Er is veel informatie op internet te vinden over auto’s en het onderhoud daarvan. Het kan een hele zoektocht zijn om de juiste informatie te vinden, omdat er ook veel dingen worden geschreven die niet altijd waar zijn, of bijvoorbeeld niet voor jouw auto van toepassing zijn. Daarom vind je in deze blog een overzicht van belangrijke informatie over motorolie.

Vervangen van motorolie

Weet je niet goed wanneer je motorolie moet vervangen? Vaak lees je dat je dit om de 10.000 kilometer moet doen. Dit is tegenwoordig echter niet meer standaard zo. Wist je dat autofabrikanten namelijk de olieverversingsintervallen langzaamaan hebben verhoogd naar 15.000 kilometer, en toen naar 20.000 kilometer en nu zelfs ook wel naar 30.000 kilometer. Dat je de motorolie dus om de 10.000 kilometer hoeft te vervangen, geldt tegenwoordig dus lang niet altijd meer. Dit was vooral een vuistregel die vroeger gehanteerd werd, maar nu dus niet meer van toepassing hoeft te zijn.

Kleur van de motorolie

Veel mensen denken dat wanneer de motorolie donker van kleur is, dat de olie dan vies is en dat het noodzakelijk is dat de olie ververst moet worden. Dit is echter ook niet altijd het geval. Reinigende olie lost kleine deeltjes op, die anders viezigheid in de motor kunnen veroorzaken. De reinigende olie zorgt ervoor dat deze deeltjes zwevend blijven. Het gevolg hiervan is dat deze deeltjes niet kunnen samenklonteren. De olie kleurt hierdoor donkerder. Het is natuurlijk niet zo dat de olie een onbeperkte hoeveelheid van deze zwevende deeltjes kan blijven bevatten. Daarom is het wel van belang dat de olie wordt ververst als de olie verzadigd is geraakt. Maar wanneer je de olie dus moet verversen, kun je niet per se aflezen aan de kleur. De kleur is dus geen indicatie voor de verversing, maar je kunt dit beter vragen aan de autofabrikant. Die heeft beter zicht op het al dan niet vervangen van de olie.

Synthetische olie

Wanneer je een auto hebt met een oudere motor, dus een motor van twintig jaar of ouder, en die een hoge kilometerstand hebben, is het zo dat deze auto’s niet altijd goed reageren op de reinigende eigenschappen van de additieven die in synthetische smeermiddelen zitten. Wanneer je deze producten toch gebruikt, kan het zelfs zijn dat er lekkage gaat optreden. Wanneer je een dergelijke auto hebt, raden wij aan om de instructies en aanbevelingen goed te bestuderen die in het instructieboekje van deze auto’s staan. Kies voor deze auto’s een motorolie die die de motoren van de auto’s beschermen, in plaats van dat er schade voor in de plaats komt. Verdiep je dus goed in het soort auto dat je hebt en dus ook in de motorolie die daarvoor geschikt is.