Wat is lease

door | mei 11, 2020 | 0 Reacties

mei 11, 2020 | 0 Reacties

Wat is lease auto?

Het wordt lease komt van het woord (de lessee). Dit betekend ook wel gebruiker.

Een lease auto, is een auto die je gebruikt. Deze auto wordt beschikbaar gesteld door een leasemaatschappij en hiervoor betaal je een maandelijks bedrag. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij en de leaser gebruikt de auto.

Wil je weten hoe je kunt besparen op zo’n lease?Begin dan direct met lease auto vergelijken. Lees anders verder om meer te leren over hoe een auto leasen werkt.

Wat is een leaser?

De leaser is de persoon die de auto gebruikt. Ook wel de ‘gebruiker’ genoemd dus. De leaser betaald een maandelijks afgesproken bedrag om de auto te gebruiken.

De leasemaatschappij draagt de kosten voor onderhoud, verzekering en dergelijke. De complete verantwoordelijkheid ligt dus bij de leasemaatschappij.

Wat is een leasemaatschappij?

Een leasemaatschappij is de partij die de auto in beheer heeft en dus leased aan de persoon die de auto wil leasen. In de meeste gevallen voor auto’s geleased door werkgevers of ZZP’ers.

De voordelen zijn namelijk dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen. Dit is een groot voordeel voor startende ondernemers. Ook is het tegenwoordig om privé een auto te leasen. Dit heet private lease.

Wat is private lease? Uitleg

Private lease is het leasen van een auto als particulier. Je betaald een vast bedrag per maand voor een periode die kan variëren van 12 t/m 60 maanden. Meer lezen over Private Lease doe je hier.

Een auto leasen zit niet altijd eenvoudig in elkaar omdat er sprake is van een aantal mogelijkheden en afwijkende voorwaarden. In grote lijnen komt het leasen van een auto erop neer dat je zo een voertuig voor een langere periode zal huren met natuurlijk alle daarbij horende plichten, maar zeker ook de voordelen die er verbonden zijn aan zo een lease.

Het is niet zonder reden dat de vraag naar lease auto’s alsmaar blijft stijgen, zowel voor particulieren als bedrijven. Er zijn daarbij verschillende leasesoorten die er worden aangeboden, maar blijft het principe voor allemaal hetzelfde.

Verschillende soorten auto lease opties

Naast de gangbare operational lease waarbij de maatschappij de eigenaar is van de auto en die in principe gewoon voor een lange periode verhuurt, is er ook de financial lease. Deze vorm van lease maakt het mogelijk om gelijk met de maandelijkse leasebetalingen de auto af te lossen.

Na afloop van het leasecontract wordt je dan ook gelijk eigenaar van de auto. Handig, vooral wanneer je van plan was weer een auto te leasen.

Wat is financial lease auto?

De voorwaarden wijken wat af bij een financial lease auto en moet je bijvoorbeeld zelf de auto laten verzekeren en geldt dat eveneens voor de APK.

  • Het verschil in voorwaarden zijn er ook te vinden tussen een private en zakelijke lease.
  • Bij de eerste zal er geen sprake zijn van enige compensatie middels BTW aftrek en kan een bedrijf dat wel doen voor haar leaseautokosten.

Er zal wel rekening gehouden moeten worden met de bijtelling omdat een zakelijke lease auto niet zonder gevolgen gebruikt kan worden voor privé doeleinden.

Hoe werkt operational lease?

Een auto leasen werkt dus volgens het principe van het beschikbaar stellen van de auto door de leasemaatschappij aan de lessee en wordt er daarvoor in de plaats wel verwacht dat het leasetarief elke maand betaald zal worden voor de periode die is afgesproken binnen het contract.

Bij een operationele lease zal de verantwoordelijkheid voor het onderhoud liggen bij de maatschappij en staat die er ook garant voor dat alle defecten op tijd zullen worden verholpen.

Het is wel belangrijk dat de lessee zich houdt aan de contractvoorwaarden. Die zijn wat anders bij een financial lease waarbij aan het eind van het contract de auto op naam van de lessee wordt overgeschreven.

[toc]

Bekijk alle private lease merken in Nederland