De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de bijtelling. Vanaf 2016 is een aantal ingrijpende wijzigingen in gang gezet die van grote invloed zijn op de kosten van het leasen van een auto. Zo zijn bepaalde lage percentages bijtelling verdwenen, zoals het zeer populaire 7% bijtelling. Maar wat is bijtelling nou precies? Bijtelling is het bedrag dat wordt opgeteld bij je belastbare loon in het geval dat je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt met een zakelijke auto. Het is gunstig om een auto te leasen met een zo laag mogelijke bijtelling. En hoe zuiniger de auto, hoe lager de bijtelling. Zo werd het leasen van milieuvriendelijke auto’s gestimuleerd. En met succes: hybride en elektrische leaseauto’s werden erg populair. Helaas is er dus een en ander veranderd.

De oude en nieuwe bijtellingspercentages

Tot voorkort waren er bijtellingspercentage van 25% (het standaardpercentage), 20%, 14%, 7% en 4%. Dit is echter rigoureus veranderd: vanaf dit jaar, 2017, blijft er nog maar één standaard bijtellingstarief over voor zakelijke rijders en dat is 22%. Alleen het laagste percentage van 4% blijft voorlopig ook nog bestaan. Binnen dit percentage vallen alleen volledig elektrische auto’s, de zogeheten zero-emission modellen. Voor auto’s die vielen in de categorie van 7% bijtelling, de semi-elektrische auto’s, is een overgangsregeling bedacht. Dit soort auto’s krijgt dit jaar een bijtellingspercentage van 15% toegekend. Volgend jaar wordt dit verhoogd naar 19%. Met ingang van 2019 geldt ook voor deze auto’s de algemene 22% bijtelling. Deze verandering in regelgeving heeft voor veel onrust gezorgd, omdat juist de auto’s met 7% bijtelling de meest populaire auto’s waren voor zakelijk leasen.

Op de valreep nog leasen voor 7% bijtelling?

Toen de maatregelen omtrent de bijtellingspercentages bekend werden, hebben veel mensen op de valreep nog snel een leaseauto aangevraagd met 7% bijtelling. Het scheelt natuurlijk flink in de kosten of je 7% betaalt of 15% of zelfs 22%. Betekent dit dat het nu helemaal niet meer mogelijk is om een auto te gaan leasen met 7% bijtelling? Goed nieuws, dit is voor beperkte tijd en onder bepaalde voorwaarden nog wel mogelijk. Hoe dat mogelijk is? Het percentage bijtelling wordt toegekend op het moment van kentekenregistratie. Vanaf dat moment geldt de bijtelling nog 60 maanden, dus nog vijf jaar na datum van registratie. Dit geldt ook als de bijtellingspercentages tussentijds worden gewijzigd, zoals nu het geval is. Dit betekent dat auto’s met kentekens die voor de wijziging al geregistreerd waren met een bijtellingspercentage van 7% nog vijf jaar vanaf dat moment verhuurd mogen worden met die bijtelling. Als je goed zoekt zijn deze auto’s dus nog te vinden. Het aanbod is niet meer zo groot, omdat een groot deel van deze auto’s dus al in omloop is en omdat er geen nieuwe aanvoer meer mogelijk is voor hetzelfde tarief. Het is handig om op internet te zoeken naar welke leasemaatschappijen dit soort auto’s nog op voorraad hebben. Dan kun je nog een jaar of vier profiteren van dit gunstige bijtellingspercentage.

Kan je nu nog auto’s leasen met 7% bijtelling?
Waardeer deze pagina