Private lease of auto kopen

door | mei 11, 2020 | 0 Reacties

mei 11, 2020 | 0 Reacties

Private leasen is een leasevorm waarbij je tegen een vast bedrag per maand voor een bepaalde termijn een nieuwe auto kunt rijden. Bij het afsluiten van het contract wordt de periode vastgesteld. Vaak is het een termijn van twee of drie jaar. In het maandelijkse bedrag zijn vrijwel alle kosten van autorijden opgenomen en een marge voor winst en rente voor de leasemaatschappij. Brandstof is niet bij de prijs inbegrepen. Private leasen is dus in feite een vorm van huren. Omdat er een flinke financiële verplichting aan vast zit, wordt door de verhuurder vaak een toetsing gedaan bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Voordelen van private lease

Een van de grote voordelen van privé leasen is dat je van tevoren precies weet wat je kosten zullen gaan zijn, omdat alle kosten in het maandbedrag zijn opgenomen. Alleen de brandstof is nog een extra uitgave. Je hebt geen omkijken naar zaken als onderhoud, wegenbelasting en verzekeringen. Schade verloopt ook via de leasemaatschappij. Veel mensen vinden het ook leuk om op deze manier in een nieuwe auto te kunnen rijden, zonder dat zij er zelf een aan hoeven te schaffen. Je hoeft geen aanbetaling of slotbetaling te doen. Als de leasetermijn voorbij is lever je de auto weer in. Eventueel kun je de auto overnemen op basis van de dagwaarde.

Nadelen van private lease

Aan private lease zitten ook de nodige nadelen. Ten eerste ga je voor een langere tijd een financiële verplichting aan waar je niet zomaar onderuit kunt. Je moet het maandbedrag namelijk de gehele contracttermijn betalen. Vanwege deze flinke financiële verplichting wordt bij het BKR de overeenkomst geregistreerd. Dit heeft invloed op het maximale bedrag dat je mag lenen wanneer je een hypotheek af zou willen sluiten. Let hier dus goed op als je een huis wilt kopen. Wat ook lastig is, is dat je van tevoren moet bepalen hoeveel kilometers je rijdt. Private lease is ook vrij duur, want je betaalt wel voor alle services die ‘inclusief’ zijn. Bedenk ook dat je nooit de eigenaar van de auto wordt. Je mag deze daarom ook niet aan iedereen uitlenen. Tot slot bouw je geen schadevrije jaren op voor je autoverzekering.

Let op de voorwaarden

Lees de voorwaarden altijd goed door voordat je een contract aangaat. Moet je bij schade of pech bijvoorbeeld extra betalen? Mogen de tarieven tijdens het contract aangepast worden? Krijg je met de laagste prijs wel wat je nodig hebt? Sinds begin 2016 bestaat er een Keurmerk Private Lease. Om dit keurmerk te krijgen moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, namelijk een compleet product, eerlijke voorwaarden, 14 dagen bedenktijd, bescherming tegen te hoge financiële lasten en zekerheid bij klachten.

De keuze van private lease of kopen

Houd bij deze overweging de bovenstaande voor- en nadelen voor ogen. Als je van gemak houdt, niet wilt sparen voor een nieuwe auto en graag om de paar jaar een nieuwe auto rijdt, dan is private lease voor jou een optie. Als je echter een auto wilt die jouw eigendom is en niet wilt vastzitten aan financiële verplichtingen, dan kun je beter een auto kopen.

Veel kosten zijn inbegrepen

Een groot voordeel van private lease is wel dat de meest uiteenlopende kosten zijn inbegrepen. U betaalt een vaste maandprijs voor het leasen van een auto voor particulier gebruik. In dit maandbedrag zijn de kosten voor onderhoud inbegrepen en ook de kosten voor eventuele reparaties, schadeherstel en ruitreparatie. Ook bandenvervanging en vervangend vervoer na een tijdsbestek van 72 uur zijn inbegrepen.

Uiteraard heeft u een goede verzekering, namelijk een WA + Casco dekking, waarbij een eigen bijdrage van 300 euro geldt wanneer iemand anders niet aansprakelijk kan worden gesteld. U hoeft geen afleverkosten of een verwijderingsbijdrage te betalen en ook met belasting heeft u niets te maken. Dit alles is inbegrepen bij de maandprijs van private lease. De auto wordt met een volle tank afgeleverd. Verdere tankbeurten komen wel voor uw rekening.

Financiële zekerheid

Als u kiest voor een lease auto voor particulier gebruik, dan tekent u hiervoor een contract voor een bepaalde periode. U gaat daarmee een financiële verplichting aan. Echter, u heeft als voordeel dat de kosten vast zijn en er geen drastische prijsverhogingen mogen worden doorgevoerd wanneer u leaset onder dit contract.

Wel kan het zo zijn dat, wanneer u de lease auto na afloop van het contract omruilt voor een nieuwe leaseauto, de maandprijs wat hoger uitvalt. U gaat immers een nieuwe overeenkomst aan en de prijzen kunnen in de tussentijd gestegen zijn. Echter, zo lang als dat u een auto leaset volgens uw overeenkomst, kunt u zeker zijn van het maandbedrag dat u hiervoor betaalt. Dit is prettig, want u weet financieel gezien precies waar u aan toe bent.

[toc]

Bekijk alle private lease merken in Nederland