Leasen is in feite een vorm van huren. Tegen betaling van een vast bedrag per maand kun je gebruik maken van een leaseauto. Zo heb je dus een auto tot je beschikking zonder dat je er zelf een aan hoeft te schaffen. Er bestaan verschillende vormen van leasen, waarvan operational lease er één is. Bij deze constructie betaalt je als klant enkel een maandelijks bedrag voor het gebruik van de auto. De overige kosten worden doorgaans geheel betaald door de leasemaatschappij. Dit betreffen kosten zoals de benodigde verzekeringen, de motorrijtuigenbelasting en het onderhoud. De leasemaatschappij is ook verantwoordelijk voor de restwaarde.

Risico ligt bij de leasemaatschappij

De leasemaatschappij blijft dus eigenaar van de auto. De auto wordt enkel ter beschikking gesteld aan de persoon die hem leaset, ook wel de ‘lessee’ genoemd. De lessee geeft de auto na afloop van het leasecontract terug aan de leasemaatschappij. Deze verkoopt de auto in veel gevallen door aan de autohandel na afloop van de leaseperiode. De restwaarde wordt van tevoren ingeschat. Mocht de auto minder opbrengen, dan ligt het risico bij de leasemaatschappij. Ook is de leasemaatschappij bijna altijd verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties aan de auto. Deze kosten komen dus voor rekening van de verhuurder. Voor de lessee is dit prettig, omdat hij niet met onverwachte kosten zal worden geconfronteerd. Hij heeft hier dus geen omkijken meer naar. Het voordeel voor de maatschappij is dat zij toezicht hebben op onderhoud en reparaties, wat van belang is omdat deze van invloed zijn op de staat en waarde van de auto. Gezien zij eigenaar blijven van de auto, heeft het zogeheten waardeverloop van de auto een directe invloed op de winst.

Voor- en nadelen operational lease

Als je een auto leaset via operational lease, dan ben je formeel niet de eigenaar. Daardoor heb je geen recht op investeringsaftrek en de auto mag ook niet afgeschreven worden. Dit kan voor ondernemers minder aantrekkelijk zijn. Daar staat wel tegenover dat je van tevoren precies weet welke kosten je zult gaan maken aan het gebruik van de auto. Je betaalt immers alleen een bedrag per maand voor het leasen van de auto en je komt niet voor onvoorziene kosten te staan. Weeg wel goed de voordelen en de nadelen af, want hoewel je geld bespaart omdat de leasemaatschappij veel kosten op zich neemt, is deze zekerheid niet goedkoop. Je betaalt per maand een flink bedrag en je wordt in principe nooit de eigenaar van de auto, omdat je de auto na afloop van het contract weer terug geeft aan de verhuurder. Soms kun je de auto overnemen, maar dat is niet standaard het geval.

Financial lease

Naast operational lease bestaat er ook de optie tot financial lease. Het grootste verschil met operational lease is dat je gedurende de leaseperiode eigenaar bent van de auto en ook verantwoordelijk bent voor zaken als verzekering, wegenbelasting en reparaties. In dit geval heb je bijvoorbeeld wel recht op investeringsaftrek. Bekijk voordat je gaat leasen goed welke optie van leasen het meest gunstig voor jou is.

Laatst geüpdatet