Auto’s kunnen ingewikkeld zijn, en gezien hun complexiteit is het ongelooflijk hoe een nieuwe auto lang zonder problemen blijft. Soms ondervindt u echter een probleem met het voertuig dat niet verdwijnt. De poging om het te repareren kan mislukken, zelfs na verschillende bezoeken aan de dealer. In zo’n geval kunt u de auto terugbrengen voor vervanging of terugbetaling. Dankzij de citroënwet is het mogelijk uw geld terug te krijgen of uw voertuig te vervangen door een beter exemplaar. Maar wat gebeurt er als u een lening hebt afgesloten om een auto te kopen en het blijkt een citroen te zijn?

Citroenwet uitgelegd

Citroen is een term die wordt gebruikt voor een auto met ernstige gebreken die de rij- en rijveiligheid aantasten. Net zoals er voorwaarden zijn bij het spelen van voetbal, is de citroenwet in het leven geroepen om kopers te beschermen die citroenen kopen of voertuigen die niet aan de kwaliteitsnormen voldoen, zelfs na verschillende pogingen om ze te repareren. Kortom, als je een auto koopt met een gebrek dat de veiligheid en waarde aantast en na meerdere pogingen niet wordt gerepareerd, heb je recht op compensatie op grond van de citroenwet of Wet op de consumentenrechten 2015. De ultieme oplossing is een terugkoop, of u kunt de auto vervangen door een andere van uw keuzes.

Wat gebeurt er als u de auto op lening heeft gekocht?

U moet verschillende dingen doen als u een claim indient op de citroen. U moet echter weten dat u de maandelijkse betalingen moet blijven doen. Als u niet betaalt, kan uw auto weer in beslag worden genomen door de kredietverstrekker, en kunt u uw rechten op grond van de citroenwet verliezen.

Het is raadzaam om uw kredietverstrekker vroegtijdig te bellen en hem te laten weten dat u hebt besloten een claim in te dienen. Zij zullen u laten weten of deze beslissing gevolgen heeft voor uw lening als u een vervanger krijgt. Vraag uw geldschieter hoe zij met dergelijke situaties omgaan voordat u de lening ondertekent.

Wanneer terugkopen een optie is

Als u besluit om terug te kopen, hebt u recht op meer geld. Het terugbetaalde bedrag is het afgesproken bedrag, verminderd met de waarde die u de auto voor het defect gebruikte. Wat de lening betreft, zal het geld dat u voor de terugkoop veiligstelt, rechtstreeks aan de kredietgever worden betaald. Vergeet niet dat de inhoudingen worden gedaan voordat de lening is afbetaald. Als er sprake is van een grote lening of een hoog aantal kilometers, kan het zijn dat het terugkoopbedrag de lening niet dekt.

De Citroen vervangen

Als u ervoor kiest om de auto te vervangen, krijgt u een identiek exemplaar en worden de kosten mogelijk vergoed. Van de kant van de kredietgever is het cruciaal om te weten hoe zij de situatie zullen aanpakken. Als u de auto hebt gekocht met aanbiedingen of kortingen, is de fabrikant niet verplicht deze te verstrekken.

Laatste woorden

U hoeft niet te worstelen met een defecte auto, aangezien sommige reparaties duur kunnen zijn. Het zou dus het beste zijn als u uw veiligheid niet opoffert. Ken uw rechten en blijf op de hoogte. Documenteer alle reparaties en werk samen met uw geldschieter en de fabrikant aan een oplossing.