De elektrische auto wint steeds meer aan populariteit. Dat komt omdat we ons steeds meer bewust zijn van de effecten die autorijden op ons klimaat heeft én omdat er financiële voordelen aan zitten. Een elektrische auto rijdt namelijk op stroom. Hoe werkt elektrisch opladen precies en welke mogelijkheden zijn er?

Laadpaal thuis

De goedkoopste manier om de elektrische auto vol te laden is via jouw eigen laadpaal. Je betaalt hiervoor een tarief aan de energieleverancier en dat is doorgaans lager dan wat de aanbieders van publieke laadpalen in rekening brengen. De prijzen voor een laadpaal thuis starten vanaf €495,-. Meestal komen daar ook nog installatiekosten bij kijken. Het laden kan echter nog goedkoper en duurzamer, bijvoorbeeld door de auto te laden met de opbrengst van zonnepanelen op het dak. Zo verdien je de investering in zonnepanelen ook weer sneller terug. Is het niet mogelijk om bij jou thuis een laadpaal te realiseren? Dan kun je bij de gemeente een aanvraag voor een openbare laadpaal indienen. Vervolgens wordt er een laadpunt bij een parkeerplaats bij jou in de buurt geplaatst. Ook andere mensen met een elektrische auto mogen hier dan gebruik van maken.

Publieke laadpaal

De meeste mensen laden hun elektrische auto op via een publieke laadpaal. In principe kun je bij elke publieke laadpaal jouw elektrische auto opladen. Je dient wel zelf een laadkabel mee te nemen met de juiste stekker. Daarnaast heb je een speciale laadpas nodig. Bijna alle aanbieders verstrekken hun laadpas gratis én zonder abonnement. Als je niet vaak gebruik maakt van een publiek laadpunt, dan kun je beter een laadpas zonder abonnement nemen. Je moet dan wel starttarief per laadsessie betalen, maar geen vast bedrag per maand. Het volladen van een accu kan wel zes tot tien uur duren, afhankelijk van het soort laadpaal en voertuig. Het is dus verstandig om je auto op te laden als je bijvoorbeeld op kantoor bent.

Snelladen

Wanneer je onderweg bent naar je vakantiebestemming en de accu leeg is, wil je niet zes tot tien uur wachten voor je accu weer vol is. In dat geval kun je gebruikmaken van een snellaadpaal. Deze palen staan meestal langs drukke (snel)wegen, bijvoorbeeld bij de FastNed-stations. Ook voor deze snellaadpalen heb je een laadpas nodig. Het voordeel van zo’n snellaadpunt is dat je jouw accu veel sneller kunt opladen. Vaak is de accu na 20 tot 40 minuten weer voor 80 procent geladen. Het is niet mogelijk om de elektrische auto volledig op te laden. Snellaadpalen zijn wel een stuk duurder dan gewone laadpalen. Snelladen is daarom alleen interessant voor mensen die geen tijd hebben om hun auto aan een normale laadpaal te hangen.