Is het binnenkort tijd voor een nieuwe bedrijfsbus? Dan sta je voor de keuze om een bedrijfsbus te kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om te leasen. Leasen heeft een boel voordelen voor jou als ondernemer. Bij een auto leasen zakelijk heb je de keuze tussen financial lease of operational lease. Maar, welke leasevorm past het beste bij jouw onderneming? Hieronder zetten we de verschillen voor je op een rij.

Financial lease

Bij financial lease ben je meteen eigenaar van de bedrijfsbus, economisch gezien. Je kunt het vergelijken met een hypotheek. Je betaalt een maandelijks bedrag en wanneer de hypotheek ten einde loopt, is het huis van jou; in dit geval dus de auto. Na het leasecontract ben je dus ook juridisch gezien eigenaar van de wagen.

In de tijd dat je dat je de auto leaset, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten. Denk daarbij aan de verzekerings- en onderhoudskosten en de kosten voor de wegenbelasting. Wel kun je helemaal zelf beslissen wat je doet met de auto: staan andere velgen mooier, of wil je de bus voorzien van belettering? Je bent hier helemaal vrij in.

Bovendien heb je met financial lease te maken met veel fiscale voordelen. Denk daarbij aan de investeringsaftrek, btw-terugvordering, de renteaftrek en de afschrijving van de auto. Financial lease is de enige leasevorm met fiscale voordelen.

Operational lease

Bij operational lease ben je niet de eigenaar van de bedrijfsbus. De leasemaatschappij blijft namelijk eigenaar van de auto. Je kunt operational lease een beetje vergelijken met een huurcontract. Je ‘huurt’ als het ware de auto, en na het leasecontract moet je deze weer inleveren bij de leasemaatschappij.

Dat betekent dus ook dat de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor alle kosten rondom de auto – op de brandstof- en parkeerkosten na. De leasemaatschappij betaalt de verzekering, de onderhoudsbeurtjes en de wegenbelasting. Ideaal als je meer financieel overzicht wil. Dat betekent wel dat operational lease vaak een stuk duurder is dan financial lease.

Nog even de verschillen op een rij

Als je op zoek bent naar een bedrijfsbus die je voor een langere tijd kunt gebruiken, is financial lease een goede optie. Bovendien heb je recht op veel fiscale voordelen én kun je zelf bepalen wat je doet met de auto. Bij operational lease heb je eigenlijk geen omkijken meer naar de auto, aangezien de leasemaatschappij alles voor je regelt. Wel is operational lease vaak duurder en je wordt niet de eigenaar van het voertuig.