Steeds meer mensen leasen een auto. Het is vaak handiger dat je niet in één keer een aanschafbedrag van een auto hoeft te betalen, maar dat het met een aflossing kan. Zo kan je met bijvoorbeeld een shiba inu kopen, ook kijken naar een leasecontract. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende leasecontracten dat je misschien niet meer weet welke je moet kiezen. De meest voorkomende lease contracten zullen uitgelegd worden, dus lees snel verder!

Zakelijke lease

De term leasen komt het meeste voor bij bedrijven. Zij bieden hun werknemers een contract aan met daarbij een auto van de zaak. Dit gaat om een loon in natura, het maandelijkse leasebedrag wordt bij het maandsalaris berekend. Verder kan zakelijk leasen ook nog als je zelf bijvoorbeeld ZZP’er bent. Dit kan vaak voordeliger zijn dan private lease, omdat je belastingtechnisch dan het een en ander kan regelen.  Daarnaast heb je dan ook nog twee opties als je zakelijk least, namelijk operationele lease of financial lease. Het verschil is dat bij operational lease de kosten hoger zijn omdat er meer risico’s liggen bij de leasemaatschappij, maar het is wel gemakkelijker voor een bedrijf die een auto least. Bij financial lease is dit net andersom. Het belangrijkste voordeel van zakelijk leasen is dat het werkkapitaal in het bedrijf wordt behouden, in plaats van dat de auto wordt gekocht.

Private lease

Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat mensen privé een auto leasen. Eigenlijk huur je een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Hierbij hoef je dan niet te denken aan een autoverzekering, wegenbelasting, reparaties, hulp of onderhoud. Het is een vast maand bedrag en het enige wat je daarnaast betaalt, is brandstof en eventuele bekeuringen. Er zijn hierin ook weer verschillende mogelijkheden. Mocht je nu niet een splinternieuwe auto willen aanschaffen, maar een tweedehands auto, dan zou je ook kunnen occasion leasen. Als ZZP’er kan je ook voor private lease kiezen, in plaats van zakelijk. Als je ook veel privé met de auto rijdt is het handiger om hem privé af te sluiten om zo extra kosten te voorkomen. Het enige nadeel van private leasen is dat je BKR geregistreerd wordt. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn, maar wel handig als je dit weet. Daarnaast zou je ook nog kunnen leasen als je dit met fantom kopen doet. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar dit waren de meest voorkomende.