Als je een nieuwe auto uit mag kiezen, is het belangrijk om je goed te laten informeren over welke automodellen het meest en het minst betrouwbaar zijn. Lang niet alle automerken zijn namelijk even betrouwbaar. Ondanks dat jij je auto waarschijnlijk geleased hebt, en de reparaties in de meeste gevallen in de leaseprijs zijn opgenomen, wil je niet om de haverklap naar de garage toe. Het is daarom belangrijk om te weten welke automodellen het meest en welke het minst betrouwbaar zijn. Ervaring leert namelijk dat bepaalde modellen vaker kapot gaan andere.

Cijfers

Op basis van cijfers van verzekeraars is een duidelijk inzicht te verkrijgen van welke eigenaren van welke modellen het meest een beroep doen op reparaties en schadebedragen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar verzekeringsdekkingen voor autoschade, maar naar dekkingen voor reparatiekosten, bijvoorbeeld als gevolg van slijtage of andere bijkomstigheden. Dit soort opvolgingsverzekeringen bieden een duidelijk overzicht wat betreft de betrouwbaarheid van diverse automodellen en merken.

Betrouwbare en minder betrouwbare automerken

De auto’s met de minste problemen zijn Japanse modellen van Honda, Mitsubishi, Toyota, Suzuki en Mazda. Het zijn vaak compacte auto’s tussen. Onder de minder betrouwbare auto’s vallen de Duitse modellen van Mercedes Benz, BMW en Porsche. Opvallend genoeg zijn dit doorgaans de luxere en grotere automodellen.

Met behulp van een Reliability Index kan gekeken worden naar de betrouwbaarheid van een automerk. Zo wordt vastgesteld hoe vaak een auto moet worden gerepareerd, hoe lang het onderhoud in beslag neemt en wat de kosten van reparaties zijn, ten opzichte van de hoeveelheid kilometer die de auto heeft gereden.

Hoge kosten voor reparaties

Uiteraard kun je ook kijken naar de reparatiekosten die voor de verschillende schades en het onderhoud gerekend worden. Zo kan een auto die minder vaak onderhoud nodig heeft, toch laag scoren. Bezit je een auto die niet vaak stuk gaat, maar alsnog hoge reparatiekosten met zich meebrengt, dan is die auto namelijk relatief onbetrouwbaar. Een voorbeeld van zo’n model is de Porsche 911.

Minst betrouwbare modellen

Als je niet graag teveel betaalt voor reparatiekosten, dan zijn de volgende modellen waarschijnlijk  niet de slimste keuze. De Renault Clio heeft geen goede reputatie wat betreft betrouwbaarheid, evenals de BMW 5-serie. Ook de Volkswagen Passat diesel geeft weinig zekerheid en kijk ook uit met de Ford Focus, de Opel Insignia, de Land Rover Discovery, de Ford Kuga, of de BMW 1-serie. Deze auto’s scoren over het algemeen het minste op het vlak van betrouwbaarheid.

Besparen

Moet je je reparatiekosten zelf betalen? Dan kan het lonen om te kiezen voor gebruikte auto onderdelen. Deze onderdelen zijn afkomstig uit schadeauto’s en sloopauto’s die zijn gedemonteerd door medewerkers die werkzaam zijn bij autodemontagebedrijven of autosloperijen. Ze worden na demontage getest en, indien goed bevonden, opnieuw aangeboden tegen scherpe prijzen.

Laatst geüpdatet