Voordelen & Nadelen private lease

door | mei 11, 2020 | 0 Reacties

mei 11, 2020 | 0 Reacties

Lekker onbezorgd rondrijden in een auto waar je helemaal geen omkijken naar hebt en je alleen de tank moet volgooien: dit is zo een beetje het concept waaraan een leaseauto moet voldoen.
De vaste maandelijkse betalingen zorgen er ook voor dat de autokosten van te voren bekend zijn voor de duur van de complete leaseperiode waardoor je niet zal komen te staan voor onverwachte uitgaves.
Een auto leasen heeft zoals alles ook verschillende voor- en nadelen. Deze lichten wij hier allemaal uit, zodat jij betere keuzes kan maken.

Private lease voordelen

Wij zullen als eerste de verschillende voordelen van private lease uitlichten.

Betrouwbaar vervoer

Leaseauto’s danken hun ontstaan aan de behoefte van bedrijven naar betrouwbaar en representatief vervoer zonder daar gelijk het volledig aankoopbedrag op tafel te hoeven leggen.
Dit voordeel geldt natuurlijk ook voor particulieren die privé zo een auto willen leasen en het geld voor een contante aankoop niet op de bank hebben liggen. Door het aangaan van een leasecontract zal de behoefte aan vervoer gelukkig wel gedekt kunnen worden. De aantrekkingskracht van een private lease auto ligt ook voor een groot deel aan de auto’s die er aangeboden worden.

Zo rij je al voor een schappelijk bedrag rond in een gloednieuwe auto en zorgt dat niet alleen voor een representatieve uitstraling, maar gelijk ook een hoge mate van comfort en veiligheid. Het onderhoudt zal ook meevallen, maar is het de leasemaatschappij die daarvoor zal moeten opdraaien.

Wel zal de kans op defecten superklein zijn en ben je met zo een leaseauto gelijk ervan gegarandeerd dat je wel altijd over een auto zal kunnen beschikken.

Weliswaar het meest aantrekkelijke van een nieuwe auto is het brandstofverbruik en kunnen de besparingen er hoog oplopen wanneer er gekozen wordt voor een auto die een laag verbruik heeft.

Duidelijk wat de kosten zijn

Het compleet pakket dat er verbonden is aan een leaseauto geldt ook als een groot voordeel. Je hebt er geen omkijken naar de verzekering, de APK en het betalen van de wegenbelasting. Onderhoud en reparaties worden ook door het leasecontract gedekt, maar zijn er daar wel limitaties aan verbonden die ervoor moeten waken dat schade door eigen schuld niet vergoed zal worden door de maatschappij.

De kilometerlimiet is er zeker ook aanwezig, maar is die doorgaans wel ruim genoeg om ermee “uit” te komen.

Waar een private leaseauto zich echt laat blijken is het feit dat bij een gedegen planning het de mogelijkheid biedt om voor lange termijn meer financiële zekerheid te bereiken.
Dat klinkt misschien wel wat raar in de oren, maar kan je de vaste maandelijkse uitgave aan de auto in hetzelfde rijtje plaatsen als die welke verbonden is aan het betalen van de overige rekeningen zoals die voor gas en water.

Met zo een vast patroon in jouw uitgave patroon wordt het veel eenvoudiger om wat geld opzij te zetten voor andere doeleinden.

Optie voor tweedehands lease auto’s

Private lease auto’s zijn niet alleen bestemd voor degenen die wat ruim in de centjes zitten, maar ook voor zij die het wat minder breed hebben. Aangezien er toch wel forse bedragen gevraagd kunnen worden voor een nieuwe lease auto, is het ook mogelijk een tweedehandse te leasen.
Dit zijn vaker gewoon ex lease auto’s die hun eerste termijn al op hebben zitten en vervolgens voor een veel lager bedrag weer ter lease worden aangeboden.Zo rij je even comfortabel rond als in een nieuwe omdat het gaat om auto’s die niet ouder zijn dan 3 tot 4 jaren.

Er bestaat ook de mogelijkheid om zelf bij een autohandelaar een tweedehandse auto uit te kiezen en die vervolgens door de leasemaatschappij over te laten nemen. Zo lease je een auto die helemaal voldoet aan jouw wensen en waarbij je niet gelijk tot de aankoop hoeft over te gaan.

Ondanks de twijfels die er nog bij velen heerst over het leasen van een auto komt het wel voordelig uit wanneer je gelijk over een goed transport wilt beschikken zonder daarbij met het volledig bedrag of een fikse aanbetaling op tafel hoeft te komen.
Ook bij het rijden met zo een leaseauto kom je er voordelig uit zolang je maar geen brokken zult maken door jouw eigen schuld. Bij het maken van een keuze betreffende de auto waarvoor er gekozen zal worden, is het goed om van te voren al een idee te hebben over het aantal kilometers die afgelegd zullen worden op jaarbasis en welke overige plannen je nog hebt op het gebied van grote financiële uitgaves.

Zo voorkom je onaangename verrassingen die de voordelen van zo een lease te niet zullen doen.

Private lease nadelen

Op de hoogte zijn van nadelen van private lease is van groot belang, de keuzes die je wilt maken kan je het beste goed geïnformeerd maken. Daarom lichten wij hier verschillende nadelen van private lease uit.

Met een private lease kan je gelijk over een puike auto beschikken

De vraag die door velen wordt gesteld is of het leasetarief niet anders besteed kan worden. Gemiddeld duurt een leasecontract 3 tot 4 jaren en ben je voor die periode wel gebonden van een vaste maandelijkse betaling waar je moeilijk omheen kunt. Verzuim tot het betalen van het leasetarief zal onherroepelijk leiden naar een fikse boete en raak je soms ook nog de auto kwijt. Dit is een overweging die zeker in acht moet worden genomen en is het leasen van een auto daarom alleen aangeraden wanneer jouw financiële uitzichten op lange termijn er positief uitzien. Bij het aangaan van een lease wordt er vaker een BKR notering geplaatst onder jouw naam en zal verzuim tot betaling ertoe leiden dat zo een negatieve codering nog lang van invloed zal zijn op jouw financiële slagkracht.

Jouw prioriteiten kunnen ook plotseling veranderen

De toekomst zit doorgaans vol verrassingen (zowel positieve als ook negatieve) en kan wat eens als een ideaal besluit werd gezien plotseling niet meer zo voordelig blijken. Ook een leaseauto kan uit de gratie vallen doordat je bijvoorbeeld een auto aangeboden krijgt van het bedrijf waar je werkt of jouw vervoersprioriteiten drastisch gaan veranderen. Denk maar aan een gezinsuitbreiding of juist een verminderde behoefte omdat bijvoorbeeld de kinderen uit huis gaan.Het ligt gewoonlijk aan de verschillende clausules die er in het contract opgenomen zijn in welke mate die veranderingen aan door de leasemaatschappij geaccepteerd zullen worden, maar is dat meestal wel niet zo eenvoudig te regelen.

De maatschappij heeft op haar beurt namelijk ook vergaande afspraken en verplichtingen lopen die ook niet zonder meer opengebroken kunnen worden. Het nadeel van een leaseauto laat zich in dit soort gevallen duidelijk blijken en kan er soms voor een middenweg worden gekozen door de lease niet geheel op te zeggen, maar te veranderen van auto. Zo kan er voor een goedkoper model worden gekozen of kan het leasebedrag worden aangepast door ook de leaseperiode te verlengen.

Na afloop van het contract zit je nog altijd zonder een eigen auto

Nadat je soms wel jarenlang elke maand het leasetarief betaald hebt zal je na verloop van het contract de keuze hebben om die met een nieuwe te vervangen of een eigen auto aan te schaffen. Er blijft echter een financiële verplichting achter na zo een leasecontract wat niet het geval zou zijn indien je over een eigen auto zou beschikken. Het gevaar is hierbij dat je in een “eindeloze” spiraal terecht zult komen van leasen waarbij je nooit de financiële ruimte zult krijgen om een eigen auto aan te schaffen.

Niet alleen de aankoop van een eigen auto komt in gedrang om de maandelijkse financiële verplichting die soms zwaar kan drukken op de de begroting, maar ook al het andere die je nog zo graag wilt doen. Denk hierbij maar aan de aankoop van een eigen woning of het volgen van een (dure) opleiding. Probeer daarom altijd een leaseauto te kiezen die jou financieel nog wat ademruimte laat zodat je niet voor een lange periode geen kant meer uit kunt.

Net als elk ander besluit waar er grote financiële verplichtingen aan verbonden zijn, zal er ook bij het aangaan van een private lease goed overwogen moeten worden wat nou echt nodig is om er zo voor te zorgen dat je nog altijd kunt terugvallen op een zekere mate van financiële reserve. Een lease auto blijft een huurauto die niet jouw bezit is en zit je daarom ook gebonden aan tal van clausules die wel zwaar kunnen aankomen wanneer het mis gaat. Daar vallen schade door jouw schuld of nalatigheid ook onder en beleef je met een leaseauto niet dezelfde mate van vrijheid die een eigen auto biedt. Kijk ook gelijk naar financiële opties omdat die niet geheel mogen wegvallen door het aangaan van een leasecontract waar jij je laatste centjes aan kwijt zal zijn.

[toc]

Bekijk alle private lease merken in Nederland