Wat is de eigen bijdrage voor een lease auto? Lees hier alle informatie die je nodig hebt

jul 16, 2018 | Auto Leasen

jul 16, 2018 | Auto Leasen

Over de eigen bijdrage die vereist is voor een lease auto heerst er nogal wat verwarring en is het daarom goed om een onderscheidt te kunnen maken tussen de verschillende soorten lease. Niet voor allemaal is de eigen bijdrage namelijk hetzelfde en heeft dit op zijn beurt weer allemaal te maken met het tarief dat betaald wordt.

De eigen bijdrage mag in ieder geval nooit verward worden met de bijtelling omdat die weer op een andere manier in rekening wordt gebracht. Beide worden echter afgetrokken van het inkomen en is het goed op de hoogte te zijn van de manier waarop er te werk gesteld zal worden.

Alleen voor een auto van de zaak is een eigen bijdrage van toepassing

Wie rondrijdt in een auto van de zaak en die bovendien ook mee mag nemen naar huis profiteert altijd wel van de voordelen die zo een auto biedt. De werkgever denkt er vaker ook zo over en wordt er daarom soms een eigen bijdrage van het salaris afgetrokken. Dit is aan geen enkele regel gebonden en is de werkgever vrij de hoogte van het bedrag te bepalen. Natuurlijk moeten de overwegingen die daarbij genomen worden wel naar alle redelijkheid zijn en wordt de hoogte van de eigen bijdrage altijd in afstemming gepleegd. Het zou anders wel niet eerlijk zijn om een auto van de zaak mee te krijgen waarvoor je aan het eind van de maand fors minder zou ontvangen.

Het bedrijf kan ook pas tot het vragen van een eigen bijdrage over gaan wanneer je een groot aantal prive kilometers zult maken met de leaseauto. Veel personen schaffen namelijk geen eigen auto aan wanneer ze over een auto van de zaak beschikken en wordt in sommige gevallen zelfs ertoe overgegaan om de eigen auto te verkopen wanneer men door het bedrijf een auto aangeboden krijgt. Er wordt dus heel wat op het inkomen bespaard omdat aanschaf, onderhoud en reparatie niet meer deel vormen van de uitgaves.

Een eigen bijdrage mag niet verward worden met de bijtelling

Denk dan niet dat met het betalen van de eigen bijdrage je vrijgesteld zal zijn van de bijtelling. Deze wordt apart door de Belastingen berekend en geldt ook hier dat het rondrijden in een auto van de zaak in je vrije tijd als een extraatje op het inkomen mag worden beschouwd. Er zou dus inkomstenbelasting opgeheven moeten worden, maar is dat anders geregeld in de vorm van de bijtelling. In tegenstelling tot de eigen bijdrage is de berekening van de hoogte van dit bedrag aan regels verbonden. Vanaf 500 km afgelegde privé kilometers op jaarbasis zal een deel van het salaris belast worden en is de hoogte van het percentage onder andere afhankelijk van de uitstoot van de motor.

Zo hebben elektrische auto’s een relatief laag percentage voor de bijtelling. Ook de cataloguswaarde is belangrijk omdat die als uitgangspunt zal dienen voor de berekening. Hoe lager de waarde, des te minder aan bijtelling betaald zal moeten worden. Het is daarom ook beter om niet gelijk voor een duur model te kiezen wanneer er een auto van de zaak aangeboden wordt en eerst naar de bijtelling gekeken dient te worden in vergelijking met jouw inkomen.

De eigen bijdrage mag wel worden afgetrokken van de bijtelling

Om te voorkomen dat je als zakelijke rijder met veel privé kilometers elk jaar een groot deel van jouw inkomen kwijt zal zijn aan autokosten (van een auto die niet eens jouw eigendom is), mag de eigen bijdrage afgetrokken worden van de bijtelling. Hierbij mag de eigen bijdrage zelfs even hoog zijn als de bijtelling zelf en ontvangt de Belasting dus niets meer uit jouw salaris. De eigen bijdrage mag echter verder oplopen en dus zelf meer bedragen dan je aan de bijtelling kwijt zou zijn. Er moet wel een goede reden zijn om de eigen bijdrage zo hoog te stellen en gebeurt dit meestal wanneer er bijvoorbeeld op kosten van het bedrijf getankt mag worden, ook voor de privé afgelegde kilometers.

Het feit dat het om een lease auto gaat maakt in principe niet veel uit voor de eigen bijdrage omdat het bedrijf inkomt met het leasetarief en de berekening van de eigen bijdrage op verschillende manieren kan gebeuren. Wel kan bij een lease auto een bepaald percentage van het tarief worden gebruikt als eigen bijdrage en komt het in zulke gevallen beter uit om te kiezen voor een voordelig “geprijsde” auto. Met een lager leasetarief betaal je vaak ook minder aan bijtelling en wordt de totale eigen bijdrage omlaag gebracht. Een kleine auto leasen isd dus geen slecht idee in gevallen waar er naar een eigen bijdrage zal worden gevraagd. Vraag de werkgever ook naar de berekeningswijze die gehanteerd zal worden.

Een eigen bijdrage betalen aan de werkgever voor het gebruik maken van een leaseauto mag dus wel en is het gelukkig wel zo geregeld dat de bijtelling die berekend zal worden minus de eigen bijdrage zal zijn. De eigen bijdrage kan echter zelfs meer dan de berekende bijtelling bedragen (er wordt in zulke gevallen geen bijtelling betaald en alleen maar de eigen bijdrage), maar zal er daartoe wel een goede reden aangehaald moeten worden door de werkgever.

Waar zoeken anderen naar als ze zoeken over de eigen bijdrage lease?

 

 • lease auto eigen bijdrage
 • eigen bijdrage leaseauto
 • eigen bijdrage lease
 • eigen bijdrage lease auto aftrekbaar
 • eigen bijdrage lease auto
 • eigen bijdrage auto van de zaak
 • eigen bijdrage privégebruik lease auto
 • hoogte eigen bijdrage lease auto
 • eigen bijdrage lease auto berekenen
 • waarom eigen bijdrage lease auto
 • eigen bijdrage lease berekenen
eigen bijdrage lease auto

Private lease eigen bijdrage vergelijken in 2019

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 16 weken

Maandelijkse prijs 

€ 379

Al 13 keer de beste

De beste voorwaarden

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 12 tot 14 weken

Maandelijkse prijs 

€ 454

Innovatief & duurzame aanbieder

Mogelijkheid tot Mobility Card Athlon

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 3 tot 4 weken

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 232

Ook elektrische auto’s beschikbaar

Adverteren voor mijndomein mogelijk

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Directe levering

Maandelijkse prijs 

€ 386

All inclusive service

Directe levering mogelijk

Ruim aanbod aan auto’s 

Waardering

★★★★★ 

8.0 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Directe levering

Maandelijkse prijs 

€ 439

Direct proefrit maken mogelijk 

Na 12 maanden opzegbaar

24/7 pechhulp

Waardering

★★★★★ 

7.8 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Na reservatie periode

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 224

Geen onverwachte bijkomende kosten

Al meer dan 5.500 klanten

Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

7.6 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Afhankelijk van voorraad

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 350

Altijd inclusief verzekeringen

Altijd perfect onderhoud

Keurmerk Private Lease

Deze vergelijking is tot stand gekomen met de volgende gegevens: Volkswagen Golf 5 deurs – Kilometers: 10.000 – Looptijd: 48 maanden – Inclusief BTW

Kun je zonnepanelen ook leasen?

Meedoen aan de groene revolutie door gebruik te maken van groene elektriciteit. Zoals het plaatsen van zonnepanelen op je dak, met als doel je elektriciteitsrekening omlaag brengen onder andere. Met een vette bankrekening kun je de zonnepanelen aanschaffen. Maar als...

Van eigendom naar lease: stopt mijn verzekering dan? Copy

Wanneer je besluit om je eigen auto vaarwel te zeggen en over te stappen in een leaseauto, heeft dat natuurlijk de nodige financiële consequenties. Er zijn tegenwoordig verschillende vormen van leasecontracten, waarbij over het algemeen de kentekenhouder ook de...

Van eigendom naar lease: stopt mijn verzekering dan?

Wanneer je besluit om je eigen auto vaarwel te zeggen en over te stappen in een leaseauto, heeft dat natuurlijk de nodige financiële consequenties. Er zijn tegenwoordig verschillende vormen van leasecontracten, waarbij over het algemeen de kentekenhouder ook de...

Bezoek de Amerikaanse droom in een huurauto

Voor iedereen die dagelijks al een auto least, zal hetgeen er nu verteld wordt al gesneden koek zijn, maar voor alle andere lezers is het beter dat er toch nog even wat hierover uitlegd wordt. Een auto leasen is namelijk als het huren van een appartement. U betaalt...

Laatst geüpdatet