Als je een lease auto hebt, is het begrijpelijk dat je wilt weten of je deze kunt tunen. Een auto personaliseren kan tenslotte zorgen voor een unieke uitstraling en extra rijplezier. Maar voordat je aan de slag gaat met het tunen van je lease auto, is het belangrijk om te weten wat wel en niet is toegestaan. In dit artikel bespreken we de regels en richtlijnen omtrent het tunen van een lease auto.

Wat is tunen?

Voordat we dieper ingaan op het tunen van een leaseauto, is het handig om eerst te definiëren wat tunen eigenlijk inhoudt. Tuning betekent simpelweg het aanpassen van een auto om deze sneller, stijlvoller of persoonlijker te maken. Dit kan onder andere bestaan uit het installeren van sportieve velgen, het verlagen van de ophanging, het toevoegen van een sportuitlaat of zelfs het chippen van de motor voor meer vermogen. Als het gaat om het uiterlijk, kan het je auto ineens een stuk sportiever maken, daarom dus een Tesla Model Y spoiler kopen, zodat je Tesla er nog mooier uitziet dan deze nu al doet.

De regels van de leasemaatschappij

De mogelijkheden om een leaseauto te tunen zijn sterk afhankelijk van de voorwaarden en regels van de leasemaatschappij waarbij je de auto least. Het is daarom altijd cruciaal om de algemene voorwaarden en richtlijnen goed door te nemen. Vaak vind je hierin specifieke informatie over wat wel en niet is toegestaan als het gaat om het tunen van een leaseauto. In veel gevallen hanteren leasemaatschappijen een beleid waarbij alleen cosmetische aanpassingen zijn toegestaan. Denk hierbij aan het vervangen van de standaard velgen door sportieve exemplaren of het laten aanbrengen van striping of een wrap op de auto. Dit zijn veranderingen die de uitstraling van de auto verbeteren, zonder dat er technische aanpassingen worden gedaan.

Technische aanpassingen

Het tunen van een leaseauto met technische aanpassingen zoals het chippen van de motor of het vervangen van de uitlaat kan over het algemeen als schending van de leaseovereenkomst worden gezien. Dit heeft te maken met het feit dat deze aanpassingen invloed kunnen hebben op de betrouwbaarheid en de garantie van de auto. Leasemaatschappijen willen immers zekerheid over de staat van de auto aan het einde van het leasecontract. Het is belangrijk om te beseffen dat het ongeautoriseerd tunen van een lease auto kan leiden tot financiële consequenties. In sommige gevallen kun je verplicht worden om de auto in de originele staat terug te brengen of kun je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade aan de auto als gevolg van de tuning.

Overleg met de leasemaatschappij

Als je toch graag bepaalde exclusieve accessoires voor de Tesla Model 3 aan je lease auto wilt toevoegen, kun je het beste eerst contact opnemen met de leasemaatschappij. Soms is het mogelijk om specifieke afspraken te maken over wat wel en niet is toegestaan. Hierbij is het belangrijk om duidelijke communicatie te hebben en alle afspraken schriftelijk vast te leggen. Zo voorkom je misverstanden en mogelijke conflicten.