Bijna 50 procent van alle nieuw geregistreerde personenwagens in oktober was (deels) elektrisch. Dat blijkt uit een analyse van BOVAG. Het aandeel van verkochte auto’s met een elektrische aandrijving lag op 46,1 procent. Ook is er sprake van een verdubbeling van het aantal geïmporteerde elektrische auto’s

Meer elektrische auto’s verkocht

Van alle verkochte auto’s was 22,6 procent volledig elektrisch. Nog eens 23,5 procent was een (plug-in)hybride. Het aantal op kenteken gezette nieuwe auto’s met benzinemotor lag op iets meer dan de helft, namelijk 50,7 procent. Personenwagens met een dieselmotor hadden slechts een aandeel van 2,4 procent. Vergeleken met vorig jaar zijn er tot en met oktober 12 procent meer nieuwe volledig elektrische auto’s verkocht. Daarmee hebben elektrische auto’s een marktaandeel van 13 procent. Het aantal (plug-in)hybrideauto’s nam met 73 procent toe ten opzichte van de eerste tien maanden in 2019. Het marktaandeel steeg van 8 tot 18 procent. De elektrische Volkswagen ID.3 werd het vaakst geregistreerd in oktober. Er werden in totaal 2.789 stuks op kenteken gezet. De KIA Niro, die als hybride, plug-in-hybride en volledig elektrische auto verkrijgbaar is, eindigde op plek twee met ruim 1.198 exemplaren.

Verdubbeling aantal geïmporteerde elektrische auto’s

Over de eerste negen maanden van 2020 zijn 2.694 gebruikte elektrische auto’s geïmporteerd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van diezelfde periode in 2019. In Nederland is het aanbod van tweedehands elektrische auto’s niet heel groot, terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Dat komt voornamelijk door de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting, lage gebruikskosten en het lage bijtellingspercentage van 8 voor de zakelijke rijder (alleen nog in 2020). Ook de elektrische auto verzekeren wordt steeds goedkoper.

Private lease goede stimulans elektrisch rijden

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een elektrische auto te leasen. Elektrische auto’s zijn op dit moment nog steeds een stuk duurder dan brandstofauto’s. Private lease is daarom voor veel consumenten een goede oplossing. Op deze manier hoeven zij niet gelijk al hun spaargeld te investeren en kunnen ze toch kennis maken met elektrisch rijden. Daarnaast draagt de automobilist een steentje bij aan een beter klimaat. De leaseprijzen liggen gemiddeld tussen de 250 euro en de 1000 euro per maand voor een nieuwe elektrische auto.

Subsidiepot nieuwe elektrische auto is leeg

De elektrische auto wint dus aan populariteit. Dat heeft als gevolg dat er ook heel veel subsidie is aangevraagd. Helaas is de subsidiepot van 10 miljoen euro voor nieuwe elektrische auto’s nu al leeg. Voor tweedehands elektrische auto’s is er wel nog subsidie beschikbaar. Het is wel mogelijk om alvast een aanvraag voor volgend jaar in te dienen. Tot en met 2025 komt er geld beschikbaar. Met deze subsidie wil het kabinet mensen stimuleren om over te stappen op elektrisch rijden. Ook als mensen een volledig elektrische auto leasen, komen zij in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).