Autorijden kost geld. Private lease heeft veel voordelen. Zo betaal je maandelijks een vast all-in bedrag en rijd je in een gloednieuwe auto zonder dat je veel spaargeld nodig hebt. Niet iedereen kan dit maandbedrag missen. Waar ligt de grens? En wordt er een minimuminkomen gevraagd voor private lease? Lees er meer over.

Draagkrachtnorm

De meeste leasebedrijven voeren een kredietcheck uit om te kijken of jij de leaseauto kunt betalen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar je inkomen, maar ook naar je uitgaven. Ook voor jezelf is het belangrijk om te bepalen hoeveel geld jij over hebt voor een leaseauto. Zo kun je budget vrijmaken door bijvoorbeeld een zorgvergelijker in te vullen en zo te besparen op je zorgverzekering. Ook kun je onnodige abonnementen de deur uit te doen. Leasebedrijven die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease zijn zelfs verplicht om een kredietcheck uit te voeren. De draagkrachtnorm staat voor het bedrag dat jij na het betalen van alle vaste maandlasten moet overhouden. De overheid berekent dit bedrag jaarlijks opnieuw. Dit wordt door allerlei financiële instanties als leidraad gebruikt. Het is dus doorgaans niet genoeg om alleen je loonstrookje te laten zien. Over het algemeen zal het leasebedrijf je ook naar je andere verplichtingen vragen. Dit kun je bijvoorbeeld aantonen door een overzicht van je bankgegevens te overleggen.

Invloed BKR-registratie op private lease

Bij het financiële onderzoek kan de leasemaatschappij gebruikmaken van de gegevens die het Bureau Kredietregistratie (BKR) heeft opgeslagen. Hier worden alle leningen van officiële geldverstrekkers vermeld. In principe hoeft het geen probleem te zijn dat je leningen hebt lopen. In het geval van een negatieve BKR-registratie zal dit doorgaans wel tegen je werken. Wanneer je in het verleden een betalingsachterstand hebt gehad, blijft dit nog vijf jaar in het registratieoverzicht staan.

Minimuminkomen nodig voor private lease?

Wettelijk gezien worden er geen eisen gesteld aan het minimuminkomen dat je nodig hebt wanneer je een auto leaset. Wel zullen leasebedrijven controleren of jij kredietwaardig genoeg bent. Dit wil zeggen dat je het maandelijkse leasebedrag kunt betalen en daarnaast nog genoeg geld overhoudt voor andere uitgaven. Je komt al snel in aanmerking voor private lease als je een regelmatig inkomen en uitgavenpatroon hebt. Er zijn een groot aantal verschillende modellen en contracten om uit te kiezen, waardoor er haast altijd een optie is die past bij jouw financiële situatie. Het wordt lastiger als je een uitkering krijgt of geen vast inkomen hebt. Als je bijvoorbeeld een tijdelijk contract hebt of werkt als zzp’er moet je jouw kredietwaardigheid op een andere manier aantonen. Doorgaans wordt een AOW-uitkering wel geaccepteerd als vast inkomen.