Wat zijn de nadelen van een private lease en waar moet je op letten?

aug 4, 2018 | Private Lease

aug 4, 2018 | Private Lease

Een leaseauto biedt de vrijheid om rond te kunnen rijden in een auto die geheel vrij van zorgen bestuurd kan worden en waar de kosten te allen tijde door de leasemaatschappij vergoed zullen worden. Deze stelling is niet helemaal correct omdat alle kosten die er zullen voortvloeien uit opzet of nalatigheid van de lessee niet vergoed zullen worden door de leasemaatschappij. Private lease is steeds populairder aan het worden en is het aanbod van zowel nieuwe- alsook tweedehandse auto’s groot met natuurlijk ook de verschillen in tarieven. Een private lease biedt zowel voor- als nadelen en is het goed om ook van de nadelen op de hoogte te zijn.

Met een private lease kan je gelijk over een puike auto beschikken

Het zijn de verschillende voordelen die zo een private lease auto biedt die als grootste drijfveer dient voor het aangaan van een private lease. Zo zijn de kosten verbonden aan zo een lease vast en komt dat goed uit voor degenen die graag met een gepland budget aan de slag willen gaan.

Echter, is het ook goed om gelijk te kijken naar de punten die soms wel nadeling kunnen uitvallen en waarbij de gevolgen soms ook heel verstrekkend zijn. De vraag die door velen wordt gesteld is of het leasetarief niet anders besteedt kan worden. Gemiddeld duurt een leasecontract 3 tot 4 jaren en ben je voor die periode wel gebonden van een vaste maandelijkse betaling waar je moeilijk omheen kunt. Verzuim tot het betalen van het leasetarief zal onherroepelijk leiden naar een fikse boete en raak je soms ook nog de auto kwijt. Dit is een overweging die zeker in acht moet worden genomen en is het leasen van een auto daarom alleen aangeraden wanneer jouw financiële uitzichten op lange termijn er positief uitzien. Bij het aangaan van een lease wordt er vaker een BKR notering geplaatst onder jouw naam en zal verzuim tot betaling ertoe leiden dat zo een negatieve codering nog lang van invloed zal zijn op jouw financiële slagkracht.

Jouw prioriteiten kunnen ook plotseling veranderen

De toekomst zit doorgaans vol verrassingen (zowel positieve alsook negatieve) en kan wat eens als een ideaal besluit werd gezien plotseling niet meer zo voordelig blijken. Ook een leaseauto kan uit de gratie vallen doordat je bijvoorbeeld een auto aangeboden krijgt van het bedrijf waar je werkt of jouw vervoersprioriteiten drastisch gaan veranderen. Denk maar aan een gezinsuitbreiding of juist een verminderde behoefte omdat bijvoorbeeld de kinderen uit huis gaan.Het ligt gewoonlijk aan de verschillende clausules die er in het contract opgenomen zijn in welke mate die veranderingen aan door de leasemaatschappij geaccepteerd zullen worden, maar is dat meestal wel niet zo eenvoudig te regelen.

De maatschappij heeft op haar beurt namelijk ook vergaande afspraken en verplichtingen lopen die ook niet zonder meer opengebroken kunnen worden. Het nadeel van een leaseauto laat zich in dit soort gevallen duidelijk blijken en kan er soms voor een middenweg worden gekozen door de lease niet geheel op te zeggen, maar te veranderen van auto. Zo kan er voor een goedkoper model worden gekozen of kan het leasebedrag worden aangepast door ook de leaseperiode te verlengen.

Na afloop van het contract zit je nog altijd zonder een eigen auto

Nadat je soms wel jarenlang elke maand het leasetarief betaald hebt zal je na verloop van het contract de keuze hebben om die met een nieuwe te vervangen of een eigen auto aan te schaffen. Er blijft echter een financiële verplichting achter na zo een leasecontract wat niet het geval zou zijn indien je over een eigen auto zou beschikken. Het gevaar is hierbij dat je in een “eindeloze” spiraal terecht zult komen van leasen waarbij je nooit de financiële ruimte zult krijgen om een eigen auto aan te schaffen.

Niet alleen de aankoop van een eigen auto komt in gedrang om de maandelijkse financiële verplichting die soms zwaar kan drukken op de de begroting, maar ook al het andere die je nog zo graag wilt doen. Denk hierbij maar aan de aankoop van een eigen woning of het volgen van een (dure) opleiding. Probeer daarom altijd een leaseauto te kiezen die jou financieel nog wat ademruimte laat zodat je niet voor een lange periode geen kant meer uit kunt.

Net als elk ander besluit waar er grote financiële verplichtingen aan verbonden zijn, zal er ook bij het aangaan van een private lease goed overwogen moeten worden wat nou echt nodig is om er zo voor te zorgen dat je nog altijd kunt terugvallen op een zekere mate van financiële reserve. Een lease auto blijft een huurauto die niet jouw bezit is en zit je daarom ook gebonden aan tal van clausules die wel zwaar kunnen aankomen wanneer het mis gaat. Daar vallen schade door jouw schuld of nalatigheid ook onder en beleef je met een leaseauto niet dezelfde mate van vrijheid die een eigen auto biedt. Kijk ook gelijk naar financiële opties omdat die niet geheel mogen wegvallen door het aangaan van een leasecontract waar jij je laatste centjes aan kwijt zal zijn.

lease kleine auto

Private lease vergelijken in 2019

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 16 weken

Maandelijkse prijs 

€ 379

Al 13 keer de beste

De beste voorwaarden

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 12 tot 14 weken

Maandelijkse prijs 

€ 454

Innovatief & duurzame aanbieder

Mogelijkheid tot Mobility Card Athlon

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 3 tot 4 weken

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 232

Ook elektrische auto’s beschikbaar

Adverteren voor mijndomein mogelijk

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Directe levering

Maandelijkse prijs 

€ 386

All inclusive service

Directe levering mogelijk

Ruim aanbod aan auto’s 

Waardering

★★★★★ 

8.0 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Directe levering

Maandelijkse prijs 

€ 439

Direct proefrit maken mogelijk 

Na 12 maanden opzegbaar

24/7 pechhulp

Waardering

★★★★★ 

7.8 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Na reservatie periode

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 224

Geen onverwachte bijkomende kosten

Al meer dan 5.500 klanten

Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

7.6 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Afhankelijk van voorraad

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 350

Altijd inclusief verzekeringen

Altijd perfect onderhoud

Keurmerk Private Lease

Deze vergelijking is tot stand gekomen met de volgende gegevens: Volkswagen Golf 5 deurs – Kilometers: 10.000 – Looptijd: 48 maanden – Inclusief BTW

Private Lease Berekenen, hoe doe je dat precies tegenwoordig?

A Voordat je alle websites van de verschillende leasemaatschappijen begint te bezoeken en daarbij naar de kleine  Private lease berekenen in 2019Waardering ★★★★★  8.5 / 10Alles in 1 Ja, alleen tanken Aankomst auto Binnen 16 weken Maandelijkse prijs  € 379 ✓ Al 13 keer...

Wat is de goedkoopste private lease van Nederland in 2019?

Waardering ★★★★★  8.5 / 10 Alles in 1 Ja, alleen tanken Aankomst auto Binnen 12 tot 14 weken Maandelijkse prijs  € 454 ✓ Innovatief & duurzame aanbieder ✓ Mogelijkheid tot Mobility Card Athlon ✓ Keurmerk Private Lease Waardering ★★★★★  8.3 / 10 Alles in 1 Ja,...

Wat is de beste private lease van Nederland in 2019?

De beste private lease van dit moment vinden kan nog best lastig zijn, er zijn tegenwoordig zo enorm veel verschillende auto's beschikbaar in allerlei prijsklassen en modellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En dat is niet het enige, er zijn dan ook...

Laatst geüpdatet