Lease auto ruilen, is het mogelijk en is het moeilijk om te regelen?

door | mei 12, 2020 | 0 Reacties

mei 12, 2020 | 0 Reacties

Hoe werkt een private lease met inruil?

Aangezien een leasecontract vrij lang kan duren, zullen er zich zeker wel gevallen voordoen waarbij de gekozen lease auto niet meer aan de verwachting zal voldoen en uitgekeken zal moeten worden naar een geschikter model.

Over het algemeen is het niet eenvoudig om een bestaand leasecontract open te breken omdat er nogal wat verplichtingen aan zowel de kant van de leasemaatschappij alsook die van de aanbieder zijn die niet zonder meer te beëindigen  zijn.

Toch wordt de mogelijkheid er soms geboden om over te gaan tot een lease auto inruilen voor andere lease auto zo wordt voorkomen dat je met een hoge boete opgescheept zult raken door het openbreken van het contract.

Wat zijn de regels voor een auto inruilen private lease?

Het is altijd goed om te weten hoe een lease precies in elkaar zit en waarom het zo moeilijk is om het contract open te breken. Het eerste waar je rekening mee zal moeten houden is dat de auto niet jouw bezit is en de leasemaatschappij als eigenaar nogal veel te zeggen zal hebben over de auto.

Dat valt wel te begrijpen omdat ook de investering door haar gepleegd is en jij als lease alleen een maandelijkse bijdrage te verliezen hebt. Dat is misschien wel wat droog gezegd, maar komt het uiteindelijk erop neer dat de leasemaatschappij haar risico niet al te hoog wil laten oplopen.

Indien de drempel niet hoog zou worden gelegd om het leasecontract te verbreken zou de kans groot zijn dat de maatschappij op den duur zou komen te zitten met een groot aantal auto’s binnen haar inventaris die niet meer geleased zouden worden en de maatschappij in serieuze problemen zou raken.

Verplicht per maand betalen dus en wordt doorgaans alleen in duidelijk aantoonbare redenen van persoonlijke aard zoals ontslag soms een oogje dichtgeknepen.

Lease auto inruilen mogelijk

Omdat het vroegtijdig beëindigen van het leasecontract een inkomstenderving voor de maatschappij inhoudt, zal er aan de meeste maatschappijen een bepaald percentage van de nog te betalen lease als afkoopsom betaald moeten worden.

Dat kan wel aardig oplopen, vooral wanneer je nog een lange periode te gaan had. Een lease auto inruilen kan dan als oplossing uitkomen, indien de reden van de contractbreuk de zoektocht naar een andere auto zou zijn.

  • Vanwege het langlopende karakter van een leasecontract is de kans ook groot dat er zich tussentijds veranderingen kunnen voordoen in jouw situatie waarbij een kleinere of juist grotere auto gewenst zal zijn.
  • Ook het type auto ruilen lease dient misschien aangepast te worden en zit je op een gegeven moment wel met een auto die je niet meer kunt gebruiken of die jouw meer kost dan nodig is.

Auto inruilen bij private lease

Indien de auto graag omgeruild wilt worden kan de leasemaatschappij zelf eerst benaderd worden. Sommige van deze maatschappijen bieden ook tweedehandse leaseauto’s aan en is de kans er dat een klant dan interesse heeft in jou “oude” leaseauto.

Bij het private lease auto inruilen bij private lease zal het tarief wel niet aangepast worden omdat er anders toch weer sprake zal zijn van gewijzigde contractvoorwaarden. En dat is nou juist wat de maatschappij wil voorkomen.

Indien het niet lukt om de private lease auto inruilen ruil te regelen bij de maatschappij, kan er ook worden gekozen voor een tussenbedrijf (bemiddelaar) die verschillende belangstellenden bij elkaar brengen die vervolgens met elkaar in contact met elkaar worden gebracht.

Het zal dan aan beide kanten liggen om met de betreffende leasemaatschappijen afspraken te maken over de regels van auto inruilen bij lease. Over het algemeen zal dat geen probleem vormen, maar zullen beide maatschappijen wel voor de zekerheid alle stukken opnieuw nagaan voordat de ruil wordt goedgekeurd.

Financial lease auto inruilen voorwaarden

Indien er sprake is van een ruil betekend het ook dat de financial lease auto inruilen voorwaarden van de tegenpartij ook overgenomen zullen moeten worden.

Daar dien je wel eens goed op te letten omdat het anders niet prettig over zal komen wanneer je achteraf te weten komt dat er voorwaarden in het overgenomen leasecontract opgenomen zijn die je niet ziet zitten en ervoor kunnen zorgen dat je wel in grote problemen kan raken.

Er zijn zo leasemaatschappijen te vinden die in gevallen van overmacht wel rekening houden met de aanbieder en het contract zonder hoge boetes te betalen kan worden gestopt. Indien zo een voorwaarde niet opgenomen is, kan je beter uitkijken naar een ruilauto waar het wel mogelijk is.

  • Ook de hoogte van de overnamesom (indien je de auto wilt overkopen na afloop van de lease) kan grote verschillen per leasemaatschappij vertonen.
  • Door de hoge boetes die er betaald moeten worden bij de meeste leasemaatschappijen in gevallen van contractbreuk is het beter om soms over te gaan tot het ruilen met een andere leaseauto.
  • Het contract wordt dus nooit verbroken, maar veranderd die alleen van eigenaar en meestal ook leasemaatschappij. Met het ruilen wordt de mogelijkheid geboden om naar een leaseauto uit te kijken die wel zal voldoen aan jouw wensen.
  • Voordat er tot de ruil overgegaan zal worden is het goed om de contractvoorwaarden van de tegenpartij goed door te nemen.
[toc]

Bekijk alle private lease merken in Nederland