Private leasen is een leasevorm waarbij je tegen een vast bedrag per maand voor een bepaalde termijn een nieuwe auto kunt rijden. Bij het afsluiten van het contract wordt de periode vastgesteld. Vaak is het een termijn van twee of drie jaar. In het maandelijkse bedrag zijn vrijwel alle kosten van autorijden opgenomen en een marge voor winst en rente voor de leasemaatschappij. Brandstof is niet bij de prijs inbegrepen. Private leasen is dus in feite een vorm van huren. Omdat er een flinke financiële verplichting aan vast zit, wordt door de verhuurder vaak een toetsing gedaan bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Voordelen van private lease

Een van de grote voordelen van privé leasen is dat je van tevoren precies weet wat je kosten zullen gaan zijn, omdat alle kosten in het maandbedrag zijn opgenomen. Alleen de brandstof is nog een extra uitgave. Je hebt geen omkijken naar zaken als onderhoud, wegenbelasting en verzekeringen. Schade verloopt ook via de leasemaatschappij. Veel mensen vinden het ook leuk om op deze manier in een nieuwe auto te kunnen rijden, zonder dat zij er zelf een aan hoeven te schaffen. Je hoeft geen aanbetaling of slotbetaling te doen. Als de leasetermijn voorbij is lever je de auto weer in. Eventueel kun je de auto overnemen op basis van de dagwaarde.

Nadelen van private lease

Aan private lease zitten ook de nodige nadelen. Ten eerste ga je voor een langere tijd een financiële verplichting aan waar je niet zomaar onderuit kunt. Je moet het maandbedrag namelijk de gehele contracttermijn betalen. Vanwege deze flinke financiële verplichting wordt bij het BKR de overeenkomst geregistreerd. Dit heeft invloed op het maximale bedrag dat je mag lenen wanneer je een hypotheek af zou willen sluiten. Let hier dus goed op als je een huis wilt kopen. Wat ook lastig is, is dat je van tevoren moet bepalen hoeveel kilometers je rijdt. Private lease is ook vrij duur, want je betaalt wel voor alle services die ‘inclusief’ zijn. Bedenk ook dat je nooit de eigenaar van de auto wordt. Je mag deze daarom ook niet aan iedereen uitlenen. Tot slot bouw je geen schadevrije jaren op voor je autoverzekering.

Let op de voorwaarden

Lees de voorwaarden altijd goed door voordat je een contract aangaat. Moet je bij schade of pech bijvoorbeeld extra betalen? Mogen de tarieven tijdens het contract aangepast worden? Krijg je met de laagste prijs wel wat je nodig hebt? Sinds begin 2016 bestaat er een Keurmerk Private Lease. Om dit keurmerk te krijgen moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, namelijk een compleet product, eerlijke voorwaarden, 14 dagen bedenktijd, bescherming tegen te hoge financiële lasten en zekerheid bij klachten.

Private lease of kopen?

Houd bij deze overweging de bovenstaande voor- en nadelen voor ogen. Als je van gemak houdt, niet wilt sparen voor een nieuwe auto en graag om de paar jaar een nieuwe auto rijdt, dan is private lease voor jou een optie. Als je echter een auto wilt die jouw eigendom is en niet wilt vastzitten aan financiële verplichtingen, dan kun je beter een auto kopen.

Laatst geüpdatet