Financial lease is een van de meest populaire vormen van leasen. Deze vorm van leasen gaat vaak over tweedehands auto’s en minder vaak om nieuwe auto’s. Dat komt doordat je bij financial lease de auto meestal afbetaald binnen een bepaalde leasetermijn. Je betaalt hiervoor maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij. Omdat een nieuwe auto nou eenmaal veel meer geld kost dan een tweedehands auto, betaal je hoge maandbedragen als je een nieuwe auto zou leasen via financial lease. Een tweedehands auto leasen kost een stuk minder, waardoor de maandelijkse bedragen veel lager zijn.

Voordelen financial lease

Het grootste voordeel van financial lease is dat je direct economisch eigenaar bent van de auto en als je na afloop van de leaseperiode alle betalingen hebt verricht, dan word je ook juridisch eigenaar. De auto is dus van jou. Dit is aantrekkelijk voor ondernemers die zonder eenmalig een grote investering te willen doen toch een auto willen hebben. Je kunt zo een auto leasen die wel van jou is en deze dan rustig afbetalen. Doordat je direct economisch eigenaar van de auto bent profiteer je van fiscale voordelen. Voorbeelden zijn de investeringsaftrek bij een bedrijfswagen, rentekostenaftrek en afschrijving. Als eigenaar ben je wel meteen zelf verantwoordelijk voor onderhoud, wegenbelasting en verzekeringen.

Kies je voor financial of operational lease?

Bij operational lease huur je de auto van een leasemaatschappij. Je betaalt alleen een leasebedrag per maand, de maatschappij neemt de overige kosten op zich. Ook onderhoud en schade vallen onder verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij. Het voordeel is dus dat je een goed overzicht hebt van welke kosten je gaat maken en dat je niet voor onverwachte reparatiekosten komt te staan. Verzekeringen en wegenbelasting worden je ook uit handen genomen. Het nadeel, en dit is meteen het grote verschil met financial lease, is dat de auto nooit jouw bezit wordt. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij en na afloop van het leasecontract lever je de auto daar ook weer in. Omdat je niet de economisch eigenaar bent van de auto, kun je dus ook niet profiteren van dezelfde financiële voordelen als bij financial lease. Voor een ondernemer kan dit minder interessant zijn. Operational lease is dus vooral aantrekkelijk als je nergens omkijken naar wilt hebben en het niet erg vindt om aan het einde van de leaseperiode geen eigen auto te hebben. Met operational lease rijd je wel vaak in een nieuwe auto.

Auto leasen of kopen

De verschillende leasevormen zijn eigenlijk te vergelijken met het huren of het kopen van een huis. Aan beide opties zitten voor- en nadelen en het gaat erom wat voor jou het belangrijkst is. Operational lijkt op het huren van een huis; je huurt een auto en het onderhoud ligt bij de verhuurder. De auto lever je uiteindelijk weer in. Als je veel waarde hecht aan vrijheid in gebruik en je wilt uiteindelijk graag een eigen auto bezitten, kies dan voor financial lease. Zo betaal je tijdens de leaseperiode de auto af. Je bent meteen economisch eigenaar en uiteindelijk ook juridisch eigenaar. Dit biedt fiscale voordelen.

Laatst geüpdatet