Met de leaseauto op vakantie, bijna driekwart van de zakelijke rijders doet het al. Het is gewoon toegestaan en kent veelal dezelfde voordelen, maar er is wel een aantal aspecten waarop gelet moet worden. Een gewone autovakantie kent al de nodige voorbereiding, het doorlezen van onderstaande punten komt erbij voor degenen met een leasewagen.

Autoverzekering

Allereerst de autoverzekering, die is niet overal ter wereld dekkend. Het dekkingsgebied van menig leaseverzekeraar biedt echter genoeg plekken waar men zich geen zorgen hoeft te maken. Bovendien is er voor een aanhanger zwaarder dan 750 kilo een aparte groene kaart vereist. Deze moet tijdig aangevraagd worden bij de leasemaatschappij of de wagenparkbeheerder.

Brandstof en opladen

Wie een tankpas heeft, kan deze veelal gebruiken in het buitenland. Men kan ook de bonnetjes bewaren om de getankte brandstof door de werkgever van de bijtelling af te laten trekken. Besparen is een kwestie van tankstops maken in landen waar de brandstof goedkoper is. De namen van de betreffende brandstof in het buitenland kunnen verwarring veroorzaken: deze alvast even opzoeken scheelt een hoop gedoe bij de Tankstelle, gasolinera of stazione di servizio. Met een elektrische auto is goede voorbereiding – waar staan er laadpalen? – natuurlijk helemaal belangrijk.

Sla belangrijke telefoonnummers op

Niet alleen in Japan kan een toerist lost in translation raken, ook in bijvoorbeeld Italië spreekt men lang niet altijd Engels. Houd daarom belangrijke telefoonnummers, zoals die van de verzekeraar en de leasemaatschappij bij de hand. Dit komt absoluut van pas bij pech of schade en eventueel het regelen van vervangend vervoer.

Verplichte onderdelen

Het verschilt ook per land wat men in de auto moet hebben. Verplichte onderdelen zijn meestal de veiligheidshesjes (voor alle inzittenden), de gevarendriehoek, een verbandtrommel en reservelampjes. Bij twijfel is het allemaal online op te zoeken, maar het geniet natuurlijk de voorkeur om dit ruim voor de vakantie te doen. In deze tijden is een voorraadje medische mondkapjes overigens handig om in de auto te hebben. Beter ermee verlegen dan erom verlegen.

Overige zaken

Om nog meer te besparen, nog een aantal tips. Ten eerste is het ‘leven onderweg’ behoorlijk aan de prijs. Een picknick uit de koelbox op een parkeerplaats is, zeker met het zonnetje erop, net zo gezellig als op het terras van een wegrestaurant waar de prijzen van broodjes en drankjes vele malen hoger zijn. Verder leiden veel routes door Zwitserland, waarvoor men een vignet moet aanschaffen. Dat is minder duur (€40,-) dan wanneer het bij een tankstation gekocht wordt. En natuurlijk zijn er de vele tolwegen, waarvoor voldoende cash of een creditcard essentieel is.