Je auto verzekeren is tegenwoordig net zo simpel als een maaltijd bestellen. Met een paar klikken kies je de verzekeringsmaatschappij en -polis van je voorkeur en je regelt het direct. Toch zijn er wel wat zaken om goed in de gaten te houden. Mensen stappen vaak over naar een andere verzekeraar omdat ze daar een gunstiger aanbod krijgen. Het is dan echter wel zaak om de details van de polis goed te bekijken, zodat je zeker weet dat je precies dezelfde dekking krijgt. Immers, wanneer die dekking minder uitgebreid zou zijn, is het appels met peren vergelijken. En hoe zit het eigenlijk met de no-claimkorting?

Schadevrije jaren

Wanneer je in een auto rijdt, loop je het risico betrokken te raken bij een aanrijding. Als dit gebeurt door jouw schuld, ben jij verantwoordelijk voor het financieel afhandelen van de schade. Daarom is het verplicht om een auto verzekering af te sluiten. Zolang je geen schade veroorzaakt, bouw je schadevrije jaren op. Die schadevrije jaren worden centraal geregistreerd, dus een andere verzekeraar neemt dat getal gewoon over. Je behoudt dus altijd je schadevrije jaren, omdat die niet aan de verzekering gekoppeld zijn, maar aan jou als persoon. Op basis van het aantal schadevrije jaren stijg je steeds hoger op de zogenoemde bonus-malusladder. Dit is een systeem waarmee de hoogte van de korting op de standaardpremie bepaald wordt.

Verschillende kortingstabellen

Hoewel het aantal schadevrije jaren dus bij een overstap gelijk blijft, hoeft dit niet te betekenen dat je dezelfde korting zult ontvangen. Elke verzekeraar bepaalt namelijk zelf de hoogte van de korting op basis van de bonus-malusladder. Wees er dus op voorbereid dat je uiteindelijk onder de streep toch net iets meer premie (of iets minder) moet betalen. Wil je echt voor de volle honderd procent duidelijk hebben of je door een overstap voordeliger uit bent, let dan goed op dit detail en bereken je autoverzekering inclusief de korting die voor jou van toepassing is. Controleer bovendien of je bij de nieuwe aanbieder precies dezelfde dekking hebt.

Prijsverschillen per straat

Twee mensen die in dezelfde stad wonen, even oud zijn en in een auto van precies hetzelfde type en bouwjaar rijden, kunnen alsnog een heel ander premiebedrag moeten betalen, zelfs bij dezelfde verzekeraar. Dat komt omdat de premiehoogtes gebaseerd zijn op de potentiële risico’s en die kunnen vaak al per straat verschillen.