Er zijn vele redenen waarom de aankoop van een auto wordt overwogen. Of het oude voertuig heeft zijn langste tijd gehad, of de noodzakelijke reparaties overstijgen gewoon de waarde van de auto. Of misschien wordt de auto te klein omdat het gezin groeit, of misschien wil men gewoon een bepaald model met de juiste uitrusting.

Maar wat de reden voor een dergelijke aankoop ook is, uiteindelijk moet de auto natuurlijk wel betaald worden. Sommige mensen hebben misschien iets gewonnen met mobiel sportweddenschappen, maar waarschijnlijker is dat de eerste vraag is hoe de voertuigen te financieren. Er zijn verschillende mogelijkheden, die hieronder nader worden bekeken.

De verschillende financieringsmogelijkheden

De opties zijn vrij veelzijdig en ze hebben allemaal wel ergens hun voor- en nadelen.

Autolening

Kiest u voor een gewone autolening, dan betaalt u een vaste maandelijkse afbetaling. Zodra alle termijnen zijn betaald, wordt het voertuig eigendom van de lener.

Ballonfinanciering

Ballonfinanciering is een andere mogelijkheid om een auto te financieren. Eventueel wordt eerst een aanbetaling gedaan. Daarna zijn de eerder overeengekomen maandelijkse termijnen verschuldigd. Aan het einde van de looptijd moet echter een hoge slottermijn worden betaald. Zodra deze is betaald, wordt de auto eigendom van de kredietnemer.

Bij ballonfinanciering zijn de te betalen maandelijkse termijnen lager dan bij een conventionele autolening. Er is echter meestal een relatief hoge eindaflossing aan het eind, die niet onderschat moet worden.

Om problemen aan het einde van de looptijd te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u tijdens de ballonfinanciering over de nodige reserves beschikt. Het is ook belangrijk te weten dat een ballonfinanciering aanzienlijk duurder is dan een conventionele autolening.

Financiering in drie richtingen

Dit type financiering is een vorm van ballonfinanciering. Hoewel ballonfinanciering gepaard gaat met een hoge slottermijn, heb ik hier drie alternatieven om uit te kiezen.

  1. Net als bij de ballonaflossing is ook hier een slottermijn verschuldigd.
  2. Als de slottermijn niet kan worden betaald, kan deze worden afbetaald met een vervolgfinanciering.
  3. De dealer neemt de auto terug. De vooraf vastgestelde terugkoopsom wordt dan door de dealer afbetaald. Deze optie is eigenlijk een soort autoleasing.

Ook hier zijn de maandelijkse termijnen lager dan bij de normale autolening. De flexibiliteit van deze optie is vrij groot, omdat u pas kort voor het einde van de looptijd hoeft te beslissen of u de auto wilt houden of niet. U kunt ook beslissen of u de auto wilt blijven financieren. De totale prijs is echter uiteindelijk aanzienlijk hoger dan bij een gewone autolening.

Er zijn verschillende geldschieters

Ook de verschillende mogelijkheden bij wie men een lening voor de auto kan afsluiten, kunnen voor de lener heel interessant zijn.

Huisbank

Aangezien er meestal een contactpersoon bij de huisbank beschikbaar is, gaat men daar vaak eerst heen. Over het bedrag van de lening en de looptijd kan vaak afzonderlijk worden onderhandeld als men een langere relatie met de bank heeft. Vaak kun je bij de huisbank rekenen op een hogere mate van goodwill als er sprake is van wanbetaling.

Bovendien bewaren de huisbanken meestal niet het kentekenbewijs of het kentekenbewijs II. Dit is een zeer belangrijke factor, want als u de auto niet wilt houden of niet meer kunt financieren, kan deze worden verkocht. De opbrengst kan dan worden gebruikt om de lening af te lossen. Heb je deze papieren niet, dan kun je de auto helemaal niet verkopen.

Ondanks alle voordelen moet u ook weten dat de huisbanken meestal een hogere rente vragen dan de directe banken. Bovendien is het moeilijker om directe banken te vergelijken omdat je altijd een persoonlijke offerte moet krijgen.

Directe bank

Als het op vergelijken aankomt, is het hele proces veel minder ingewikkeld bij de directe banken. Na het invullen van de online vragenlijst kun je direct zien welke aanbieder het goedkoopst is. Vaak zijn vooral de rentetarieven hier gunstiger, evenals de kredietkosten.

De autolening calculators op internet bieden een zeer snelle en ongecompliceerde vergelijking. Van persoonlijk advies is hier echter geen sprake. Ofwel vindt de transactie telefonisch of online plaats.

De autobank

Vaak behoren autobanken tot de dochterondernemingen van een autofabrikant. Daarom kunnen autobanken vaak verschillende andere diensten aanbieden. Daarbij kan het gaan om creditcards, financiële beleggingen of verzekeringen. In tegenstelling tot directe en filiaalbanken kunnen autobanken vaak zeer goede kortingen bieden.

Dit komt door de nauwe samenwerking met de dealers. Vaak zijn er speciale aanbiedingen met lage rente voor bepaalde modellen. Maar ondanks alle voordelen is het belangrijk om te weten dat de autobanken meestal het kentekenbewijs of het kentekenbewijs deel II inhouden. In het ergste geval kan dit een negatief effect hebben, vooral als er een noodverkoop van de auto ontstaat. Zonder deze papieren is het simpelweg onmogelijk.

Persoonlijke leningen

Particuliere leningen worden verstrekt door particulieren die deze mogelijkheid gebruiken als investering voor zichzelf. Er zijn speciale kredietmarktplaatsen waar particuliere leningen worden verstrekt. Omdat hier meerdere kredietverstrekkers de lening beschikbaar stellen, is het debiteurenrisico voor de investeerders beperkt.

Uiteraard worden ook hier bepaalde zekerheidsnormen in acht genomen, zoals de Schufa-kwestie. Tegelijkertijd is de regelgeving hier echter minder streng. Wat ook bijzonder voordelig is, is dat dergelijke persoonlijke leningen aanzienlijk goedkoper zijn dan andere leningen.

Leasing

In tegenstelling tot het kopen van een auto, huurt u de auto slechts voor een bepaalde periode. Na afloop van de afgesproken huurperiode wordt de auto ingeleverd bij de dealer. Autoleasing is voordelig voor zelfstandigen en freelancers omdat de leasetermijnen kunnen worden afgetrokken als maandelijkse bedrijfskosten. Private lease heeft dit voordeel niet.

In de regel zit u slechts 2 tot 4 jaar aan een voertuig vast. Daarna brengt u hem gewoon terug naar de dealer en krijgt u een nieuw model. Zo rijdt u altijd in de nieuwste modellen met de modernste technologie. Afhankelijk van het contract zijn verzekering en service al in het leasetarief inbegrepen. Uiteraard wordt het voertuig aan het einde van de looptijd geen persoonlijk eigendom.

De meeste leases zijn kilometerleases. Hierbij wordt aan het begin van de looptijd een maximum aantal gereden kilometers vastgesteld. Het is belangrijk de limiet realistisch in te schatten, anders wordt elke gereden kilometer later apart in rekening gebracht. Het is ook belangrijk om tijdens de leaseperiode goed voor het voertuig te zorgen. Deuken en krassen kunnen erg duur zijn. Het voertuig moet altijd in originele staat worden teruggebracht.

Er is ook een groot nadeel aan leasing: als u voortijdig uit het leasecontract wilt stappen, kan dat alleen als u iemand vindt die het leasecontract overneemt. Het is niet mogelijk om ongepland uit het leasecontract te stappen.