Voor de gemiddelde Nederlander is de auto onmisbaar. Om te voorkomen dat je wagen het niet meer doet kun je het beste op tijd een accu en batterijen kopen. Vaak denk je niet aan deze onderdelen tot het mis gaat. En dan gebeurt het vaak ook nog eens op een ongelegen moment, bijvoorbeeld wanneer je net naar huis wil rijden vanaf je werk. Maar waar kun je voor een zo laag mogelijke prijs accu en batterijen kopen? Je leest het in dit artikel!

Waar kun je een nieuwe auto accu aanschaffen?

Misschien ben je de trotse eigenaar of eigenaresse van een lease auto. Ideaal om te gebruiken, maar je wilt natuurlijk geen problemen op de weg. Iedereen die wel eens lege batterijen of een kapotte batterij heeft meegemaakt weet dat het op tijd vervangen ervan belangrijk is. Doet de auto accu er steeds langer over om op te laden? Dan is het tijd om een nieuwe te kopen.  Zoek uit waar je naar toe moet om vervanging te krijgen.  Tegenwoordig zijn er talloze fysieke en online winkels waar je een nieuwe auto accu kunt halen. Deze winkels verschillen op de volgende punten vaak van elkaar:

  • Type auto accu’s
  • Merken
  • Extra diensten

Aanbod verschilt

Sommige winkels beschikken over verschillende merken of types auto accu’s, terwijl andere zich exclusief richten op maar één of twee fabrikanten. Bovendien kun je bij gespecialiseerde autowinkels vaak terecht voor extra diensten of garanties. Vaak werken hier professionals die in staat zijn om auto accu’s opnieuw te installeren.

Groot aanbod van Amazon

Misschien bestel je liever online een auto accu. Het voordeel daarvan is dat je heel eenvoudig verschillende aanbieders kunt vergelijken terwijl je gewoon thuis bent. Wat betreft aanbod en prijzen zijn Amazon en Bol.com erg populair onder autogebruikers. Amazon is een van de grootste retailers te wereld en heeft bijna alle auto-onderdelen die je nodig hebt. Daarnaast biedt deze online winkel duizenden verschillende betaalbare batterijopties en batterijmerken.  Het grote aanbod kan voor sommige consumenten overweldigend zijn. Gebruik daarom altijd filters op basis van het model, het merk en het jaartal van jouw voertuig.

Auto accu aanschaffen bij Bol.com

Bol.com is een zeer bekende Nederlandse webshop. Ook op deze plek kun je een nieuwe auto accu aanschaffen. Lees daarnaast altijd klantenbeoordelingen door om een beeld te krijgen van het product en de service van de winkel, want je wilt natuurlijk alleen het beste voor je zakelijke of private lease auto.

Let op de grootte van de accu

Ga bij het kopen van accu en/of batterijen niet over één nacht ijs. Er zijn namelijk een aantal onderdelen waar je aandacht aan moet besteden. Neem bijvoorbeeld de grootte van de accu. Dit is belangrijk, want dit onderdeel moet perfect passen in de accubak. Dit voorkomt schade door trillingen. Auto accu’s zijn onderverdeeld in groepsgroottes die de hoogte, breedte en lengte van de accu aangeven. Probeer de vereiste grootte van de auto accu te achterhalen door de gebruikershandleiding te lezen.

Vraag advies aan de monteur
In een gespecialiseerde autowinkel is meestal een monteur aanwezig. Dit is zeker een voordeel ten opzichte van online winkels. Overleg met hem of haar en maak vervolgens een vergelijking tussen verschillende auto accu’s. De juiste grootte van de accu is degene die perfect past in de accubak waarin de accu wordt vastgezet en die schade door trillingen voorkomt.

Kijk naar de leeftijd van de accu en batterij
Let altijd op de leeftijd van de accu en batterijen. Hoe jonger, hoe beter. Op de batterij staat meestal een code die bestaat uit een letter en een cijfer. De letter geeft de maand aan, terwijl het nummer staat voor het jaar van fabricage. ‘C/5’ betekent bijvoorbeeld ‘maart 2015’. Koop nooit een batterij die ouder is dan een halfjaar vanaf de productiedatum.

Vermogensbehoefte
Een belangrijk onderdeel van een auto accu is de zogeheten vermogensbehoefte. In het Engels wordt dit de ‘Cold Cranking Amps (CCA)’ en ‘Cranking Amps (CA)’ genoemd. Cranking Amps verwijst naar de energie die nodig is om een voertuig te starten bij temperaturen van 0 graden. Cold Cranking Amps staat voor het vermogen van de batterij om een auto te starten bij 0 graden Fahrenheit, oftewel -17 graden. Bij koude temperaturen kun je het beste batterijen met een hoge CCA aanschaffen.

Kijk naar de reservecapaciteit
Tevens is het belangrijk om te kijken naar de reservecapaciteit van de accu. Dit geeft aan hoe lang een accu op eigen kracht kan draaien zonder motor voordat het ontladen wordt. Een auto met een hoge reservecapaciteit is beter bestand tegen lastige situaties zoals het per ongeluk laten branden van de verlichting of een kapotte dynamo.

Let op het onderhoud van de auto accu
Let tenslotte op het onderhoud van de auto accu. Onthoud dat je zowel onderhoudsarme als onderhoudsvrije auto accu’s hebt. Doorgaans is een onderhoudsvrije auto accu verzegeld en het vloeibare elektrolyt hoeft de gehele levensduur van de accu niet vervangen te worden. Onderhoudsarme accu’s hebben speciale doppen, waardoor je er af en toe gedestilleerd water aan kunt toevoegen. Onthoud bovenstaande tips en je kunt met een gerust hart een accu en batterijen kopen.