Heb je ook wel al eens reclame gezien voor een private leasewagen? Dan vraag je jezelf waarschijnlijk wel af wat de voordelen daarvan zijn. Wel, een private leasewagen heeft verschillende voordelen en die zal ik hier voor jou benoemen. Op die manier heb je de mogelijkheid om uit te zoeken of een leasewagen iets voor jou is.

Grote sommen op tafel leggen? Dat behoort tot het verleden

Een auto aankopen, Dit principe kent iedereen: je gaat naar de garage, je kiest jouw droomauto en de gewenste opties. Vervolgens zal de garagehouder je vragen om meteen een voorschot te storten en bij aflevering het restbedrag te betalen. We moeten er geen doekjes om winden, dat een auto veel geld kost is algemeen geweten. Afhankelijk van welk merk je wenst te kopen, betaal je makkelijk 15.000 of zelf 45.000 euro voor een wagen. Voor heel veel mensen, zijn deze sommen gewoonweg veel te groot om in één keer te betalen. 

Een auto in private lease nemen werkt ongeveer hetzelfde, maar dan zonder de grote sommen. Zolang je maar een vast inkomen kunt aantonen, kan je een auto leasen. In dat geval kan je nog steeds de auto zelf kiezen, vaak zelfs met alle keuzevrijheid in opties. Het grote verschil is echter, dat je de auto niet in één keer hoeft te betalen. Nu denk je waarschijnlijk: dit is dus eigenlijk een lening aangaan, maar dat is niet het geval.

Jij bent namelijk niet de eigenaar van de wagen. Dat brengt ons trouwens ook meteen bij het tweede voordeel. Een auto onderhoud kost ook heel wat geld. Mocht jij de eigenaar zijn, dan zou jij ook voor die kosten moeten opdraaien. Neem je echter een private lease contract, dan blijft de leasingmaatschappij eigenaar van de auto. Zij zijn dus ook diegenen die moeten instaan voor het onderhoud. Uiteraard is schade die je zelf hebt veroorzaakt wel nog op jouw rekening.

Met een leasewagen weet je steeds hoeveel je moet betalen in de maand. Bij een auto die je zelf koopt, blijven de kosten onvoorspelbaar. Uiteraard zal je de maatschappij daarvoor ook een kleine vergoeding moeten betalen, maar je kunt wel je droomauto halen.

Flexibiliteit staat voorop

Leasingwagens krijgen meestal niet de tijd om oud te worden. De meeste bedrijven die aan private lease doen, leggen zelfs een maximale gebruikstermijn op. Gemiddeld wordt een leasewagen dan ook maar vier of vijf jaar gebruikt. Je kunt bij het aangaan van het contract meestal zelf bepalen hoe lang je die wagen wilt gebruiken. Heel vaak is er wel een minimale termijn van twee jaar.

Dat wil dus ook zeggen, dat je bij private lease de mogelijkheid hebt om regelmatig van auto te ruilen. Daardoor kan je regelmatig overstappen op de nieuwste, zuinige en milieuvriendelijke wagens. Je hoeft aan niemand een verantwoording af te leggen. Aan het einde van het contract, kan je ook gewoon meteen een nieuw contract aangaan. Je hebt ook helemaal de keuzevrijheid voor waar je een nieuw contract afsluit. Je kunt uiteraard bij hetzelfde bedrijf gaan, maar je mag ook een andere maatschappij selecteren.

Net die zaken maken van een leasewagen een flexibele oplossing. De leasingovereenkomst ligt grotendeels vast, maar je hebt nog veel invulmogelijkheden. Daarom moet je misschien wel een keer een private lease aanbieding overwegen. Je kunt zelf makkelijk van thuis uit de private lease vergelijken.

Wat met de overname van de auto?

Sommige mensen hebben wel al eens gehoord van de overname van een leaseauto. Specifiek hebben ze het dan over de koopsom aan het einde van het contract. Als je je afvraagt of het mogelijk is om een leasewagen over te kopen, dan is het antwoord genuanceerder. Afhankelijk van het type contract, zal je de wagen al dan niet kunnen overnemen.

Er zijn twee types private lease: de financiële leasingovereenkomst en de operationele leasing. Operationele leasing draait enkel en alleen over het ter beschikking stellen van de wagen. In dat geval is het ook niet de bedoeling dat je hem kunt overnemen. Financiële leasing daarentegen wordt gebruikt om een auto te financieren. Bij het aangaan van het contract, wordt er dan ook meestal meteen een koopsom vooropgesteld. Deze som kan trouwens ook een grote impact hebben op de prijs van een leasewagen.

Bij financiële leasing is dat dus nog een extra voordeel. Je kunt een auto kopen waar enkel jij mee hebt gereden, tegen de prijs van een tweedehandswagen. Op die manier weet je perfect wat er in het verleden al is mee gebeurd. Je kent alle gebreken, want je zult ze zelf veroorzaakt hebben.