Operational lease

jun 19, 2018

jun 19, 2018

Voor het leasen van een auto zijn er meerdere opties beschikbaar en behoort operational lease daar ook bij. Zoals de naam al laat vermoeden wordt deze vorm van lease uitsluitend verleend op basis van de behoefte (operational) van de klant en zijn alle verplichtingen voor rekening van de leasemaatschappij. Het enige waar de klant wel aan zal moeten voldoen zijn de maandelijkse betalingen voor een afgesproken periode.

Zo kunnen nieuwe auto’s al voor een periode van 3 tot 4 jaar worden geleased waarbij er de garantie moet worden gegeven dat er altijd een geschikt vervoer beschikbaar zal moeten zijn.Zo zal bij een defect een vervangend vervoer ter beschikking moeten worden gesteld en moeten er daarvoor geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Met een operational lease ben je gegarandeerd van vervoer

Van alle leasesoorten die er beschikbaar zijn, is operational lease veruit de populairste. Dit komt omdat het de leasehouder geheel vrijwaart van enige andere verplichting apart van de maandelijkse betalingen. Voor dat vast bedrag rij je er ook nog heel comfortabel en veilig bij omdat er vaak met nieuwe auto’s wordt gewerkt. Je rijdt dus gelijk ook in een auto rond die een representatief voorkomen heeft en is dit ook de reden dat zakelijke rijders ook vaak voor een lease auto kiezen.

Bij een full operational lease worden alle onkosten die geassocieerd zijn met het kunnen deelnemen van de auto aan het verkeer zoals de wegenwegbelasting, de APK, verzekering, maar ook het onderhoud en reparaties verwerkt in het leasetarief.

De grootste component in het tarief is echter de afschrijving van de auto omdat de leasemaatschappij aan het eind van de leaseperiode in staat moet zijn samen met de restwaarde van de auto een vergelijkbaar model aan te schaffen die op zijn beurt weer geleased kan worden. Tel daar ook nog de winstmarge van de maatschappij op en zal het bedrag dat je gedurende de leaseperiode kwijt zult zijn aan de auto wel aardig aantikken.

Toch komt een leaseauto voordelig uit

Het grootste voordeel van een leaseauto is dat de kosten er verspreid over een lange periode zijn en het voor de leasehouder financieel wel dragelijk is om de auto op zo een manier te behouden. De aankoop van een auto vereist vaak een aanbetaling en is lang niet een ieder in staat om daarmee op tafel te komen. Bij een operationele lease zijn ook nog alle onkosten mee berekend in het tarief waardoor je ook niet voor plotselinge hoge uitgaves zoals die voor het betalen van de verzekering (een huurkoop auto moet je altijd all-risk verzekeren) en zijn ook nog reparaties meegenomen die buiten de schuld van de bestuurder om verricht moeten worden.

Het is deze mate van zekerheid die het aantrekkelijk maakt een auto te leasen en zo beter te kunnen plannen voor andere zaken die om aandacht vragen zoals de aankoop van een woning. Nadat je het vervoersvraagstuk voor een aantal jaren (de duur van het leasecontract) hebt veiliggesteld, kan er met veel meer zekerheid gekeken worden naar andere prioriteiten op financieel gebied.

Er zijn natuurlijk wel voorwaarden aan zo een lease verbonden

Naast de rechten voortvloeiende uit zo een lease, zijn er ook voorwaarden aan verbonden en is het goed om die goed door te nemen. Doe dat natuurlijk wel voordat je het contract ondertekent (lijkt wel logisch, maar gebeurd helaas lang niet altijd) waardoor je nog de juiste vragen kunt stellen en goed op de hoogte bent van de consequenties bij het niet kunnen naleven van de voorwaarden. Een auto leasen doe je namelijk niet voor een paar weken en is het de lange termijn van de doorsnee lease die het zo gevoelig maakt voor de lessee.

Er kunnen zich gewijzigde omstandigheden voordoen die ervoor zorgen dat het tarief niet meer betaalbaar blijkt of dat de auto niet meer geschikt is. Laat de leasemaatschappij een goede uitleg geven wat de mogelijkheden zijn in zulke gevallen van overmacht en kijk je daarbij of de risico’s niet te hoog kunnen oplopen. Ben je bijvoorbeeld van plan om van baan te verwisselen of een hypotheek te nemen voor de aankoop van een woning, dan is het beter alles even stap voor stap plaats te laten vinden en de financiële verplichtingen niet te hoog op te laten lopen.

Wie op jaarbasis veel kilometers denkt af te leggen of denkt dat te doen in de toekomst, zal ook moeten uitkijken naar een leaseauto met een wat ruimere kilometerlimiet. De kosten voor extra verreden kilometers kunnen flink aantikken en kan de lease zo alsnog voor een onacceptabel financiële druk zorgen die jouw overige verplichtingen in gedrang kan brengen.

Alleen betalen voor de brandstofkosten

Met een operational lease hoef je alleen voor een volle tank benzine te zorgen om verder zorgeloos met de auto rond te kunnen rijden. Controleer daarbij wel het oliepeil en die van de koelvloeistof omdat schade veroorzaakt door nalatigheid niet door de maatschappij gedekt zal worden. Dat geldt eveneens voor elke andere schade die door schuld van de bestuurder is veroorzaakt en waarvoor ook de verzekering niet zal opdraaien. Stoeprandschade bijvoorbeeld of schade aan het interieur zal op rekening komen van de lessee.

Ook de kilometerlimiet kan soms voor verrassingen zorgen en doe je er goed aan om vooraf na te gaan hoeveel kilometers je op jaarbasis denkt af te leggen. Na al het voorwerk gedaan te hebben en de juiste vragen zijn gesteld, is het verder wel genieten van zo een operational lease door zonder enig gevoel van twijfel rond te kunnen rijden in een auto waarvan de verantwoordelijkheid van het onderhoud, reparatie en ook de overige verplichtingen geheel door de leasemaatschappij zullen worden bekostigt.

Private lease aanbieders vergelijken in 2019

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 16 weken

Maandelijkse prijs 

€ 379

Al 13 keer de beste

De beste voorwaarden

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 12 tot 14 weken

Maandelijkse prijs 

€ 454

Innovatief & duurzame aanbieder

Mogelijkheid tot Mobility Card Athlon

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 3 tot 4 weken

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 232

Ook elektrische auto’s beschikbaar

Adverteren voor mijndomein mogelijk

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Directe levering

Maandelijkse prijs 

€ 386

All inclusive service

Directe levering mogelijk

Ruim aanbod aan auto’s 

Waardering

★★★★★ 

8.0 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Directe levering

Maandelijkse prijs 

€ 439

Direct proefrit maken mogelijk 

Na 12 maanden opzegbaar

24/7 pechhulp

Waardering

★★★★★ 

7.8 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Na reservatie periode

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 224

Geen onverwachte bijkomende kosten

Al meer dan 5.500 klanten

Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

7.6 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Afhankelijk van voorraad

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 350

Altijd inclusief verzekeringen

Altijd perfect onderhoud

Keurmerk Private Lease

Deze vergelijking is tot stand gekomen met de volgende gegevens: Volkswagen Golf 5 deurs – Kilometers: 10.000 – Looptijd: 48 maanden – Inclusief BTW

Handige & leuke Video’s

Steeds meer kiezen voor een private lease

Een puike auto willen hebben, maar daar niet het geld voor hebben voor de aanschaf? Tijd dat de mogelijkheden die een private lease allemaal te bieden heeft worden bekeken. Het zal daarbij gelijk opvallen, dat je voor een klein vast maandelijks bedrag, al meteen rond...

Welke auto’s gaan het vaakst kapot?

Als je een nieuwe auto uit mag kiezen, is het belangrijk om je goed te laten informeren over welke automodellen het meest en het minst betrouwbaar zijn. Lang niet alle automerken zijn namelijk even betrouwbaar. Ondanks dat jij je auto waarschijnlijk geleased hebt, en...

Goede banden en velgen voor je leaseauto

Wil je over een leaseauto gaan beschikken? Of ben je er nog niet helemaal uit? Tegenwoordig is het een hele normale keuze om een auto te gaan leasen. Hoewel je bij leasen niet de eigenaar bent van de auto, zijn er wel een aantal aspecten om rekening mee te houden die...

Voordelen van shortlease zakelijk

Voor het zakelijk gebruik, zijn auto’s onmisbaar en mag er nooit sprake zijn van een tekort aan vervoer. Het kan daarbij gaan om het kunnen reizen naar de werkplek, het rondrijden van zakenpartners of gebruik bij het uitoefenen van de werkzaamheden. Short lease...

Laatst geüpdatet op