo een leaseauto goed verzekerd is met een all-risk dekking en het onderhoud precies volgens het boekje plaats vindt. Daar hoef jij allemaal niet voor op te draaien en is het de taak van de leasemaatschappij om daarop toe te zien.

Ook de APK wordt in orde gemaakt door de leasemaatschappij en vallen ook reparaties onder de maatschappij. Je bent dus gevrijwaard van de zorg voor de auto en komt alleen de brandstofkosten te samen met het leasetarief voor rekening van de lessee. Het principe van een leaseauto is dus heel simpel: je betaald elke maand op tijd het afgesproken leasetarief en zorgt de maatschappij verder voor alles, van het verzekeren tot aan het onderhoud.

Natuurlijk zijn er wel wat afwegingen

De leasemaatschappij zal het risico wel tot een minimum willen beperken en zal er aan de lessee een lijst aan voorwaarden worden meegegeven. Die wijzen de lessee erop dat er nog altijd sprake is van een eigen verantwoordelijkheid en de maatschappij niet zal opdraaien voor schade indien na onderzoek blijkt dat grove nalatigheid of een onverantwoord rijgedrag ten grondslag heeft gelegen van de schade. Vergeet dus niet om regelmatig de motorolie te controleren of het koelvloeistofpeil.

Ook het rijgedrag mag niet zodanig zijn dat er schade toegebracht wordt aan de auto. Wie dus met een leaseauto besluit eens lekker hard te rijden door ongebaande wegen en daarbij veel steenslag schade veroorzaakt zal door de leasemaatschappij verplicht worden gesteld om voor alle reparatiekosten op te draaien. Een leaseauto dient daarom met dezelfde voorzichtigheid behandeld worden als een eigen auto omdat de maatschappij jou nou eenmaal vertrouwd met hun waardevolle auto. Voor de rest hoef jij je helemaal geen zorgen te maken om de auto en kan gerust gesteld worden dat de grootste verantwoordelijkheid nog altijd bij de leasemaatschappij ligt.

De verschillende soorten lease werken allemaal weer wat anders

Naast de gangbare operational lease waarbij de maatschappij de eigenaar is van de auto en die in principe gewoon voor een lange periode verhuurt, is er ook de financial lease. Deze vorm van lease maakt het mogelijk om gelijk met de maandelijkse leasebetalingen de auto af te lossen. Na afloop van het leasecontract wordt je dan ook gelijk eigenaar van de auto. Handig, vooral wanneer je van plan was weer een auto te leasen. De voorwaarden wijken wat af bij een financial lease en moet je bijvoorbeeld zelf de auto laten verzekeren en geldt dat eveneens voor de APK.

Het verschil in voorwaarden zijn er ook te vinden tussen een private en zakelijke lease. Bij de eerste zal er geen sprake zijn van enige compensatie middels BTW aftrek en kan een bedrijf dat wel doen voor haar leaseautokosten. Er zal wel rekening gehouden moeten worden met de bijtelling omdat een zakelijke lease auto niet zonder gevolgen gebruikt kan worden voor privé doeleinden.

Een auto leasen werkt dus volgens het principe van het beschikbaar stellen van de auto door de leasemaatschappij aan de lessee en wordt er daarvoor in de plaats wel verwacht dat het leasetarief elke maand betaald zal worden voor de periode die is afgesproken binnen het contract. Bij een operationele lease zal de verantwoordelijkheid voor het onderhoud liggen bij de maatschappij en staat die er ook garant voor dat alle defecten op tijd zullen worden verholpen. Het is wel belangrijk dat de lessee zich houdt aan de contractvoorwaarden. Die zijn wat anders bij een financial lease waarbij aan het eind van het contract de auto op naam van de lessee wordt overgeschreven.

hoe werkt auto leasen
auto leasen hoe werkt dat
Steeds meer kiezen voor een private lease

Een puike auto willen hebben, maar daar niet het geld voor hebben voor de aanschaf? Tijd dat de mogelijkheden die een private lease allemaal te bieden heeft worden bekeken. Het zal daarbij gelijk opvallen, dat je voor een klein vast maandelijks bedrag, al meteen rond...

Mag je met je leaseauto niet naar het buitenland?

Een lease auto kun je zien als een huurauto. De auto wordt ter beschikking gesteld door een leasemaatschappij en maandelijks betaal je dan een bepaald bedrag. De auto komt niet op jouw naam te staan, maar blijft op naam van de leasemaatschappij. De voordelen van een...

Laatst geüpdatet