Is het tijd voor een andere auto? Dan kun je een auto kopen, maar leasen is tegenwoordig ook een populaire optie. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Wat die verschillen zijn en wat voor jou de beste optie is, zetten we hieronder voor je op een rij.

Een auto leasen

Een auto leasen heeft veel verschillende voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je rond kunt rijden in een spiksplinternieuwe auto, en dat maar voor een klein bedrag per maand. Bij operational lease heb je ook het voordeel dat je niet zelf hoeft om te kijken naar een autoverzekering, de wegenbelasting en de onderhoudskosten. Bij financial lease ben je meteen economisch eigenaar van de auto, wat inhoudt dat je wel een autoverzekering moet afsluiten en zelf moet opdraaien voor het onderhoud en de maandelijkse kosten. Wel heb je bij financial lease – als ondernemer – recht op fiscale voordelen.

Een auto kopen

Bij een auto kopen komt iets meer kijken dan bij het leasen van een auto. Waar je bij een leasemaatschappij simpelweg een auto kunt uitzoeken en deze – bij operational lease – na een tijdje weer rustig kunt inleveren, is dat bij het kopen van een auto niet zo. Bij een auto kopen moet je zeker weten dat dit de auto is waar je naar op zoek bent, aangezien je natuurlijk niet iedere dag een auto koopt.

Bovendien moet je je goed verdiepen in het onderhoud van de auto. Bij een leasemaatschappij is dat risico voor hen, bij het kopen van een auto ben jij er zelf verantwoordelijk voor. In jouw zoektocht naar een auto is het belangrijk om het kenteken te controleren via een kentekencheck. Het kenteken kan je namelijk veel informatie geven van de auto. Zo kun je de waarde achterhalen, net als de staat van de auto en hoeveel eigenaren het heeft gehad. Al met al kun je dus de geschiedenis opvragen als je het kenteken van de auto weet.

Welke optie past bij jou?

Zit je te twijfelen tussen leasen of kopen? Vraag jezelf dan een aantal dingen af. Wat voor auto heb je in gedachten? Als het om een bedrijfsauto gaat, kan leasen handig zijn aangezien je als ondernemer – bij financial lease – recht hebt op fiscale voordelen. Ook is leasen handig als je verder geen omkijken meer wil naar de auto. Bovendien kun je met leasen zonder een groot bedrag rondrijden in de auto van jouw dromen. Met het kopen van een auto ben je zelf geheel verantwoordelijk voor de auto: je kunt het verkopen wanneer je wil en zelf gebruiken wanneer je wil.