Ze zijn kleurrijk, fun en je vindt ze op de reel van een gokkast. We hebben het hier over fruitsymbolen die vrijwel op ieder slot te vinden zijn. Het zijn de favoriete symbolen van iedere spelontwikkelaar – een embleem dat geassocieerd wordt met vrijheid, prijzen en genot.

Fruitsymbolen hebben ook een betekenis. Ze zijn immers niet zomaar op de reel van de gokmachine verschenen. Dit artikel schijnt een licht op alle bekende fruitsymbolen waar iedere lezer van smult. 

Gelukssymbolen en fruit

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom het getal 7 als geluksgetal wordt gebruikt? Je ziet dit nummer vaak terug in diverse zinnen, zoals “de zeven wereldwonderen en zeven dagen per week.”

Feit: Het getal 7 is een priemgetal – deelbaar door twee getallen

Toch was het pas later dat het getal 7 op de reel van een gokkast verscheen. De bedenker van de “Liberty Bell”, Charles Fey, gebruikte namelijk in 1895 de eerste symbolen. Er verschenen diamanten, schoppen, hoefijzers, harten en liberty bells op de rollen van de eenarmige bandiet.

Met drie rollen en verschillende symbolen brak er een wervelende tijd aan. Het was in deze tijd dat spelontwikkelaars, zoals Bally, voor een revolutie in de amusementsbranche zorgde. Fruitsymbolen waren de nieuwe trend van de machine, genaamd ‘Money Honey’.

Deze fruitsymbolen worden nog steeds op verschillende gokkasten gebruikt – denk maar eens aan Fruit party. Een populaire tendens dat moeilijk doorbreekbaar is. Maar waarom eigenlijk? Eenvoudig, het fruit wordt gesymboliseerd met diverse stemmingen.

Fruit en het humeur

Tegenwoordig wordt het psychologisch aspect bij de ontwikkeling van gokkasten gebruikt. Het heeft namelijk allemaal impact op de moderne technologie. Ga zelf maar na, een kers wordt al sneller geassocieerd met fruitautomaten – ze komen immers veel vaker voor in gokgerelateerde reclames.

Veel spelers denken ook dat fruitcombinaties voor hogere uitbetalingen zorgen. Dit klopt enigszins wel, aangezien nostalgische fruitautomaten lagere RTP waarden hebben vergeleken met de nieuwste online gokkasten die tot de beste behoren

  • Citroenen: ze komen veelvuldig voor op nostalgische gokkasten. Ze staan gelijk aan de laagste uitbetalingen.
  • Kersen: twee of meerdere kersen geven op bepaalde slots een prijs dat met kop/munt vermenigvuldigt kan worden. Naast dat ze een kleine prijs geven, zijn ze een onderdeel van het bonusspel.
  • Appels: ze hebben vaak de hoogste uitkeringswaarde.

Let er wel op dat bovenstaande historische gegevens niet voor elk slot hetzelfde zijn. Er zijn namelijk ook soms peren, druiven of perziken aanwezig die verschillende waarden bezitten. Per spel kunnen deze symbolen ook een andere betekenis hebben.

  1. Basissymbolen: op de basislijn van de gokkast staan diverse symbolen die minimale uitbetalingen opleveren.
  2. Bonus: met een bepaalde fruitcombinatie kan het bonusspel worden gestart.
  3. Scatter: landen er meerdere fruitstukken willekeurig op het scherm, dan kunnen deze scatters voor gratis spins zorgen. Bovendien staan ze ook gelijk aan hogere winsten.

Conclusie

Ondanks dat de nieuwe technologieën innovatieve ideeën ontwikkelen, blijft het fruitsymbool ongekend populair. Het symbool wordt immers met vreugde, spanning en genot geassocieerd. Daarom zal er altijd een grote doelgroep blijven bestaan die op zoek gaan naar beste betalende Nederlandse goksites waar ze nostalgische gokkasten kunnen spelen.