Er zijn nog steeds zoveel mensen die niet meteen slagen in het auto theorie-examen. Hoewel er heel veel regeltjes bestaan, is het eigenlijk toch niet zo moeilijk om in één keer te slagen voor het examen. Het enige wat je nodig hebt, zijn enkele goede tips van iemand die nog maar pas geslaagd is voor zijn auto theorie-examen. In dit artikel zal ik dan ook de beste tips voor jou op een rijtje zetten, zodat jij wel van de eerste keer kunt slagen. Zorg alvast dat er een auto klaarstaat, zodat je na je theorie kunt gaan oefenen voor het praktijk examen.

TIP 1: Let op de details

Het verkeersreglement is enorm uitgebreid. Er staat zoveel in, dat sommige tieners niet zo goed meer weten welke delen er relevant zijn voor een examen, en welke niet. In principe kan men over alle delen van de auto theorie iets vragen, maar meestal zijn er slechts enkele zaken waar ze zich op focussen.

Hoewel sommige zaken misschien banaal lijken, zijn het toch net die kleine details waar je op moet letten. Je moet bijvoorbeeld zelf weten hoe snel je mag rijden in een speelstraat, of hoe lang het duurt voor je auto tot stilstand komt op een nat wegdek. Veel jongeren zijn niet meer bezig met deze dingen, die voor hen “details” lijken. We leven in een samenleving, waarin alle informatie online beschikbaar is.

Je moet echter beseffen, dat je er in de wagen helemaal alleen voor staat. De methodes die ze gebruiken om jouw kennis te beoordelen, zijn nog steeds dezelfde als die van 30 jaar terug. In de auto bestaat de digitale wereld vol informatie namelijk niet. Dat is dan ook precies de reden waarom je al deze details goed moet leren.


TIP 2: Vergeet dure opleidingen

Er zijn heel wat rijscholen, die ook opleidingen aanbieden voor het auto theorie-examen. Hoewel ze misschien wel hun kennis kunnen delen, ben jij nog steeds degene die het moet verwerken. Auto theorie oefenen kan je dan ook evengoed op je eentje doen. Je hebt voor zoiets helemaal geen dure begeleiding nodig.

Je kunt het geld dat je aan een opleiding zou spenderen, beter investeren in een goede cursus inclusief online examen oefeningen. Het geld dat je nadien nog over hebt, kan je sparen voor je eerste auto. Je moet namelijk beseffen dat een auto veel geld kost, of je die nu koopt, of least.

Persoonlijk vind ik de online vragen het meest waardevol. Door die op te lossen, krijg je namelijk een goed beeld van wat het echte auto theorie-examen inhoudt. Weet je waarom er zoveel mensen zijn die niet van de eerste keer slagen? De enige reden is, dat ze niet helemaal wisten waaraan ze zich moesten verwachten. Doordat ze een verkeerd beeld hadden over het auto theorie-examen, hebben ze de focus tijdens het leren gelegd op onbelangrijke zaken.

TIP 3: Verwerf inzicht in verkeerssituaties

Hoewel je misschien zou kunnen denken dat verkeerssituaties niet zo belangrijk zijn voor het theorie-examen, is dat toch een grote vergissing. Het is namelijk zo, dat 70 tot 80 procent van de vragen betrekking heeft, rechtstreeks of onrechtstreeks, op een verkeerssituatie.

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het praktische gedeelte op de openbare weg, gebruikt men namelijk steeds voorbeelden uit de realiteit. Je kunt bijvoorbeeld een situatieschets te zien krijgen van een kruispunt, met daarbij de vraag wie voorrang heeft. Het feit is dus, dat je in staat moet zijn om jouw theoretische kennis ook effectief om te zetten in de praktijk.

Die omzetting is natuurlijk enkel en alleen mogelijk als je over inzicht in het verkeer beschikt. Daar ligt dan ook vaak het probleem bij jonge chauffeurs. Om inzicht te krijgen in het verkeer, moet je namelijk ook over een goed ruimtelijk inzicht beschikken. Heel veel mensen lopen daarop vast, aangezien dat iets is dat je vooral leert door het veel te doen.

Om zo snel mogelijk een goed inzicht te verwerven in verkeerssituaties, kan je meerijden met een chauffeur die wel al een rijbewijs heeft. Analyseer goed wat er gebeurt op de weg, en denk voor jezelf al na wat jij zou doen. Mocht je twijfelen, dan kan je het altijd even met die andere persoon bespreken.

Op de website van het verkeersinstituut, vind je nog meer informatie met betrekking tot leren en oefenen voor je theorie.

Tot slot

Aan de hand van deze 3 tips, zou je zeker in staat moeten zijn om je auto theorie-examen te halen van de eerste keer. Oefen veel en concentreer je goed!