Private lease is om meerdere redenen populair. Zo hoef je geen grote investering te doen en weet je precies wat jouw auto je maandelijks kost. In een groot aantal gevallen ben je daarnaast goedkoper uit met private lease dan wanneer je een (nieuwe) auto koopt. Zeker als je geld moet lenen om een nieuwe auto te kopen.

Goed vergelijken

Er zijn een groot aantal private lease-aanbieders en je hebt een ruime keuze uit merken en modellen. Het is allereerst belangrijk dat je bedenkt welke auto jouw voorkeur heeft en wat jouw wensen zijn met betrekking tot het aantal kilometers en overige opties. Weet jij nog niet zeker of je jouw huidige auto om wilt wisselen voor een nieuw exemplaar? Bereken dan ook de kosten van jouw huidige auto om te kijken welk verschil je kunt verwachten wanneer je overstapt naar een lease-auto. De kans is groot dat dit prijsverschil meevalt of de lease-auto zelfs goedkoper uitkomt, omdat je met een oudere auto vaak te maken hebt met hoge(re) onderhoudskosten. Ook kan het zijn dat jouw huidige auto niet zo zuinig is als je zou willen. Als je bezig bent met het in kaart brengen van deze lasten is het verstandig om ook naar andere vaste lasten te kijken, zodat je deze eventueel naar beneden kunt brengen. Zo kunnen veel mensen besparen op hun internet abonnement, telefoonabonnement en diverse verzekeringen. Lage vaste lasten kunnen ook weer in je voordeel werken op het moment dat je een leasecontract af wilt sluiten.

Goedkoper dan geld lenen

Het is niet goedkoop om een nieuwe auto aan te schaffen. In het verleden sloten veel mensen hier dan ook een lening voor af als er niet genoeg op de spaarrekening stond. Tegenwoordig is lenen voor een auto echter een stuk moeilijker. Ook is private lease in dit geval haast altijd goedkoper, omdat je geen rente betaalt. Ook hoef je zelf geen ingewikkelde berekeningen te maken met betrekking tot de afschrijving en loop je minder risico dat je nog moet betalen voor een lening terwijl de auto kapot is door bijvoorbeeld een ongeluk. Bij private lease krijg je in dat geval doorgaans een vervangend voertuig. Aan het eind van de looptijd hoef je niet zelf de auto te verkopen, maar kun je een nieuw contract afsluiten of de auto overkopen.

Voordelen ten opzichte van occasion

Een occasion is voordeliger in aanschaf, maar wel moet je rekening houden met andere kostenposten. Zo krijg je eerder te maken met reparaties of tegenvallende APK’s. Hierdoor kan het rijden van een tweedehands auto maandelijks duurder zijn dan je van tevoren had verwacht. Het voordeel van private lease is dat je zeker bent van een betrouwbare auto.