Verdienmodel leasemaatschappijen, hoe is het tegenwoordig geregeld?

mrt 5, 2017 | Auto Leasen

mrt 5, 2017 | Auto Leasen

Een auto leasen kan heel handig zijn als je niet in staat bent om zelf in één keer een auto aan te schaffen of als je dit simpelweg niet wilt. Maar zoals altijd geldt ook voor leasen dat geld lenen geld kost. Een leasemaatschappij wil natuurlijk ook gewoon winst maken op de verhuur van haar auto’s. Er zijn verschillende populaire vormen van leasen waar een leasemaatschappij elk op een eigen wijze winst op maakt. De winst is vaak een combinatie van rente, maandelijkse kosten en de verkoop van de auto na de leaseperiode.

Private lease

Private leasen is een vorm van leasen waarbij je privé een auto huurt tegen een vast bedrag per maand. Vooraf wordt in overleg vastgesteld hoe lang je gebruik wilt maken van de auto. Meestal gaat het om een periode van twee of drie jaar. In het bedrag dat je elke maand betaalt zijn meestal vrijwel alle kosten opgenomen die autorijden met zich meebrengt. Uitzondering hierop is de brandstof, die moet je nog wel apart betalen. Belangrijk aan deze constructie is dat je niet de eigenaar bent van de auto en dit in principe ook niet wordt. Aan het einde van de leasetermijn lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. In een enkel geval kun je nog wel de auto overnemen tegen de dagwaarde. Het verdienmodel is hier dat je enkele jaren een bedrag betaalt aan de verhuurder, waarna je de auto weer inlevert. De maatschappij kan de auto dan verkopen. Zo krijgen zij dus gedurende enkele jaren vaste inkomsten en houden zij aan het einde een auto over die zij winstgevend kunnen verkopen.

Lees hier meer over Private Lease

Operational lease

Operational lease lijkt inhoudelijk wel op private lease. Ook hier huur je voor een vast bedrag per maand een auto. De auto is niet van jou, maar je hebt ook geen omkijken naar kosten voor onderhouden, verzekering en wegenbelasting. Je betaalt dus alleen voor het gebruik van de auto en de rest wordt betaald door de leasemaatschappij. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto weer in. Ook hier geldt dat de leasemaatschappij winst maakt op het bedrag dat zij maandelijks in rekening brengen en in het bezit blijven van de auto. De auto kunnen zij dan na de leasetermijn opnieuw verhuren of met winst verkopen.

Financial lease

Het grootste verschil van financial lease ten opzichte van de bovenstaande leasevormen is dat je wel meteen economisch eigenaar bent van de auto. Ook is het de bedoeling om de auto gedurende de looptijd van het leasecontract helemaal af te betalen, zodat de auto na afloop ook juridisch gezien jouw eigendom is. De leasemaatschappij kan de auto dus niet meer verkopen. Toch maken zij ook op deze constructie ook winst. Financial lease is namelijk vaak veel eenvoudiger te regelen dan een lening bij de bank voor de aankoop van een auto, maar daar staat dan wel tegenover dat de rente die een leasemaatschappij rekent vaak veel hoger is dan de rente die een bank over een lening vraagt.

lease kleine auto

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 12 tot 14 weken

Maandelijkse prijs 

€ 454

Innovatief & duurzame aanbieder

Mogelijkheid tot Mobility Card Athlon

✓ Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Afhankelijk van voorraad

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 350

Altijd inclusief verzekeringen

Altijd perfect onderhoud

Keurmerk Private Lease

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Alles in 1

Ja, alleen tanken

Aankomst auto

Binnen 3 tot 4 weken

Maandelijkse prijs 

Al vanaf € 232

Ook elektrische auto's beschikbaar

Adverteren voor mijndomein mogelijk

✓ Keurmerk Private Lease

Deze vergelijking is tot stand gekomen met de volgende gegevens: Volkswagen Golf 5 deurs - Kilometers: 10.000 - Looptijd: 48 maanden - Incl BTW

Leasebedrag berekenen is helemaal niet moeilijk meer in 2019

Leasebedrag berekenen in 2019 Waardering ★★★★★  8.5 / 10 Alles in 1 Ja, alleen tanken Aankomst auto Binnen 12 tot 14 weken Maandelijkse prijs  € 454 ✓ Innovatief & duurzame aanbieder ✓ Mogelijkheid tot Mobility Card Athlon ✓ Keurmerk Private Lease Waardering...

Laatst geüpdatet