Is een private lease belasting aftrekbaar? Hoe werkt het precies in Nederland?

door | mei 12, 2020 | 0 Reacties

mei 12, 2020 | 0 Reacties

Kosten die in verband staan met bijvoorbeeld een hypotheek of een lease auto op afbetaling kunnen allemaal wel als aftrekpost worden ingedeeld bij het berekenen van de belasting en is zo een besparing altijd welkom.

Het gaat in deze om lang lopende financiële verplichtingen en zal er bij het leasen van een auto zeker ook de vraag gesteld worden of het leasebedrag ook belasting aftrekbaar is.

Bedrijven kunnen dat namelijk wel doen, maar kunnen particulieren helaas niet om de fiscus heen in het geval van een private lease.

Bedrijven hebben namelijk een streepje voor

De kosten geassocieerd met het leasen van een auto kunnen uitsluitend door bedrijven voor een deel weer gecompenseerd worden door de Belastingdienst.

Zo kan bij een financial lease het tarief op de onkostenpost worden geplaatst omdat deze vorm van lease ervoor zorgt dat de auto uiteindelijk in handen zal komen van het bedrijf: aankoop van een bedrijfseigendom.

Ook de kosten die er gemaakt worden op het gebied van het operationeel houden van de auto zoals brandstof en onderhoud kunnen BTW-gevrijwaard worden. Het doel van al deze voordelen is zeker om de ondernemers vanuit de kant van de overheid tegemoet te komen.

Het is daarom ook dat particulieren geen beroep kunnen doen op een belastingaftrek en worden er ook geen uitzonderingen verricht. Een private lease auto wordt alleen gebruikt voor persoonlijke doeleinden en valt het gebruik dus gewoon in de zelfde categorie als overige goederen die worden aangeschaft zonder een duurzaam karakter te hebben.

Een zakelijk gereden private lease biedt toch een voordeel

Bij particulier gebruik kan geen enkel component van de lease en operationele kosten in aanmerking komen voor een korting, maar verandert dat wanneer er met zo een auto ook zakelijke kilometers zijn gereden. Zo kan er tot 19 cent per km bij de Belastingdienst worden teruggevorderd en dient dit wel duidelijk aantoonbaar te zijn.

Bij een financial private lease kan er geen beroep worden gedaan op een belastingkorting omdat zo een auto niet valt onder de categorie duurzame goederen zoals een huis.

Zo een private lease heeft wel grote invloed op de kredietwaardigheid van de lessee omdat de leasemaatschappij wel verplicht zijn het BKR in te lichten over de financiële verplichting die je aangegaan bent. Op zo een manier wordt voorkomen dat je op een gegeven moment steeds meer leningen zal sluiten en op een gegeven moment niet in staat zal zijn om aan de verplichtingen te voldoen.

Hoewel een private lease geen mogelijkheden biedt om belasting van het tarief af te trekken, heeft het wel invloed op jouw kredietwaardigheid. Zo zal een BKR notering jouw toekomstige financiële opties beperken.

De enige groep die in aanmerking komt voor een aftrek bij de Belastingen is die bestaande uit ondernemers. Voor zakelijk verreden kilometers die afgelegd zijn met een private lease auto’s kan een deel van de brandstofkosten wel gedeclareerd worden

[toc]

Bekijk alle private lease merken in Nederland