Als je nog nooit een auto geleased hebt twijfel je misschien over wat er is toegestaan. Mag je bijvoorbeeld je trouwe viervoeter meenemen in de auto? Het is logisch dat je hierover een aantal vragen hebt. Wij proberen in ons blog zo duidelijk mogelijk antwoord te geven op je vragen over een lease auto.

Mag ik de auto ook privé gebruiken?

De Belastingdienst is streng als het aankomt op privé rijden met de auto. Als je de auto alleen zakelijk gebruikt, dan moet je hiervoor een verklaring tekenen bij de Belastingdienst. Met zo’n verklaring mag je 500 kilometer privé rijden. Het is belangrijk om hiervoor een rittenregistratie bij te houden. Je kan zo bijhouden hoeveel kilometer je privé en zakelijk rijdt. Het is wel mogelijk om privé met je lease auto te rijden. Maak hierover eerst afspraken met je werkgever of dit mogelijk is. Als dit mogelijk is dan betaal je maandelijks bijtelling over de auto van de zaak.

Mag je op vakantie met je lease auto?

Als je privé mag rijden met je auto, dan mag je er ook mee op vakantie. Vraag dit wel altijd even na bij de leasemaatschappij en werkgever. Als je met de auto naar het buitenland gaat heb je ook een buitenlandverklaring nodig. Je kan deze aanvragen bij het leasebedrijf. Met deze verklaring toon je aan dat je met de auto mag rijden. Check vervolgens hoe je verzekerd bent met je leaseauto, gezien dit erg belangrijk is. Sommige leaseauto’s zijn slecht verzekerd in het buitenland. Een lease auto heeft bijvoorbeeld vaak geen pech of schadeservice in het buitenland. Eventueel is het mogelijk om hier tijdelijk zelf een verzekering voor af te sluiten.

Mag je een lease auto bestickeren?

Je hebt een eigen bedrijf en je wil je nieuwe auto graag van bestickering voorzien. Dit is bij vrijwel elke leasemaatschappij toegestaan. Ons advies is om het wel even voor de zekerheid in je leasecontract na te kijken. De enige voorwaarden die gesteld wordt is dat de stickers eraf zijn bij het inleveren van de auto. De auto mag ook geen schade hebben van de aangebrachte stickers. Als de auto zonder schade wordt ingeleverd is er geen enkel probleem.

Mag mijn hond mee in de lease auto?

Als je privé met de auto op pad gaat kan het natuurlijk goed dat de hond regelmatig meegaat. Alleen mag dit wel? Bij de meeste lease maatschappijen mag de hond mee in de auto. De leasemaatschappij eist wel dat je na vervoer de auto weer schoonmaakt. Als de auto ingeleverd wordt mag de auto niet vies zijn met modder of hondenharen. Daarnaast mag er geen schade aan het interieur zijn ontstaan vanwege het vervoer van de hond. Er mag ook geen hinderlijke hondengeur in de auto hangen. Let hier dus goed op als je een hond meeneemt in de auto.

Mag iemand anders in mijn lease auto rijden?

Een lease auto voelt aan als je eigen auto. Ondanks dat de auto aanvoelt als jouw bezit blijft deze eigendom van de leasemaatschappij. In de meeste leasecontracten staat geen uitsluiting van andere bestuurders opgenomen. In principe mag iedereen in de auto rijden met een rijbewijs. Mits je natuurlijk privé met de auto mag rijden. Ons advies is wel om dit altijd even met je werkgever te overleggen. Als je een goede verstandhouding hebt met je werkgever, dan is dit vaak geen enkel probleem. Mocht iemand anders in je auto rijden, dan zijn dit wel altijd privé kilometers.

Mag ik een trekhaak monteren op een lease-auto?

Het kan heel goed dat je voor je werk regelmatig een aanhanger huurt. Of dat je privé op vakantie gaat met de caravan. Het is dan fijn als de auto een trekhaak heeft. Bij de meeste leasemaatschappijen is het geen enkel probleem om een trekhaak te installeren. In je leasecontract kan je de trekhaak terugvinden. Meestal is het wel een eis dat de trekhaak bij inlevering weer weg is. Er mag ook geen schade aan de auto zijn ontstaan door de trekhaak. Demonteer ook altijd op tijd je trekhaak voordat je de auto gaat inleveren.

Bel bij twijfel altijd je leasemaatschappij

Als je twijfelt is het verstandig om altijd de leasemaatschappij te bellen. Zij kunnen je exact vertellen of iets wel of niet mag. Je weet dan zeker of het is toegestaan om bijvoorbeeld je vriend in je auto te laten rijden.

Wat mag er wel en niet bij een lease auto?
Waardeer deze pagina