Bijtelling Lease Auto, hoe werkt het precies en waar moet je op letten in 2020?

door | mei 12, 2020 | 0 Reacties

mei 12, 2020 | 0 Reacties

Auto van de zaak bijtelling

Personen die gebruik maken van een lease auto van de zaak gegeven is en daar nog meer dan 500km per jaar privé mee rijden, zullen een bepaald percentage van hun inkomen moeten inleveren bij de fiscus. Hier vind je meer informatie over hoe je de bijtelling auto van de zaak berekenen kunt.

  • Het kunnen profiteren van de voordelen die zo een auto biedt wordt namelijk beschouwd als een extraatje bovenop het inkomen en bedraagt de auto van de zaak bijtelling een percentage dat ligt tussen de 0 en 25% van de cataloguswaarde.
  • Voor de bijtelling auto van de zaak 2019 liggen de percentages echter wat anders.

Bijtelling lease auto is niet voor elke auto gelijk

De hoogte van de bijtelling lease auto wordt door de overheid gebruikt om milieuvriendelijk rijden te belonen. Auto’s met een hoge CO2 uitstoot worden zwaarder belast dan bijvoorbeeld elektrisch aangedreven voertuigen en is het altijd een serieuze overweging die er gemaakt zal moeten bij de selectie van een auto.

  1. Veel bedrijven bieden de mogelijkheid aan degenen die de auto toegewezen zullen krijgen om die zelf uit te kiezen. De bijtelling auto van de zaak zal immers niet door het bedrijf worden betaald en kan de hoogte van het beschikbaar inkomen er aardig door worden beïnvloedt.
  2. Door op de hoogte te zijn van de percentages van de auto van de zaak bijtelling kan er doelgericht naar een auto worden gezocht die je niet een groot deel van jouw inkomen zal kosten.
  3. Het maken van veel privé kilometers in een leaseauto van de zaak moet namelijk wel voordeliger zijn dan het inzetten van jouw eigen vervoer.

Daarom moet je goed kijken of de bijtelling privé gebruik auto wel rendabel genoeg is om te doen voor jouw persoonlijke situatie.

Hoe bereken je bijtelling?

De lease auto bijtelling berekenen zal geen problemen opleveren, omdat er in principe maar met twee percentages gewerkt zal worden. Zo bedraagt de bijtelling 2019 het percentage 0 % voor degenen die met een elektrische auto van de zaak rond mogen rijden. De bijtelling elektrische auto zal dus lager zijn.

De aankoop van dit soort auto’s wordt zo bevorderd, maar geldt het voordelig percentage niet voor hybride auto’s. Na onderzoek is er namelijk gebleken dat hybride auto’s niet zo een grote bijdrage leveren aan een schoon milieu en is er daarom ook besloten om deze categorie geen laag bijtellingspercentage te laten betalen.

  • Voor de overige auto’s geldt een percentage van 22% en is dat ongeacht de uitstoot (1-50 gram/km tot boven de 106 gram/km).
  • De gehanteerde percentages gelden alleen voor auto’s die in 2019 zijn geregistreerd en wordt er gekeken naar de datum van de eerste tenaamstelling.

Bijtelling 2020 berekenen

Ook de 60 maanden regeling wordt er gehanteerd voor het bijtellingspercentage en houdt dit in dat die voor een periode van 60 maanden na aankoop zullen gelden. Tussentijds hoef jij je dus geen zorgen te maken om veranderingen die er doorgevoerd zullen worden. Een auto bijtelling berekenen is dus voor langere tijd geldig.

Voor 2018 is het bijtelling auto berekenen wel heel eenvoudig gehouden en kunnen elektrische auto’s als de grootste winnaars worden beschouwd.

Natuurlijk zijn er meerdere afwegingen die er gepleegd moeten worden bij het uitkiezen van de meest geschikte leaseauto en zal daar ook de eigen bijdrage een grote rol in spelen. De bijtelling voor 2018 geldt voor een periode van 60 maanden voor elke auto die dit jaar nog de eerste tenaamstelling krijgt.

Hoe werkt bijtelling auto?

Bijtelling zijn fiscale kosten die worden gerekend voor privégebruik van een lease auto. Wanneer je de bijtelling auto berekenen wil, dan dien je dit bedrag te vermenigvuldigen met het tarief inkomstenbelasting dan voor jou van toepassing is. De bijtelling privé gebruik auto geldt wanneer je als lease auto rijder meer dan 500 km per jaar privé rijdt met de auto.

Echter, zijn hier een aantal uitzonderingen op de regel voor. De bijtelling elektrische auto zal bijvoorbeeld lager uitvallen omdat een elektrische auto een meer milieu bewuste keuze is en hiervoor zal je beloont worden met een lagere bijtelling.

De bijtelling berekenen is dus sterk afhankelijk van het type voertuig dat er geleased gaat worden. Houdt hier goed rekening mee wanneer je de bijtelling leaseauto berekenen gaat.

[toc]

Bekijk alle auto lease merken in Nederland