Verschil tussen private lease en operational lease?

door | mei 12, 2020 | 0 Reacties

mei 12, 2020 | 0 Reacties

Heb je een auto van de zaak, dan zul je er waarschijnlijk niet zo bij stilstaan welk soort leasecontract je hebt. Je betaalt een bepaald bedrag per maand voor de auto en hebt er qua onderhoud verder geen omkijken naar. Voor een bedrijf is de meest voorkomende vorm van leasen operational lease. De auto is dan eigendom van de leasemaatschappij en deze verzorgt eigenlijk alles rondom de auto.

Lease je de auto als particulier via private leasen, ook dan wordt alles aan de auto door de leasemaatschappij geregeld. Je betaalt dan vaak alleen de kosten voor de benzine. Dit is de meest voorkomende lease.

Wat zijn de voordelen van operational lease?

De zakelijke markt maakt het meeste gebruik van operational lease. Dit houdt in dat de auto op naam van de leasemaatschappij komt te staan en dat het onderhoud, de wegenbelasting, verzekering en eventuele reparaties via de leasemaatschappij worden uitgevoerd.

Je hebt dus geen extra kosten. Soms is ook een (winter) bandenpakket en vervangend vervoer in het leasecontract opgenomen. Als de auto onderhoud nodig heeft, wordt deze thuis of op het werk opgehaald en weer netjes teruggebracht als de auto klaar is.

Wat is het verschil tussen full operational lease en netto operational lease?

Naast full operational lease, waarbij alles aan de auto door de leasemaatschappij wordt verzorgd, bestaat er ook netto operational lease. In deze flexibele leasevorm betaal je een bepaald bedrag per maand aan de financiering van de auto en maak je daarnaast als bedrijf een keuze wat je aan de leasemaatschappij uitbesteedt en wat niet.

Je kunt er dus voor kiezen om bijvoorbeeld de verzekering en het onderhoud aan de auto zelf te regelen. Deze kosten worden dan niet doorberekend in het leasecontract en hierdoor is het bedrag wat je per maand betaalt lager.

Belastingvoordeel bij leasecontracten

Ga je als bedrijf een auto leasen en maak je gebruik van operational lease, dan mag je de kosten van de leaseauto aftrekken van de opbrengsten van je bedrijf. De BTW die de leasemaatschappij in rekening brengt, mag je als voorbelasting aftrekken, mits je als bedrijf prestaties verricht die belast zijn met BTW.

Gebruik je een auto van de zaak ook privé, dan moet je over het privégebruik wel BTW betalen.  Ga je als particulier een private leasecontract aan, maar gebruik je de auto ook voor zakelijke doeleinden, ook dan mag je de kosten hiervoor aftrekken.

Wat is het verschil tussen private lease en zakelijke lease?

Wil je als particulier een auto leasen, dan gaat dit net iets anders dan wanneer je als bedrijf een leasecontract aangaat. Bij private lease is de bijtelling van de auto niet van toepassing en bij privégebruik van de auto bij zakelijke lease wel.

Omdat de bijtelling gebaseerd wordt op de CO2-uitstoot van de auto, is het voor een bedrijf gunstiger om een elektrische of hybride auto te leasen, omdat deze minder CO2-uitstoot heeft. Het voordeel van private lease is dat je zelf je auto kunt uitkiezen. Via zakelijke lease is dit toch vaak merkgeboden.

[toc]

Bekijk alle private lease merken in Nederland