Een auto die niet verzekerd is, mag in ons land de weg niet op. Wanneer het je eigen auto is, draag je natuurlijk zelf zorg voor het afsluiten van een verzekering. Maar hoe zit dat precies wanneer je van een privéauto overgaat naar een leaseauto? Heb je dan nog steeds een verzekering nodig, of wordt die door de leasemaatschappij betaald?

Verschillende vormen van leasen

Er worden in ons land verschillende leaseconstructies aangeboden. We zetten ze even op een rij:

  • Short Team Lease
  • Long Term Lease
  • Private Lease
  • Financial Lease
  • Operational Lease

We zullen in dit artikel niet te diep ingaan op de betekenis van de termen, maar belangrijk is wel dat je goed weet met welke vorm van leasen je te maken hebt. Eigenlijk is vooral van doorslaggevend belang dat je weet wie in economisch opzicht de eigenaar van de auto is en op wiens naam het kenteken staat. Dat hoeft niet in alle gevallen dezelfde persoon of organisatie te zijn. Er bestaan namelijk constructies waarbij de leasemaatschappij feitelijk de eigenaar van het voertuig is, maar waarbij het kenteken wel op jouw naam wordt gezet.

Wanneer verzekeren

Als er sprake is van Financial Lease of Operational Lease, zul je zelf de autoverzekering moeten regelen. Als je vanuit een privéauto overstapt naar een leaseauto en je moet daarvoor zelf de verzekering regelen, kun je vaak je bestaande verzekering overzetten. Over het algemeen is dat een kwestie van even bellen met de verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon en de situatie uitleggen. Je krijgt dan meestal snel een passend advies. Je kunt natuurlijk ook online de tarieven van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en zo ontdekken wat in jouw situatie de goedkoopste autoverzekering is.

Waar moet je verder op letten

Als je rijdt in een leaseauto, maar wel zelf de verzekeringspremie moet betalen, bouw je dus ook zelf schadevrije jaren op. Daar staat tegenover dat je, zodra je een beroep doet op de verzekering, ook te maken krijgt met een terugval in het aantal schadevrije jaren. Wordt de verzekering door de leasemaatschappij geregeld, dan heb je zelf dus niets te maken met het saldo schadevrije jaren. Een eventueel in het verleden opgebouwd saldo wijzigt dan in de tussentijd niet. Onthoudt dat je ook een leaseauto eerst een autoverzekering afsluiten moet, voordat je ermee gaat rijden. Veel veilige kilometers gewenst…!

Laatst geüpdatet