Wil je een nieuwe auto kopen, maar heb je onvoldoende spaargeld achter de hand? Dan sta je voor de keuze tussen leasen of lenen. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, en de beste keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie, financiële omstandigheden en voorkeuren. In dit artikel beschrijven we de voor- en nadelen, zodat jij de beste keuze maakt voor jouw situatie.

Een auto leasen

Leasen is een populaire keuze als je zekerheid en gemak zoekt. Bij een leasecontract betaal je een vast maandelijks bedrag waarbij kosten zoals verzekering, wegenbelasting, onderhoud, en soms zelfs brandstof inbegrepen zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over onverwachte uitgaven. 

Voordelen van private lease:

 • Je weet precies wat je maandelijks kwijt bent.
 • De aanschafprijs van de auto hoeft niet in één keer betaald te worden.
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over extra kosten omdat de wegenbelasting, onderhoud en verzekering zijn inbegrepen bij je maandbedrag.

Nadelen private lease: 

 • Bij het verbreken van een leasecontract kunnen er kosten aan verbonden zijn. Dit zorgt voor minder flexibiliteit.
 • Er is vaak een maximale kilometergrens. Rijd je meer, dan moet je bijbetalen.
 • De auto wordt niet jouw eigendom.
 • Niet alle autoverzekeraars nemen de schadevrije jaren van je leasecontract mee. Hierdoor betaal je meer premie voor je autoverzekering als je na het leasen zelf een auto koopt.

Lenen voor een auto

Een lening voor het kopen van een auto biedt meer flexibiliteit en de auto is direct jouw eigendom. Dit betekent echter ook dat alle bijkomende kosten, zoals onderhoud, verzekering en belasting, voor jouw rekening zijn. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl, blijkt dat de premie ook verschilt per leeftijdsgroep. Ben je 35 jaar of ouder? Dan is lenen soms goedkoper dan leasen. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat consumenten het vaakst lenen om een auto te kopen. Een populaire leendoel dus!

Voordelen van geld lenen voor een auto:

 • Je bent zelf de eigenaar van de auto.
 • Er is geen kilometerbeperking, je rijdt zoveel als je wilt.
 • Als je al wat schadevrije jaren hebt opgebouwd, is lenen vaak goedkoper dan leasen.
 • Je bouwt schadevrije jaren op bij je autoverzekering.

Nadelen van Lenen:

 • Kosten voor onderhoud, reparaties, wegenbelasting en autoverzekering betaal je zelf.
 • Je betaalt rente over de lening.

Kies je om te lenen voor een auto, dan heb je een autoverzekering nodig. Op Geld.nl kun je eenvoudig je autoverzekering vergelijken. Zo kies je de beste en voordeligste autoverzekering voor jouw situatie. Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl, adviseert: “Leen je geld voor je auto? Verzeker deze dan altijd all risk! Rijd je je auto total loss of wordt deze gestolen? Dan krijg je met een all risk autoverzekering genoeg vergoed om je lening (grotendeels) terug te betalen. Anders zit je met een hoge lening, terwijl je de auto niet meer hebt.”

Dus, private lease of lenen?

Het hangt af van je persoonlijke situatie of lenen of leasen voor een auto voor jou voordeliger is. Zorg ervoor dat je altijd een goede lease en lening berekening maakt van de kosten. Zo bepaal je wat voor jou het goedkoopst is.