Als je overweegt een auto te leasen, vraag je je misschien af hoe het zit met verzekeringen. Hoe werkt een verzekering voor een leasewagen? Wie is verantwoordelijk voor de dekking? En wat gebeurt er als de auto bij een ongeluk betrokken raakt? Lees verder om meer te weten te komen over hoe lease-auto’s verzekerd zijn.

Wat is de verzekering voor een geleasede auto?

Als je een auto least, blijft de leasemaatschappij eigenaar van het voertuig. Je doet maandelijkse betalingen om hem tijdens de leaseperiode te gebruiken. Als de leaseperiode voorbij is, heb je de keuze om de auto te kopen of hem weer bij de dealer in te leveren. Omdat je de auto niet helemaal bezit, ben je verplicht een wa-verzekering af te sluiten die voldoet aan de minimum aansprakelijkheidseisen van je staat. In de meeste gevallen zal je geldschieter eisen dat je, naast je door de staat voorgeschreven aansprakelijkheidsverzekering, ook een uitgebreide verzekering en een botsingsverzekering hebt.

Uitgebreide en botsingsverzekering beschermen je leasewagen tegen schade door weersomstandigheden, diefstal, vandalisme, en ongelukken. Deze dekkingen zijn niet wettelijk verplicht, maar kunnen wel door je leasemaatschappij worden verlangd. Als je een ongeluk veroorzaakt of je leasewagen beschadigt, ben je verantwoordelijk voor het betalen van reparaties tot het bedrag dat in je leasingcontract staat. Als de schade dat bedrag overschrijdt, kan je leasemaatschappij eisen dat je een aanvullende verzekering koopt om het verschil te dekken. Praat met je verzekeringsagent over welk type en hoeveel dekking voor jou geschikt is voordat je een lease-overeenkomst tekent.

Wie is verantwoordelijk voor de dekking van een lease-auto?

Wanneer je een auto least, huur je hem in wezen voor een bepaalde tijd van de dealer. Zoals bij elke huur, zijn er bepaalde voorwaarden waarmee je akkoord gaat als je de huurovereenkomst tekent. Een van die voorwaarden is verzekering. Net zoals je er niet van zou dromen een appartement of huis te huren zonder verzekering, moet je ook geen auto leasen zonder verzekeringsdekking.

De dealer zal waarschijnlijk eisen dat je een uitgebreide en botsingsdekking draagt, en ook een aansprakelijkheidsdekking, om hun investering te beschermen. Het is echter belangrijk op te merken dat je persoonlijke autoverzekering een geleasede auto niet zal dekken. Je zult een aparte polis moeten kopen of de auto aan je bestaande polis moeten toevoegen. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je voldoende verzekerd bent voor je de boel afrijdt.

Wat zijn de voordelen van het hebben van een verzekering voor een lease-auto

Het is belangrijk dat je een verzekering hebt voor een leasewagen. Als je een ongeluk krijgt, betaalt je verzekering de reparaties. Als de schade ernstig is, dekt je verzekering ook de kosten van een vervangend voertuig.

Bovendien, als je auto gestolen wordt, vergoedt je verzekering je de waarde van het voertuig. Zonder verzekering zou je verantwoordelijk zijn voor het uit eigen zak betalen van al deze reparaties en vervangingen. Zoals je ziet is het hebben van een verzekering voor een leasewagen belangrijk om je financiën te beschermen in geval van een ongeluk of diefstal.