De technologie staat nooit stil en ook de autowereld geniet daar optimaal van. Of je nu leased of koopt, elk jaar zijn er wel weer innovaties te vinden bij de lanceringen van nieuwe modellen. De tijd dat alleen luxe bolides voorzien werden van de nieuwste snufjes ligt alweer ver achter ons. Wat kun je in 2022 aan innovativiteit verwachten in je auto? Dat lees je hieronder.

Connected Car Technology

Connected Car Technology klinkt heel interessant en dat is het ook. Toch betekent het gewoon dat een auto verbonden is met het internet. Deze technologie heeft als voordeel dat auto’s van afstand een update kunnen krijgen, dat scheelt dus weer een ritje naar de dealer. Ook wordt deze technologie gebruikt om weg condities en het autonoom rijden aan te sturen, Toch wordt er ook veel gedacht aan extra entertainment opties en het aanbieden van Wifi aan de passagiers.

Wifi in auto’s is niet zo heel nieuw, maar de laatste jaren worden ook de goedkopere (lease) auto’s steeds vaker met Wifi uitgerust. Dat betekent niet alleen dat de kids zonder jouw mobiele databundel Spongebob kunnen kijken, maar kan de bestuurder ook zelf gebruikmaken van Youtube of Spotify zonder dat z’n mobiel er aan te pas komt. Zelfs het spelen van een spel in een van de iDeal casino’s die recent legaal zijn geworden in Nederland, is gewoon mogelijk vanuit de auto. Wel zo handig als je op een medepassagier aan het wachten bent, of tijdens het opladen van de auto. Vanaf 1 oktober kun je in Nederland legaal online gokken bij verschillende aanbieders. Zo wordt wachten in de auto ineens wel heel aantrekkelijk.

Remote parking

Okay, zeker niet elk instapmodel zal direct “connected” zijn, maar in de duurdere segmenten zal het goed mogelijk zijn dat Remote Parking een van de opties is die bij de auto wordt komt. Hierbij hoef je zelf niet meer in allerlei bochten te manoeuvreren om ergens in te parkeren. Dit doet de auto voor je, je hoeft zelf niet eens in de auto te zitten. Je gebruikt de applicatie van de auto terwijl je al bent uitgestapt om de auto te laten parkeren. Zelfs de kleinste parkeerplekjes zijn zo geen probleem meer. Dag parkeerschade.

Knoploze dashboards

Knopjes zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. De auto zit er vol mee. Knopje voor de airco, knopje voor de radio, knop voor de elektrische ramen, ga zo maar door. Toch beginnen de knoppen langzaam uit te sterven in de auto’s. Het dashboard wordt steeds vaker overgenomen door een tablet waarin alle configuraties in te stellen zijn.

Ook de knoploze trend is al even aan de gang. Kijk maar eens naar je telefoon. Hoeveel knoppen zitten daar nog op? Langzaamaan verdwijnen knoppen uit ons leven en dus ook uit de auto. Wordt alles touchscreen? Daar lijkt het niet op, maar een groot deel zal toch echt vervangen worden door de tablet op het dashboard.

Dode hoek camera

Er gebeuren nog vaak genoeg ongelukken omdat er een fietser, auto, voetganger of lantaarnpaal in de dode hoe zit. Niet te zien voor de bestuurder. Mercedes heeft al langere tijd het waarschuwingslampje in de spiegels, maar de dode hoek camera lijkt ook steeds meer zijn intrede te maken. Tijdens het rijden zie je zo wat er (schuin) achter je gebeurd door live camerabeelden die worden uitgezonden op het dashboard.

Behalve de dode hoek camera’s nemen ook 360 graden camera’s steeds meer hun intrede in personenauto’s, Bestuurders zijn zo te allen tijde de mogelijke gevaren om zich heen. Een hoop innovaties richten zich op veiligheid. Een ontwikkeling die we alleen maar kunnen toejuichen.

Zelf rijdende auto’s

Natuurlijk ken je het begrip van zelf rijdende auto’s van Knightrider en in het dagelijks leven van Tesla. Toch focussen steeds meer automerken zich op deze technologie. Zo is er bekend geworden dat Honda, BMW, Audi, Ford, Kia en Hyundai allemaal werken aan een autonome auto. Die auto’s zullen niet direct vanaf 2022 beschikbaar zijn.

Het is dus nog te vroeg om te stellen dat volgend jaar als passagier in je eigen auto online roulette kunt spelen en Netflix kijken mogelijk is. Dat doe je dan voorlopig ook maar beter als je niet in het verkeer deelneemt. Nu is online gokken toegestaan in Nederland en kun je zelf op zoek gaan naar een flinke winst, Zo is jouw volgende auto wellicht wel een Tesla model Y. Wie weet?