Wanneer je besluit om je eigen auto vaarwel te zeggen en over te stappen in een leaseauto, heeft dat natuurlijk de nodige financiële consequenties. Er zijn tegenwoordig verschillende vormen van leasecontracten, waarbij over het algemeen de kentekenhouder ook de verzekeringsnemer is. Als je een auto via een leaseconstructie rijdt, is het verstandig om altijd even contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Je moet immers sowieso aan ze laten weten dat je niet meer in je eigen auto rondrijdt. Anders zou je premie blijven betalen voor een auto die niet meer de jouwe is.

Veel bedrijven stappen juist nu over op leasecontracten

Ondernemers hebben door de economische terugval te maken met lagere omzetten, terwijl er wellicht investeringen gepland staan die geen uitstel dulden. Dan is het handig om snel wat werkkapitaal beschikbaar te hebben. Een optie waar ondernemers vaak voor kiezen is de zogenoemde ‘sale and lease back’ constructie. Het wagenpark wordt geheel of gedeeltelijk verkocht en vervolgens via een leasecontract weer teruggehaald. Het voordeel voor de ondernemer is dat er direct kapitaal vrijkomt om mee te kunnen investeren. In hoeverre het op de lange termijn interessant is om dit te (blijven) doen, hangt af van de onkosten die de ondernemer gemiddeld heeft aan de voertuigen.

Ook voor particulieren interessant

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig ook privé voor leaseconstructie. Meestal doen ze dat omdat ze geen onverwachte kosten willen voor onderhoud en reparatie. In een leasecontract zijn dergelijke zaken volledig goed afgedekt. Belangrijk is wel om je te realiseren dat ook autoverzekeringen door de maatschappijen geheel worden afgestemd op de situatie. Je kunt bijvoorbeeld als ondernemer niet zomaar dezelfde verzekering laten doorlopen als je voertuig opeens onder een leaseconstructie valt. Daarvoor gelden namelijk meestal andere polisvoorwaarden. Iedereen wil uiteraard het liefst de goedkoopste autoverzekering met de beste dekking, maar ook verzekeraars dekken zich in om te voorkomen dat ze onnodige risico’s lopen.

Overleg met je verzekeraar

Het is beter om je goed te laten informeren, dan achteraf voor dure verrassingen te komen staan. Er zijn heel wat specifieke regeltjes om rekening mee te houden en ook niet alle verzekeraars hanteren dezelfde voorwaarden en tarieven voor deze specifieke polissen. Of een leaseconstructie in financieel opzicht in jouw specifieke situatie de beste oplossing is, weet je bovendien pas als je ook het effect van de verzekeringspremie op je maandelijks uitgaven goed hebt kunnen doorrekenen.

Laatst geüpdatet