Auto leasen zakelijk

jun 19, 2018 | Financial Lease, Operational Lease

Het leasen van een auto is een aantrekkelijke optie voor bedrijven, groot als klein, omdat het de mogelijkheid biedt om al voor een relatief gering bedrag gelijk over een goede auto te beschikken. Betrouwbaar vervoer is cruciaal voor een bedrijf en kan in sommige gevallen zelfs de gehele bedrijfsvoering in gevaar komen wanneer de transportmogelijkheden komen weg te vallen door bijvoorbeeld een defecte auto.

Een leaseauto komt met vele garanties en zijn het deze welke ervoor zorgen dat zakelijk leasen door tal van bedrijven als de goede oplossing voor hun wagenpark.

Voor welke vorm van zakelijk leasen ga je?

Omdat de wensen van hun klanten heel uiteenlopend zijn, hebben leasemaatschappijen de mogelijkheid geschapen om tussen verschillende soorten lease te kiezen. Zo kunnen ondernemers die graag wel over een eigen auto op naam van het bedrijf willen beschikken, maar daar nog niet het volledig bedrag voor hebben, ervoor kiezen om een financial lease aan te gaan. Dit kan gezien worden als een combinatie van huurkoop en een operational lease waarbij de auto na afloop van het leasecontract op naam komt te staan van het bedrag. Afhankelijk van het type voertuig waarvoor er gekozen zal worden kan er soms ook worden gevraagd naar een aanbetaling.

De maandlasten zullen bij een financial lease wel hoger uitvallen omdat er ook nog een rentepercentage erbij komt (je bent namelijk elke maand bezig met het aflossen van de “lening”), maar is het voordeel hiervan ook dat de maandelijkse uitgaves voor de auto gelijk op de balans kunnen worden opgebracht als een onkostenpost. Als bedrijf kan je dus nog wat fiscale voordelen uit halen.

Na afloop van het contract beschikt het bedrijf dan gelijk over een eigen auto beschikken en vallen en rij je er extra voordelig in omdat de maandelijkse leaselasten zijn komen te vervangen. Bovendien kan de auto verkocht worden om bijvoorbeeld een andere aan te schaffen. Zo een auto kan ook bij het eigen vermogen van de onderneming worden meegenomen en heeft dit weer zijn invloed op de kredietwaardigheid. Hou er wel rekening mee dat de leasemaatschappij de lease wel door zal spelen naar het BKR en het kredietplafond wel sterk door beïnvloedt kan worden

Dan toch maar een operational zakelijke lease

De kans op een BKR notering wordt kleiner wanneer het om een operational lease gaat, maar zijn er nog altijd maatschappijen die ook bij deze vorm van lease de informatie doorspelen aan het BKR. Informeer daarom eerst goed naar de werkwijze van de leasemaatschappij. Vooral kleine en pas startende ondernemers kunnen met een BKR notering ernstig worden belemmerd bij de uitvoering van bedrijfsactiviteiten waarvoor er geen eigen kapitaal beschikbaar is.Ook is er voor een operational lease geen aanbetaling nodig en beperken de kosten zich alleen maar tot de maandelijkse tarieven.

Apart van de BKR notering biedt een operational lease het voordeel dat er niet meer naar de auto “omgekeken” hoeft te worden en meestal ook een vervangend vervoer wordt aangeboden wanneer de auto tijdelijk vanwege onderhoud of reparaties niet meer beschikbaar is. Dit komt de bedrijfsvoering ten goede omdat er voor het vervoer geen tijd meer uitgetrokken hoeft te worden en alles vanuit de leasemaatschappij wordt gemanaged, van het latn keuren tot het regulier onderhoud.

Omdat bij een operational lease het eigenaarschap te allen tijde bij de leasemaatschappij ligt, is het niet mogelijk de leasekosten op te brengen in de boekhouding als een onkostenpost. Bovendien komt het bedrijf na afloop van het contract zonder vervoer te zitten tenzij er een andere lease wordt aangegaan of er ondertussen genoeg kapitaal vergaard is om een eigen auto aan te schaffen.

Wordt de auto ook veel privé gebruikt?

Het tarief van zakelijke leaseauto’s wordt berekend exclusief de BTW en zorgt dit voor een aanmerkelijke korting. Het is echter wel de bedoeling dat de auto alleen voor zakelijke ritten gebruikt zal worden. Indien op jaarbasis echter meer dan 500km gereden wordt aan privé ritten, dan zal dat door de lessee (dus niet de leasemaatschappij) vergoed moeten worden in de vorm van bijtelling.

Er wordt hierbij een bepaald percentage van de cataloguswaarde genomen van de auto en dient er hierover vervolgens inkomstenbelasting worden betaald. De Belastingdienst ziet het groot aantal prive verreden kilometerst namelijk als een voordeel bovenop het salaris en dient er overeenkomstig ook belasting betaald worden over een deel van de cataloguswaarde. Het is belangrijk om een goede administratie op na te houden over het aantal kilometers die afgelegd zijn, zowel zakelijk als prive.

Een lease auto die middels een financial lease op naam komt van het bedrijf wordt bij verkoop beschouwd als een marge auto waarover er over het verkoopbedrag alsnog een deel van de BTW afgedragen zal moeten worden.Het is belangrijk om bij privéverbruik en verkoop van de financieel geleasde auto niet te vergeten de Belastingdienst over te slaan omdat je anders wel achteraf “verrast” kunt worden met een naheffing.

Voor bedrijven komt een lease auto veelal voordelig uit omdat het complete management van de auto, en veelal ook het heel wagenpark, door de leasemaatschappij wordt verricht en het bedrijf volledig kan toespitsen op andere activiteiten. Ook hoeft er geen kapitaal vooraf op tafel te worden gelegd (operational lease) waardoor zelfs beginnende ondernemingen met relatief weinig werkkapitaal aan een auto kunnen worden geholpen. Het blijft echter belangrijk om in de gaten te houden hoeveel kilometers er eventueel privé worden afgelegd en zal er bijtelling betaald moeten worden wanneer de grens overschreden is.

Handige & leuke Video’s

Kun je zonnepanelen ook leasen?

Meedoen aan de groene revolutie door gebruik te maken van groene elektriciteit. Zoals het plaatsen van zonnepanelen op je dak, met als doel je elektriciteitsrekening omlaag brengen onder andere. Met een vette bankrekening kun je de zonnepanelen aanschaffen. Maar als...

Van eigendom naar lease: stopt mijn verzekering dan? Copy

Wanneer je besluit om je eigen auto vaarwel te zeggen en over te stappen in een leaseauto, heeft dat natuurlijk de nodige financiële consequenties. Er zijn tegenwoordig verschillende vormen van leasecontracten, waarbij over het algemeen de kentekenhouder ook de...

Van eigendom naar lease: stopt mijn verzekering dan?

Wanneer je besluit om je eigen auto vaarwel te zeggen en over te stappen in een leaseauto, heeft dat natuurlijk de nodige financiële consequenties. Er zijn tegenwoordig verschillende vormen van leasecontracten, waarbij over het algemeen de kentekenhouder ook de...

Voordelig voorruit vervangen bij ruitschade

De voorruit van een auto is bijzonder vatbaar voor ruitschade. Schade door steenslag veroorzaakt meestal een sterretje of barst in de voorruit. Dit komt omdat de voorruit van een auto is gemaakt van gelaagd glas. In tegenstelling tot de andere ruiten van de auto zal...

Laatst geüpdatet