Een lease auto overnemen, waar moet je allemaal precies op letten?

jun 25, 2018 | Auto Leasen

jun 25, 2018 | Auto Leasen

Na jarenlang op tijd jouw leaseverplichtingen te hebben voldaan is het wel jammer wanneer na afloop van het contract de auto niet in jouw bezit komt en de leasemaatschappij die weer verder kan leasen of verkopen. Gelukkig is het mogelijk om een de lease auto over te nemen en kom je niet zonder een vervoer te zitten na afloop van het contract. Overname van de lease auto is ook gelijk een investering en leg je op zo een manier gelijk een deel van jouw kapitaal vast in plaats van het “kwijt” te raken aan het opnieuw leasen van een auto.

Ook een leasecontract overnemen is mogelijk

Naast het overnemen van de leaseauto aan het eind van het contract is het ook mogelijk om een auto over te nemen die nog onder een leasecontract valt. Bij deze vorm van leaseauto overnemen blijft de auto dus nog in het bezit van de leasemaatschappij en zal de nieuwe lessee dus gewoon door gaan met het betalen van de lease. Er zijn echter grote voordelen verbonden aan het overnemen van zo een leaseauto. Zo valt het tarief lager uit en valt er in veel gevallen ook nog een dikke overname bonus te halen. Het is namelijk zo dat een lease auto die ter overname aangeboden wordt nog altijd onder de verantwoordelijkheid valt van degene die de auto bij de maatschappij leaset.

Het is dus niet de maatschappij zelf die de auto ter overname aanbiedt en kan de maatschappij hoogstens faciliterend werken. Dat houdt in dat de overname wel mogelijk is en de nieuwe lessee mag rekenen op hun medewerking. Men gaat ertoe over om auto’s ter overname aan te bieden wanneer de lease niet meer betaald kan worden of de auto niet meer voldoet aan de wensen. Openbreken van het contract is mogelijk, maar dienen er dan wel hoge boetes te worden betaald. Dit is ook de reden dat er aantrekkelijke overname bonussen aangeboden worden omdat die nog altijd voordeliger uitkomen dan het betalen van zo een hoge boete.

De looptijd wordt dan ook korter bij een lease auto overnemen

Omdat het leasecontract in principe hetzelfde blijft, maar alleen de lessee verwisseld is de looptijd dan ook korter. Dit werkt in het voordeel van personen die graag een auto willen leasen voor een kortere periode dan gangbaar. Leasen voor een kortere periode is mogelijk, maar liggen de tarieven er wel hoger omdat de kosten verspreidt worden over een kortere tijdspan. Bij een lagere tijdsperiode worden de kosten echter verdeeld en valt het maandtarief lager uit. Overname van zo een lease auto betekent dus genieten van de lagere tarieven waarbij je bovendien ook nog een dikke overname bonus kunt ontvangen. Het voordeel van een lease auto overnemen houdt hier natuurlijk niet op omdat je ook nog heel snel over de auto kunt beschikken.

Die is immers al volledig operationeel en moeten in principe alleen de sleutels nog overhandigd worden. De leasemaatschappij zal echter bij overname de nieuwe lessee dezelfde weg laten volgen als elke andere lessee. De kans is ook groot dat er een BKR check zal worden uitgevoerd om er zeker van te zijn dat je wel in staat zult zijn de leaseperiode zonder problemen af te ronden.

Als nieuwe “eigenaar” moet je door de maatschappij geaccepteerd moeten worden

De leasemaatschappij zal niet zonder meer instemmen met de overname en zal ook de nieuwe lessee aan een strenge controle onderworpen worpen. Zo zal er gekeken worden naar de leeftijd of het aantal jaren rijervaring. Ook een BKR toetsing kan er mogelijk uitgevoerd worden. Bedrijven die zo een auto willen overnemen zullen soms ook gevraagd worden om hun jaarrapportages over te leggen waaruit moet blijken dat de financiële verplichtingen wel voldaan gaan kunnen worden.

Overname van een leaseauto is vooral aantrekkelijk voor beginnende ZZP’ers omdat het hun in staat stelt om tegen een voordelig leasetarief aan een auto te komen. Ook de overnamebonus kan altijd goed worden gebruikt door deze groep. De leasemaatschappij behoudt zich wel het recht om in bijzondere gevallen wel naar een borg te vragen.

Ook voor overgenomen leaseauto’s geldt de regel dat die gewoon overgekocht kunnen worden aan het eind van de leaseperiode. Dit komt weer voordelig uit omdat een groot deel van de afschrijving door de vorige lessee is betaald en je met de aankoop gelijk over een nette en betrouwbare eigen auto beschikt. Het is beter dit al duidelijk te maken aan de leasemaatschappij wanneer je het leasecontract zal tekenen omdat de kans anders groot is dat de auto door een ander zal worden gereserveerd.

Geschikt voor mensen die geen lang contract willen afsluiten

Het overnemen van een leaseauto kan als een uitkomst dienen voor zij die niet graag een leasecontract voor lange termijn willen tekenen, maar wel willen profiteren van de relatief lagere tarieven die er voor zo een volledige lease gelden. Bovendien worden er vaak ook nog aantrekkelijke overname bonussen aangeboden door de lessees. Die hebben er ook alle baat bij dat de auto wordt overgenomen in plaats van de hoge boetes te betalen die er worden opgebracht bij het openbreken van het leasecontract. Een echte win-win situatie dus en is het ook goed om de mogelijkheid te bekijken om de auto na afloop van het contract over te kopen. De overname bonus samen met de besparingen die je met het voordelig tarief hebt gedaan kunnen op zo een manier ook goed besteed worden.


Wat zoeken andere Nederlanders die een lease auto willen overnemen

 • lease auto overnemen
 • lease auto prive overnemen
 • private lease auto overnemen
 • auto overnemen na lease
 • lease contract auto overnemen
 • financial lease auto overnemen
 • lease auto laten overnemen
 • lease auto overnemen kosten
 • ex lease auto overnemen
 • lease auto overnemen bij ontslag
 • lease auto overnemen bijtelling
 • lease auto overnemen prijs

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 12 tot 14 weken

Maandelijkse prijs 

€ 454

Innovatief & duurzame aanbieder

Mogelijkheid tot Mobility Card Athlon

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Afhankelijk van voorraad

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 350

Altijd inclusief verzekeringen

Altijd perfect onderhoud

Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 3 tot 4 weken

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 232

Ook elektrische auto's beschikbaar

Adverteren voor mijndomein mogelijk

✓ Keurmerk Private Lease

Deze vergelijking is tot stand gekomen met de volgende gegevens: Volkswagen Golf 5 deurs - Kilometers: 10.000 - Looptijd: 48 maanden - Incl BTW

Steeds meer kiezen voor een private lease

Een puike auto willen hebben, maar daar niet het geld voor hebben voor de aanschaf? Tijd dat de mogelijkheden die een private lease allemaal te bieden heeft worden bekeken. Het zal daarbij gelijk opvallen, dat je voor een klein vast maandelijks bedrag, al meteen rond...

Mag je met je leaseauto niet naar het buitenland?

Een lease auto kun je zien als een huurauto. De auto wordt ter beschikking gesteld door een leasemaatschappij en maandelijks betaal je dan een bepaald bedrag. De auto komt niet op jouw naam te staan, maar blijft op naam van de leasemaatschappij. De voordelen van een...

Laatst geüpdatet